Pentru ca mi-am dat seama ca multa lume nu intelege ce si cum cu guest posturile, am incercat sa explic cat de cat mai jos. Nu am reusit sa gasesc o traducere buna pentru guest posts, asa ca o sa pastram forma englezeasca.
Ce este un guest post?
Un guest post este postul scris pe un blog de altcineva decat titularul unui blog. “Bloggerul invitat” poate fi de la o persoana cunoscuta, dar fara blog, pana la un blogger incepator sau un blogger care scrie despre altceva (daca ai un blog despre IT, dar vrei sa scrii despre calatoria ta in Bangladesh, scrii un guest post pe un blog de calatorii).
Bloggerul invitat este clar delimitat (se spune clar undeva ca nu e vorba de cel care scrie in mod curent pe blog) si, de cele mai multe ori, postul include si un mic paragraf de prezentare (blogger invitat + blogul sau, daca e cazul).
Avantajele guest blogging-ului pentru cel care scrie postul
1. Iti ofera acces la o audienta la care in mod normal nu ai acces scriind pe propriul blog (subiectul diferit, o audienta mai mare a blogului pe care este publicat postul samd). O parte din aceasta audienta poate sa fie incantata de postul respectiv incat o parte sa ajunga cititori fideli.
2. Iti ofera un link (de exemplu eu am PR5 pe blog si linkul se adauga la lista de linkuri “puternice”, sa spun), link care creste relevanta propriului blog in motoarele de cautare.
3. Iti ofera feedback (mai ales la inceput fiind, reactiile cititorilor te pot ajuta sa iti definesti stilul si sa repari din greselile evidente)
4. Iti ofera o “schimbare de aer” (uneori simti nevoia sa scrii altceva decat scrii de obicei sau sa mai pleci din “casa ta”)
5. E distractiv :P (imi trebuia al 5-lea motiv :D dar chiar e distractiv, de cele mai multe ori).
Sugestii pentru un efect mai bun al postului
Da, exista si niste reguli. Sau mai mult linii directoare.
1. Trebuie discutat cu titularul blogului daca este de acord cu republicarea articolului pe blogul propriu. Eu nu sunt de acord, de cele mai multe ori. Motivatiile tin de SEO (duplicate content), cat si de faptul ca sunt eu mai tampit de felul meu :D (nu vad de ce audienta ar trebui sa se imparta intre doua posturi identice).
2. Postul trebuie sa fie oarecum legat de subiectul blogului pe care va fi publicat.
3. Creati o serie: primul episod pe blogul pe care esti invitat, al doilea pe blogul tau. De exemplu, daca ai un blog despre aranjamente florale, scrie pe blogul meu “10 echivalente intre flori si tipuri de blogging” si la tine pe blog preia ideea si spune cum poti aranja acele flori pentru un blog mai bun “5 modalitati de a-ti face blogul mai frumos, invatate de la flori”, dupa care continui pe tema aranjamentelor florale).
Cam atat, pentru moment. Intrebari?
Later edit: Alex scrie niste chestii interesante cumva legat de asta