Later edit: poli20 e picat. Putin. Apropo de alesul bine al infrastructurii. Si de timpul liber al echipei. Mea culpa, revenim.
Stiti ca nu prea scriu eu de Yahoo! aici, dar trebuie sa va spun de ultima chestie pe care am facut-o impreuna cu cei de la Adobe si uberVU, precum si Politehnica Bucuresti: Poli 2.0.
Acum vreo trei luni a venit la noi (adica la Yahoo! si Adobe) Vladimir Oane, care ne-a propus sa facem un curs de programare avansat pentru studentii din Politehnica. Vlad Posea a fost incantat de idee, asa ca am purces la drum.
Eu am facut programare pana acum vreo 3-4 ani, dar niciodata in mediu industrial ( cum suna! ), insa ideea mi s-a parut misto. In consecinta, am ajuns sa lansam, de saptamana viitoare, dupa cum spuneam, Poli 20.
In ce consta?
Laboratorul are ca scop introducerea conceptelor de baza in construirea aplicatiilor web de scara mare. Vor fi discutate toate elementele necesare construirii unei asemenea aplicatii web, de la faza de idee la faza de lansare.
Studentii vor invata cum sa-si aleaga o echipa, cum sa isi puna la punct infrastructura de dezvoltare a aplicatiei (repository, wiki, documentatie, unit testing, etc.), cum sa gandeasca o arhitectura scalabila si robusta, cum sa imparta proiectul in module si apoi in taskuri independente. Alte elemente prezentate vor fi: cautarea in cadrul unui set de date foarte mare, structuri si stocare de date, lucru cu servicii web, design si implementare de interfete web, utilizabilitate.
Studentii vor invata prin sesiuni de lucru practice, in care vor construi o aplicatie pe care trebuie s-o livreze la sfarsitul laboratorului. Se pune accentul pe construirea modulara a aplicatiei si pe refolosirea a cat mai mult cod sursa existent, deoarece acesta este modelul de lucru preferat in lumea aplicatiilor web. De asemenea ei vor fi ghidati de personalul laboratorului, fiind incurajati sa gaseasca singuri raspunsuri la intrebarile care apar. Este preferat modul de lucru in echipe de 3 oameni.
Cunostintele anterioare necesare laboratorului sunt:
* HTML si JavaScript la nivel de baza
* PHP sau alt limbaj ce poate fi folosit pe partea de server
* SQL si Baze de date – cunostinte minime
Cititi mai multe pe site-ul Poli20
Pentru moment cursul/laboratorul este deschis studentilor de la Poli, “se va intampla” sa discutam acolo de API-uri, usability, scalabilitate (asta am inteles eu, cel mai vai de capul meu din tot grupul care discuta), vom avea invitati oameni de la Adobe, de la Yahoo! si de la uberVU care vor discuta despre ceea ce face fiecare din ei (Search/BOSS si usability de la Yahoo!). Daca va intrebati ce se poate face cu BOSS, vedeti aici o lista de aplicatii.
Ce sa va spun, mergeti acolo sa vedeti, in situatia in care sunteti studenti la Poli. Eu zic ca merita macar sa veniti la primul curs, cel de pe 16 octombrie, de la ora 14:00, din Amfiteatrul EC105, Universitatea Politehnica Bucuresti. Ulterior se va ajunge la un numar mai restrans de studenti.
Nu exista premii, nu exista concurs. E pur si simplu un curs de tehnologii avansate de programare, curs la care vin sa explice oameni care le folosesc zi de zi in productie. E un loc unde puteti deveni mai buni, daca asta doriti.
Ne vedem la Poli, joi, la primul curs.
Later edit: Am gasit un comentariu al Magdei (de la Adobe) care mai lamureste cateva chestii:
unii din noi chiar au fost in poli si stim ce se intampla pe acolo. Asa ca here goes o incercare de explicatie:
1. Doar primul curs are loc la 2 ziua. Nu am gasit amfiteatru mai mare seara liber. Restul cursurilor vor fi pe seara
2. targetul nostru nu sunt studentii deja angajati. Aia stiu cu ce se mananca un proiect si clar nu ii intereseaza sa piarda timpul cu noi.
3. Omul la care ne-am gandit noi cand am realizat planul era student de anul 2-3, fara experienta de munca (poate doar ca freelancer) dar care vrea sa incerce un alt stil
4. Daca nu ai timp sa rupi 2 ore intr-o joi (eventual sarind un laborator) clar nu vei avea timp sa dedici proiectului pe un semestru deci… again, nu e in targetul nostruNu te gandi ca noi cautam acum 200 de studenti care sa faca cursul asta. Probabil ca vom ramane cu maxim 10 proiecte la final, din care estimam ca un 5-6 vor si rula.
Nu ne adresam nici blogerilor, nici somerilor, nici antreprenorilor. Ci studentului din Poli care vrea sa se joace un pic de-a munca in echipa, si sa lucreze la un proiect interesant.
No ofense, dar la cat se freaca menta prin poli 2 ore intr-o joi nu cred ca e asa capat de tara.