Anul acesta Redescopera Romania a fost diferit pentru ca am vazut cat mai multe obiceiuri posibil, pe langa locurile deosebite din tara. Si asta nu ar fi fost posibil fara ajutorul Muzeului Taranului Roman, prin Ana Iuga.
1.Care a fost miza implicarii in Redescopera Romania pentru MTR?
Pentru Muzeul Taranului Roman, implicarea in proiectul Redescopera Romania a insemnat in primul rand promovarea obiceiurilor romanesti. Fiind un muzeu de antropologie care se concentreaza asupra vietii taranului, e normal ca dorim sa promovam tot ceea ce tine de viata la sat, cu dinamica ei contemporana, iar cel mai bun exemplu este prin obiceiurile de acolo, obiceiuri inca vii.
Totodata, participarea la Redescopera Romania inseamna si o alta modalitate de a promova imaginea Muzeului. Stiam ca in anul trecut programul a fost foarte vizibil si ca era concentrat in general asupra publicului tanar, un public pe care muzeul nostru incearca sa si-l apropie cat mai mult. Este, asadar, si o modalitate de promovare in randul unui public tanar, concentrat mai mult pe mediul virtual.
2.Ce temeri ati avut fata de angrenarea intr-un proiect alaturi de atatia sponsori si atatia bloggeri?
Nu am avut temeri, insa, daca ar fi fost dupa noi, am fi organizat mai multe excursii la obiceiuri, nu doar cele 5 care sunt programate anul acesta. In fiecare luna se intampla ceva interesant, e un obicei, uneori chiar mai multe, care au loc la tara si merita sa fie promovate. Multi oameni nu cunosc lucrul acesta, unii considera, probabil, ca satele romanesti nu mai au obiceiuri, e adevarat, ca multe nu mai traiesc in ritmul obiceiurilor, insa in foarte multe sate se intampla foarte multe lucruri interesante, trebuie doar descoperite. Acesta a fost si miza proiectului Redescopera Romania.
Stiu insa ca au fost constrangeri financiare si din aceasta cauza s-au organizat doar 4 excursii. Mai urmeaza una.
In ceea ce priveste bloggerii, cred ca sunt importante si pentru ei excursiile acestea, altfel nu cred ca s-ar fi implicat. E de apreciat ca, desi multi se ocupa de domenii mult mai hi-tech, ca sa zic asa, sunt, inca, interesati de obiceiuri si sa redescopere valorile romanesti.
3.Ce modificari ati observat perceptia publicului despre MTR de cand a inceput Redescopera Romania 2011?
Am comunicat mult pe Facebook excursiile si rezultatele excursiilor. Cred ca publicul nostru apreciaza ca muzeul se implica in astfel de proiecte, inedite in fond.
4.Cum ati comunicat angajatilor participarea in Redescopera Romania si cum au perceput ei acest lucru?
Colegii mei implicati in acest proiect sunt cei de la biroul de PR si marketing, cei care si realizeaza promovarea proiectului pe pagina de Facebook a muzeului. Au fost si ei prezenti la discutiile pregatitoare de anul trecut. Fiecare se gandeste la fel, ca e o buna modalitate de a promova activitatea muzeului, dar si obicieurile si mestesugurile inca vii si de actualitate in satele romanesti.
5.Care considerati ca a fost cel mai mare beneficiu al companiei cu privire la implicarea in Redescopera Romania 2011?
Cel mai mare beneficiu cred ca este chiar acesta: promovarea obiceiurilor romanesti, lumea afla ca in satele romanesti obiceiurile inca sunt vii, nu sunt festivizate (desi exista si festivaluri locale, insa am dat informatii cu obiceiuri din sate unde obiceiul se intampla pentru comunitate, nu pentru festivitate).
Toate povestile le puteti vedea aici. Redescoperă România este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.