Articol scris de Vlad Balan
In momentul in care BMW a anuntat noua lor struto-camila, Seria 5 GT (sau GranTurismo, cum le place celor de la BMW sa-i zica), am fost printre cei multi care au zis “e urat cu spume”. Insa, tinand cont ca o reactie asemanatoare o avusesem si la X6, care intre timp a ajuns sa-mi placa foarte mult (o masina care se conduce incredibil), am zis ca o sa fiu un pic mai temperat si nu o sa ma pronunt pana nu apuc sa-l vad live si sa-l conduc. Cand o vezi in parcare, prima impresie pe care ti-o lasa masina e ceva de genul “my god, e imensa!”. Si cand zic imensa, chiar e imensa. Cand ii vezi botul iesind jumatate afara de pe locul de parcare, iar Seria 7 parcata langa pare un sedan mititel, brusc respecti foarte mult masina, cu mult inainte de a te urca in ea. Dar hai sa vedem ce e cu 5 GT-ul asta:
Exterior
Cum ziceam si mai sus, cand o vezi pentru prima oara, n-ai cum sa nu te simti intimidat un pic de masina, pentru ca este imensa. Da, stiu ca ma repet, dar daca-i imensa, ce sa fac? :D Inclusiv GLK-ul lui Bobby pare un mic break pe langa 5 GT. Din fata, masina seamana foarte mult cu CS Concept prezentat acum cativa ani de BMW. Impunatoare, sportiva, agresiva…intr-un cuvant, splendid. Chiar ma gandeam, daca viitoare serie 6 va avea, vizual, ceva in comun cu GT-ul, atunci ii prevad un succes imens.Ei bine, dar nu fata este problema la 5 GT, ci spatele, pentru ca de-aici pleaca toate controversele legate de masina asta. Prima oara, te cam sperie. Nu prea-ti dau seama ce naiba au vrut designerii sa faca acolo, sau ce alcoolemie aveau in sange, cert este ca rezultatul e dubios, iar stopurile imense (noaptea iti dai seama de cat de mari sunt) nu ajuta prea mult la impresia artistica. Si problema mai e ca, spre deosebire de alte masini pe care le-am condus “which grew on me”, dupa 4 zile tot nedumerit eram asupra spatelui astuia.
Plus ca nu prea iti dai seama unde se incadreaza masina asta. Adica BMW zice ca are dimensiunile lui Seria 7 si spatiul interior de la X5. Bun, atunci ce cauta “5”-ul in ecuatia asta. Explicatia gasita de multi a fost ca BMW incearca sa valorifice o nisa a oamenilor care isi permit un Seria 7 sau un X5, dar din anumite motive, considera nepotrivit sa se afiseze cu una dintre ele, din cauza economiei subrede din zilele noastre. Since sa fiu, doar daca scrie “Seria 5” pe ea, masina asta nu prea are cum sa treaca neobservata. Plus ca ai ocazia sa fie confundat cu un X6 si sa zica lumea ca esti si mai naspa (nu radeti, la semafor m-a oprit un tip si m-a intrebat “frate, asta-i X6 sau 5 GT?”). Oricum, ideea principala e ca forma de coupe care a prins foarte bine la X6, la 5 GT nu pare chiar atat de stralucita.
In schimb, o chestie care da foarte bine sunt geamurile fara cadru, care dau si mai multa eleganta si sportivitate masinii (nu ca n-ar avea destula).
Interior
Daca la exterior esti foarte confuz, la interior totul e clar. Este identic (hai poate cu niste mici diferente) cu Seria 7. Uitati-va la poza asta si la asta. In afara de o forma un pic diferita a plansei de bord, mai vedeti vreo diferenta? (afisajul central e un pic mai mic la GT pentru ca nu era dotat cu navigatie). Si, bineinteles, ca asta nu e un lucru rau deloc. Adica cine nu si-ar dori un Seria 7 la pret de Seria 5? Adaptive Drive, volan incalzit imbracat in piele, directie activa integrala, functie soft-close la portiere (adica nu tre sa trantesti usile, se inchid singurele), o trapa panoramica superba, senzori de parcare (pacat ca fara camera), oglinzile retrovizoare cu functie anti-orbire (cred ca ar trebuie sa devina standard pe orice masina), primele faruri angel-eyes cu tehnologie LED si…wait for it…suport de pahare!!!
N-are rost sa mai zic ca interiorul e exceptional, se pare ca BMW nu prea stie cum sa le faca altfel. Scaunele extrem de confortabile (cred ca ai cam 10 controale la scaun, deci poti sa le reglezi exact cum vrei), volanul si toate controalele foarte ergonomice, iDrive-ul e de nota 10 iar sistemul audio…sistemul audio e exact cum ar trebui sa fie. Plus ca, desi nu pe placul tuturor, mi-a placut ideea de locuri individuale in spate (adica nu ai bancheta pentru 3 insi, ci doua locuri individuale, separata de o consola centrala).
Portbagajul, care se deschide in doua moduri (doar portbagajul sau luneta intreaga) e destul de incapator incat sa-ti permita sa cari cam orice (vorba unui intelept:”You can put three bodies in there”). Ar fi fost utile niste plase sau mai multe corzi cu care sa prinzi bagajele mici, pentru ca se cam agita treburile in spate cand lasi doar niste pungi cu cateva cumparaturi. Iar cu bancheta din spate rabatata (toata operatiunea se face de la butoane, nu trebuie sa stai tu sa tragi de spatare), ai loc in spate incat sa amenajezi un mic camping site.
Condus
La un moment dat, cineva m-a intrebat, foarte nerabdator: “Ia zi, e submotorizata?”. Initial, cand am auzit ca o sa conduc varianta 530d, n-am fost extraordinar de incantat, ca ma gandeam ca va fi destul de mic pentru un tanculet de 2 tone. Ei bine, nu e foarte mic, dar nici nu te da pe spate. E exact cam cum ma asteptam sa fie, poate un pic mai bine. Motorul turbo de 3 litri dezvolta 245 de cai, care desi masina e grea, sunt suficienti pentru un mers relaxat si eventual si pentru un pic de “exces de zel” din cand in cand. Nu se compara cu 330d-ul condus anul trecut, care mi-a placut la nebunie, dar nici nu dezamageste. Iar media de 10.6 litri la suta (pe o distanta de 1200 de km) e mai mult decat acceptabila pentru ce stie masina. Asta in conditiile in care acceleratia de la 0 la 100 se face in 6.9 secunde si viteza de top e 240 km/h (desi dupa 170-180 isi cam pierde din vlaga).
Partea interesanta, ca de obicei, este Adaptive Drive. Adica ai patru moduri (Comfort, Normal, Sport si Sport+) pe care le selectezi apasand pe niste butoane la indeamana (cam prea la indemana ar zice unii :D) si care dicteaza rigiditatea directiei si a suspensiei, raspunsul pedalei de acceleratie si setarile cutiei de viteze. In modul Comfort, te simti exact ca intr-o barca: n-ai nici o treaba cu ce se intampla sub tine, poti sa treci peste liniile de tramvai la ce viteza vrei tu, ca nu te jeneaza in niciun fel si simti un mic leganat tot timpul care mai ca te-adoarme. O experienta foarte zen. In afara situatiei cand situatia se agita un pic si ai curbe, serpentine, etc., cand modul Comfort provoaca tangaj. Dar ai intotdeauna la indemana modurile Sport si Sport+, cand distractia incepe cu adevarat. Bineinteles, daca esti pe Sport+ (iti dezactiveaza mare parte din sistemele de stabilitate si tractiune) si nu esti atent, mai ales datorita fundului mare al masinii, e posibil sa te trezesti intr-un derapaj nu foarte controlat. Si da, daca vrei ca unele derapaje sa fie controlate, poti sa faci si asta, inclusiv donuts (nu ca am fi facut noi, ce stim din auzite).
Oricum, per total, masina se conduce foarte bine, singurele mici probleme pe care le ai sunt la parcat, cand vizibilitatea spate e foarte slaba (senzorii de parcare te ajuta, dar ar fi fost utila o camera video).
Concluzii
Desi inca nu prea stie nimeni unde sa incadreze masina asta (GT, limuzina de lux, SAV), daca nu stai sa-ti pui prea multe intrebari si doar te bucuri de masina, atunci BMW Seria 5 GT nu dezamageste. In functie de cum alegi tu, poate fi un yaht pe sosea sau un mic sportiv, interiorul este impecabil (ca spatiu si ca functionalitate) iar semnele mari de intrebare pe care le citesti in ochii celorlalti din trafic sunt priceless. La pret, 530d GT pleaca de la 47.350 de Euro fara TVA (56.347 cu TVA), iar modelul testat, caruia, din cate ne-am dat seama ii lipsea doar navigatia, costa 63,882 de Euro fara TVA (adica vreo 76.000 cu tot cu TVA). Mult? Putin? Pentru o masina care, teoretic, apartine Seriei 5, pare mult, dar tinand cont ca practic primesti o imperechere ciudata intre un Seria 7 si un X5, atunci isi cam merita banii. Si, tinand cont ca ceilalti giganti din Germania lucreaza la rivali pentru el (Audi A7 si Mercedes Benz CLS Estate), atunci e posibil ca BMW sa fi copt o noua reteta de succes.
Ne-a placut:
– partea din fata foarte impozanta si agresiva;
– interiorul impecabil;
– trapa panoramica de mare efect;
– tinuta de drum foarte comfortabila;
– consumul.
Nu ne-a placut:
– spatele dubios;
– lipsa camerei video pentru parcat si, implicit, problemele cu vizibilitatea spate la parcari.
Date tehnice:
Greutate: 2.035 kg
Motor: 6 cilindri, 2.993 cmc, putere maxima 180 kW (245 CP), cuplu maxim 540 Nm
Performante: Acceleratie 0-100 km/h in 6.9 secunde si viteza maxima 240 km/h
Consum (urban/extra-urban/combinat, cifre oficiale): 8,1/5,6/6,5 (litri la 100 km)
Ca de fiecare data, multumim lui Alex Seremet de la BMW Romania!