Post scris de Vlad Balan
Daca tot a scris Bobby ieri despre cum s-a descurcat Smart-ul ForTwo sub comanda lui, sa ramanem la masini mici (ma rog, nu chiar atat de mici si un pic mai puternice) si sa va povestesc despre cum s-a descurcat, sub comanda mea, cea mai recenta masinuta de la Citroen, DS3-ul.
Prima oara l-am vazut “in carne si oase” la lansarea din aprilie si mi-a placut mult de tot. Citisem deja despre el si despre ce-o sa ofere si era clar ca Citroen punea tunurile pe MINI, mai ales cand am vazut sloganul sub care a fost lansat, “Anti Retro”. Nu stiu daca “bate” spre MINI cu sloganul asta, dar nu poti sa nu te gandesti ca nu e si asta o subtilitate. Ma rog, daca tot stai sa te gandesti, e un pic ciudat ca Citroen promoveaza ca “Anti Retro” o masina care poarta un nume celebru (sau cel putin o parte dintr-un nume e celebru). Dar, in fine, astea-s detalii. Deci…are de ce se speria MINI? Nu de alta, dar in ultimul timp au aparut o gramada de “rivali MINI” (deja mi se pare cliseu), asa ca englezii probabil ca s-au obisnuit.
Buun, acum sa vedem ce-i cu DS3-ul?
Exterior
Prima impresie pe care ti-o lasa masina este “wow!”, mai ales daca dai peste combinatia galben/negru pe care am condus-o eu. Este foarte, foarte funky! Ce m-a atras si la MINI Cooper S-ul testat vara trecuta m-a atras si-acum…adica o masina mica ce-arata foarte fioarasa. Acum, daca stau sa ma gandesc, si MINI-ul tot galben cu negru si cu jante negre era :)
Poate cel mai interesant aspect, cu care Citroen incearca sa atraga clientii, este oferta foarte mare de optionale si de moduri in care poata fi personalizata masina. Adica daca te-apuci sa-ti personalizezi masina de nebun si nu esti atent, s-ar putea sa te trezesti ca tocmai ti-ai cumparat un pom de craciun mobil. Pe langa o gama foarte mare de culori exterioare, acoperisul e si el disponibil in 4 culori (negru, alb, albastru si rosu), se pot alege foarte multe variante de culori si finisari pentru oglinzi si ornamente laterale, jante, consola centrala din interior, tapiteria scaunelor si inclusiv schimbatorul de viteze e disponibil in 5 variante. Si, la piece de resistance, cheia, care se asorteaza cu exteriorul, fiind de aceeasi culoare (desi nu e ceva foarte important, e o chestie de detaliu care te incanta cand o afli/vezi).
Oricum, una peste alta, masina arata minunat, de la un capat la altul. Pornind de la fata agresiva, cu “gura” mare (grila si masca), apoi LED-urile orizontale din lateralele barei fata, jantele splendide, stalpul lateral foarte lat si spatele cu logo-ul DS3 pe centrul portbagajului. Oricum, foarte misto de observat doua chestii: in primul rand logo-ul, care induce foarte multi oameni in eroare (“ce ma, au schimbat astia de la Citroen logo-ul?”) si, in al doilea rand, nefiind inca foarte cunoscuta, masina creeaza multa confuzie, fiind intrebat de cateva ori “frate, ce-i asta…c2 sau c3?”
Interior
Interiorul este aproape identic cu cel de la C3-ul nou, singura diferenta fiind multimea de posibilitati de personalizare disponibile, asa cum am scris si mai sus.
In rest, pozitia de condus foarte buna, suportul lateral al scaunelor este excelent, comenzile sunt la locul lor, aproape nimic de reprosat. Si spun aproape nimic pentru ca DS3-ul nostru nu a avut obsesia mea, suportul de pahare.
Pe drum
De la inceput ai senzatia ca masina in care tocmai te-ai urcat e mica si rea, si asta iti este confirmat imediat ce folosesti cheia ta minunata si galbena, asortata cu exteriorul, ca sa pornesti motorul. Imediat se aude un huruit, care desi nu este la fel de “salbatic” ca cel de la MINI, te atentioneaza ca masina nu prea stie de gluma.
Sub capota e un motor 1.6 litri, pe benzina, care “scoate” 150 de cai, care pentru o masinuta de talia asta sunt arhi-suficienti. Insa ce-a fost interesant a fost ca felul cum se comporta pe drum este partea unde Citroen difera mult de MINI. Daca Cooper S-ul avea 30 de cai in plus si era mult mai brutal, DS3-ul este un pic mai “cuminte” si mai rafinat. Asta nu inseamna ca unul e nasol si celalalt ok, fiecare are farmecul lui. Spre exemplu, MINI-ul mi s-a parut obositor, mai ales pe drumurile noastre, unde trebuia sa te tii bine tare de volan, ca altfel te arunca pe camp (nu mai zic de depasiri). In schimb DS3-ul e mult mai relaxant si, desi te face sa injuri gropile destul de mult, nu te oboseste deloc la drum lung.
Cum ziceam si un pic mai sus, cei 150 de cai sunt suficienti, nu am intalnit situatie in care sa simt ca as mai fi avut nevoie de mai multi cai (poate doar la 210, cand iese acul din cadran :)). Suspensia sport, desi cam rigida, e foarte misto cand conduci mai sportiv, mai ales combinata cu suportul lateral bun al scaunelor. In mod cert cel mai sportiv Citroen pe care l-am condus vreodata (nici nu se compara cu C4-ul by Loeb de asta-iarna). Iar la consum, n-a fost rau deloc, undeva in jur de 10 si un pic litri la suta, mai mult decat ok pentru modul in care am condus-o, pentru ca masina te imbie, pur si simplu, sa te joci cu ea. Probabil dupa ce ti se ia de jucat, consumul scade si el cam pe la cat zice Citroen in cifrele oficiale.
Concluzii
Asa cum ma asteptam de prima oara de cand am auzit de el, Citroen DS3 e cea mai fun masina pe care Citroen a scos-o un ultima vreme, din toate punctele de vedere, de la aspect la comportamentul pe sosea. Desi nu atat de puternica sau de impresionanta ca MINI, totusi trebuie tinut cont ca pretul e mai mic cu cel putin 3.500 de Euro: pretul de baza la DS3 e 19.000 de Euro, varianta testat de noi costand 22.000 (are cam tot pe ea), iar MINI Cooper S incepe de la 25.500 (toate preturile sunt cu TVA). Asta la motorizarile de top, pentru ca DS3-ul cel mai ieftin, echipat cu un 1.4 pe benzina, de 95 de cai, pleaca de la 15.000, adica tot mai ieftin decat MINI.
Oricum, una peste alta, DS3-ul e o masina foarte reusita, foarte fun, care-i face pe multi sa intoarca capul pe strada, dupa ea (mai ales daca are o culoare stridenta, gen galben) si eu zic ca are toate sansele sa devina un mare succes pentru Citroen, mai ales ca are multe avantaje fata de principalul concurent, MINI.
Ne-a placut:
– aspectul exterior si, in general, tot ce tine de estetica;
– cheia in culoarea caroseriei;
– tinuta de drum in conditii de condus sportiv;
– sunetul motorului.
Nu ne-a placut:
– lipsa suporturilor de pahare;
– ca la toate modelele Citroen recente, pozitia destul de incomoda a manetei franei de mana.
Date tehnice Citroen DS3:
Greutate: 1,597 kg
Motor: 4 cilindri, 1.6 litri, putere maxima de 115 kW (150 CP) la 8,000 rpm si cuplu maxim de 240 Nm.
Performante: 0-100 km/h in 8.1 secunde si viteza maxima de 214 km/h
Consum (urban/extra-urban/combinat, cifre oficiale): 9,4/5,1/6,7 (litri la 100 km).
Ca intotdeauna, multumiri Laura Antonov si Paula Olteanu de la Citroen Romania!