De vreo 3 saptamani am pe mana un laptop Acer (Travelmate Timeline 8371 pe numele lui). Va povestesc despre el, dar mai intai un mic ocol.
Acum 5-6 ani am avut un Acer. Nu mai tin minte detalii (sunt batran), dar tin minte ca l-am cumparat pentru ca era ieftin si voiam un desktop replacement, deci un calculator puternic. Laptop-ul nu arata foarte bine, tastele erau naspa, dar si-a facut treaba cum trebuie aproape un an. Cand i s-a busit placa de baza. Si a durat vreo doua luni pana s-a reparat.
Buuun. Vine 2009 si vreo 2 oameni ma intreaba daca nu vreau sa testez un Acer Timeline. Am refuzat. Ambele dati. Nu de alta, dar eu nu testez laptop-uri. Pe bune, dureaza o gramada de timp sa imi aranjez cum vreau eu sistemul (chiar daca e preinstalat :P ) si cand am un laptop doua saptamani nu renteaza ca timp pentru mine. Nici nu sunt pasionat de gadget-uri in mod deosebit, asa ca nu avea rost. Am testat un Mac pentru ca voiam sa vad despre ce e vorba, dar atat.
Pe la sfarsitul lunii august, insa, ma apuc sa imi caut un laptop (sa imi cumpar). Stiam ca urmeaza sa plec mult din tara si eeePC-ul meu, care e foarte bun pe deplasari scurte, nu merge ca un calculator de lucru. E monitorul mic, e chinuitor.
In paralel, cineva ma intreaba (iar!) daca nu vreau sa testez un Acer Timeline. De data asta am zis insa da :) cu conditia sa pastrez sistemul. Evident, am fost dispus sa fac mai mult decat sa scriu o recenzie (vezi posturile din drumul catre Frankfurt: 1, 2). Ideea era, insa, sa imi placa sistemul. Amintirile mele nu erau, dupa cum ati observat, cele mai placute.
Bun, ce am observat, dupa aproape o luna:
De bine:
– e foarte usor (pentru un laptop cu ecran de 13, are doar 1,7kg). eeePC-ul, cu ecran de 10, are 1,1kg.
– bateria chiar tine ore intregi (am un screenshot pe care am sa il public cand ma intorc acasa – acum sunt plecat din tara – care arata inca 9 ore de baterie). Nu tine chiar 8 ore pentru mine, dar a tinut lejer 5-6 ore cu Wifi si Internet activ, cu “Battery Saving” dezactivat si cu luminozitate maxima a ecranului;
– tastatura foarte misto (ca feel, ca marime, ca pozitionare a tastelor): ai Home, End, PgUp si PgDown pe taste independente si la indemana;
– arata foarte bine (nu ai senzatia de ieftin, dimpotriva);
– pretul;
Nu imi place:
– nu are unitate optica (DVD-ROM). EU am acasa o unitate optica portabila (o aveam pentru eeePC), deci nu e mare problema, dar tot e aiurea – inteleg ca asa se mai castiga la greutate si la baterie, ca DVD-ul nu mai e chiar asa de necesar, dar uneori ii simti lipsa)
– are procesor Core 2 Solo. Desi ofera o viata mai lunga pentru baterie, eu am nevoie de performanta, asa ca mi-ar fi convenit mai mult Core 2 Duo.
– are placa video integrata in placa de baza (iarasi, avantaje legate de baterie, dezavantaje legate de performanta)
– monitor de 13″: as fi preferat de 15;
–
O concluzie: mie imi place laptop-ul. Mult. Cei care l-au vazut spuneau: “nu imi vine sa cred ca e Acer”. Si cred ca asta e problema cea mai mare: brand-ul. Amintirile proaste legate de alte laptop-uri anterioare cu numele Acer. Lucru care va fi greu de rezolvat, din punctul meu de vedere. Dar linia Timeline face un pas in directia buna in mod cert. Da, nu este Toshiba, Lenovo (preferatul meu) sau Dell, sa spun, branduri cu vechime. Dar este un laptop foarte misto care pana acum a dat ce a promis sa dea. Este adevarat, ultima data, dupa un an aproape, mi-a picat placa de baza. Nu e cea mai buna recomandare. Dar am sa il folosesc in continuare. Si va promit ca daca imi pica placa de baza veti afla.
P.S.: eu am cerut, de fapt, un laptop mai puternic, un Core 2 Duo cu placa video neintegrata, pe care se pare ca il voi primi in scurt timp, asa ca va voi da detalii si despre el.
Alte detalii despre calculator:
Acer TravelMate Timeline 8371
Configuratie:
Genuine Windows Vista® Business,
Intel® Core™ 2 Solo ULV SU3500 (3M Cache, 1.40 GHz, 800 MHz FSB),
13.3″ WXGA HD 1366 x 768 pixel resolution,
high-brightness (200-nit) Acer LED-backlit TFT LCD,
supporting simultaneous multi-window viewing via Acer GridVista™,
4GB RAM,
320GB 5400rpm Hard Disk Drive,
Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD with up to 1759MB (64 MB dedicated, up to 1695 MB shared),
Mobile Intel® GS45 Express Chipset,
802.11a/b/g/Draft-N Wi-Fi,
Bluetooth 2.0,
6 cell Li-ion Battery giving 8+ hours battery life,
0.3 MP Crystal Eye Webcam,
Acer Bio-Protection fingerprint reader
Pret recomandat: 2859 RON