Seria 1 de la BMW nu contine cele mai populare modele de la producatorul bavarez, deoarece multi oameni prefera sa mai stranga putini bani si sa ia un Seria 3 pentru porbagajul si spatiul mai mare, pe langa gama de motoare mai puternice. Inainte de a conduce 116d-ul, le dadeam dreptate celor care credeau asa, dar pentru cineva care nu are nevoie de un sedan mare, aceast hatchback se poate dovedi o alegere perfecta, reusind sa compenseze prin greutatea mai mica puterea mai redusa a motorului.
Noul 116d poseda clasicul diesel de 2 litri, din care extrage cea mai mica valoare de putere, dar cu ajutorul caruia devine unul dintre cele mai eficiente modele din gama BMW, in mare parte datorita functiei Auto StarStop. Dar desi unii dintre voi or sa strambati din nas cand auziti ca are “doar” 115 cai putere, dupa cum am vazut in cele 3 zile in care am avut masina, 116d-ul poate purta cu mandrie emblema BMW.
Exterior
Personal imi plac foarte mult hatchback-urile, dar pana acum Seria 1 nu a iesit in evidenta foarte mult. Dar dupa ce am condus aceasta masina, capul meu se intoarce imediat dupa orice versiune pe care o vad pe strada. Nu iese in evident cu multe, exceptie fiind garda scazuta la sol, dar cand este “decorat” cu vopseaua Montego Blue, o sa atraga privirile cunoscatorilor.
Designul exterior este completat de jantele de 17-inch in aliaj usor si de teava de esapament groasa, care scoate un sunet impresionant de fiecare data cand apesi acceleratia cu simt de raspundere. Din pacate, design-ul Seriei 1 incepe sa isi arate varsta, si o noua generatie nu poate veni mai devreme, una care sigur o sa atraga si mai multi clienti pentr acest hatchback premium.
Interior
In interior, BMW 116d impresioneaza, dar nu duce nimic la extrem. Versiunea testata avea pachetul avantaj de 2,000 de euro pe langa alte cateva optionale, gen oglinzi anti-orbire, cotiera, covorase din velur, radio BMW professional, pe langa suporturile de pahare atat de indragite de Vlad sau volanul multifunctional si schimbatorul imbracate in piele.
Dar desi materialul textile folosit la scaune, finisat in culoarea Monaco Blue, e de mare efect si se simte placut la atingere, trebuie mentionat ca scaunele ar fi trebuit sa ofere un suport lombar mai bun, deoarece motorul poate oferi o putere adecvata, care cuplata cu suspensia excelenta ce lipeste masina de sosea, o sa te arunce prin habitaclu. Alt aspect enervant, cel putin pentru mine, a fost maneta care regleaza cat de mult se poate da scaunul inainte sau inapoi, care iesea prea mult in afara, si de care mi-am accidentat de cateva ori piciorul drept.
Desi ar putea parea putin spartan la prima vedere, interiorul masini ofera totusi o experienta premium. Spatiul este mai mult decat suficient in fata, dar prietenii vostri mai inalti s-ar putea sa se planga daca ii puneti sa stea in spate. Portbagajul ofera spatiu sufficient, ceea ce transforma Seria 1 intr-o masina perfecta pt niste escapade de weekend, iar spatiile de depozitare garanteaza ca o sa uitati cate ceva prin masina.
La drum
Aici BMW-ul 116d straluceste cu desavarsire, la fel ca multe alte modele bavareze. Desi extrage cei mai putini cai (115) din arhi-cunoscutul motor de 2 litri diesel (118d are 143, 120d are 177 iar 123d, 204), masina se descurca la fel de bine in oras ca si la drum intins. Din pacate, motorul, care ofera o putere rezonabila si raspunde extreme de repede la comenzi (pe langa faptul ca produce un zgomot superb multumita tevei de esapament), este cuplat cu o cutie de viteze proasta, care desi ofera o experienta sportiva, avand cursa schimbatorului foarte scurta, necesita niste experienta la sala pentru a o manevra. Muschii va sunt serios solicitati atunci cand vreti sa selectati marsarierul, iar prima data am crezut ca am stricat cutia, cand am incercat sa trec de pragul necesar si a parchez masina.
Dar desi este dezavantajat de cutia de viteze manuala, motorul se achita de sarcini, cum am spus, si multumita functiei auto StartStop si a altor catorva tehnologii, se poate lauda cu un consum de 5.3 litri/100 km in oras, 3.9 in afara si 4.4 combinat. Eu, intr-un drum de 200 de km, petrecuti atat in Bucuresti cat si in afara, si cu un still mai sportiv, am reusit sa am un consum de 6.2 litri, ceea ce nu e mult, dar destul de diferit de numerele oficiale.
Din punct de vedere al indemanarii, 116d-ul se lipeste de drum si ofera o senzatie nemaipomenita atunci cand storci toate puterea din motor. Daca aveti sansa si sunteti intr-un mediu sigur, puteti decupla DCT-ul (Dynamic Traction Control) si masina o sa devina salbatica de-a binelea, motorul livrand tot ce poate puntii spate. Suspensia impresioneaza de asemenea, reusind sa tina masina pe drum, dar desi e putin mai dura, nu o sa va arunce din scaun atunci cand dati de o groapa sau traversati liniile de tramvai.
Concluzie
Per total, BMW-ul 116d mi-a pus un zambet pe fata atunci cand il conduceam, si o lacrima atunci cand l-am dus inapoi la reprezentanta. Hatchback-ul se comporta excelent, ofera o putere rezonabila, si multumita tehnologiilor verzi, e si foarte eficient, chiar si in orasele cele mai aglomerate. Desi cutia de viteze manuala in sase trepte poate sa ofere un exercitiu adecvat culturistilor, o sa intimideze consumatorii obisnuiti. Din nefericire, pretul e destul de piperat, modelul testat costand 24,704 euro, fara taxe.
Mi-a placut:
– motorul;
– tinuta de drum;
– sistemul audio;
– consumul;
Nu mi-a placut:
-cutia de viteze;
-lipsa vreunui computer de bord;
-pretul.
Date tehnice BMW 116d:
Greutate: 1,380 kg
Motor: 2 litri (1,995 cmc) in 4 cilindri, 115 CP (85 kW) la 4,000 rpm, 260 Nm de la 1,750 la 2,500 rpm
Performante: 0-100 km/h in 10.3 secunde si viteza maxima de 200 km/h
Consum (urban/extra-urban/mixt): 5.3 / 4.4 / 3.9 (litri la 100 km)
Ca intotdeauna, multumiri lui Alex Seremet de la BMW Romania!