Ieri, la How-To-Web, Mark Randall a spus o chestie foarte misto: toate lucrurile din lumea asta s-au miscat sau au devenit mai bune datorita antreprenoriatului. Antreprenorii sunt cei care identifica o problema (sau, sa fim corecti, uneori o si creeaza) sau o nevoie si o rezolva.
Antreprenoriatul social reprezinta antreprenoriatul care are ca efect secundar (sau chiar primar) faptul ca rezolva o problema a societatii: repara scoli cu fonduri europene si CSR sau asigura locuri de munca in zone defavorizate ducand acolo productia. Evident, totul in timp ce face profit (orice antreprenor trebuie sa faca profit, altfel nu e antreprenor. E preot).
In cazul meu, de exemplu, vad asa: cetatile, pasiunea mea. In acest moment nu numai ca nu obtin profit, dar ma si costa (drumurile in sus si in jos prin tara nu sunt ieftine). Prin urmare, ar trebui sa gasesc o solutie prin care sa obtin bani dintr-o afacere in acelasi timp in care aduc si bani pentru reconsolidare, sapaturi samd. Evident, cel mai simplu mod – la prima vedere – e sa creezi un circuit turistic cu cetatile, sa il promovezi, apoi sa dai o parte din bani pentru restaurare, sa aiba si turistii ce sa vada.
O alta modalitate ar fi cea testata de cateva biserici fortificate din Transilvania: sa transforme o parte din biserica in hotel/loc de cazare. Cu banii obtinuti se repara biserica, dar traiesc si cativa oameni din profit. O poveste despre astfel de lucruri am gasit in revista Flacara.
In ultima vreme aud din ce in ce mai mult despre antreprenoriatul social. Nu cred ca l-am inteles foarte bine nici acum. Voi, daca ar fi sa va ganditi la o afacere care sa rezolve o problema locala, la ce v-ati gandi? Credeti ca se poate sa faci si antreprenoriat (orientat pe profit, adica) si sa rezolvi probleme ale societatii?
P.S.: si, pentru ca articolul e si parte dintr-o campanie Scoala de Bani, in dreapta e un banner prin care ma puteti vota (sau nu).