Articol scris de Vlad Balan
Dupa ce am testat noul C3, a venit si randul fratelui sau mai ciudat, Citroen C3 Picasso, pe care l-am testat intr-un weekend foarte minunat, adica de 1 mai. Prima oara l-am vazut acum un an jumatate, cand am fost la salonul auto de la Paris. Tot atunci a debutat si Kia Soul si nu pot sa zic ca m-au dat pe spate niciuna, in principiu pentru ca nu ma atrage segmentul asta, de MPV-uri compacte. Iar dupa ce anul trecut am condus Toyota Urban Cruiser care nu m-a incantat absolut deloc, nu ma gandeam ca o masina din segmentul asta o sa imi placa vreodata. Dar vai cat am putut sa ma insel…n-am condus Kia Soul, dar Citroen C3 Picasso mi-a placut la nebunie. Acum sa vedem si de ce:
Exterior
Ori sunt eu Gica Contra, ori majoritatea oamenilor au simtul estetic varza…ideea e ca, in afara de Andra si Bobby (coincidenta oare ca si ei sunt pasionati de masini?), foarte multi au zis ca-i urata. Da, nu e vreun Aston Martin, dar mie mi se pare ca arata foarte funky.
Desi poate luate separate nu arata cine stie ce, dar, ca ansamblu, caroseria compacta, botul masiv, farurule mari si spatele foarte interesant (aici au fost cele mai multe “reclamatii”) arata foarte bine. Si unde mai pui ca am mai avut si aceeasi combinatie superba de vopsea Bleu Belle Ille si jantele Clover de 17″ din aliaj, care arata senzational.
Interior
Cum Citroen are foarte frumosul obicei de a avea dotari de top pentru masinile de test, C3 Picasso-ul se prezinta foarte bine. Volanul e imbracat in piele, cu o cusatura alba foarte de efect si, desi nu e turtit ca cel de la C3, are ornamentul ala metalic jos, care da bine. Scaunele la fel, mi se par geniale, pentru ca tapiteria, “New Reps” pe numele ei oficial, este dintr-o combinatie de piele, piele intoarsa (sau ceva asemanator) si material textil. De ce zic ca sunt geniale…pentru ca pielea pe scaune nu e chiar preferata mea…da, arata bine, se simte bine, dar daca nu ai scaune ventilate (optiune care insa e doar pe masinile dintr-o anumita gama si care costa ceva bani) atunci vara este ingrozitor, pentru ca, pe langa faptul ca nu te poti aseza in masina daca ai lasat-o in soara (fara sa te friga pielea), mai si transpiri. Ei bine, scaunele de pe Picasso erau perfecte…piele si piele intoarsa pe margine, cat sa arate si sa se simta bine si in rest material textil.
Interiorul se vede clar ca e mostenit de la “stramosul” masinii (adica MPV-ul sau van-ul sau duba sau cum vreti sa-i ziceti), cu consola centrala care nu se prelungeste pana intre scaune ci e oarecum separata, nu ai foarte multe butoane pe bord, doar cele necesare si scaunele sunt destul de inalte. Dar totul e foarte ergonomic si pus la locul lui, ai si Cruise Control, si comenzile sistemului audio pe volan (aceeasi manetuta ca si la C3). Displayul principal e pus, asa cum ne-a obisnuit Citroen in ultima vreme, central, dar mi se pare mult mai bine amplasat decat la altele, pentru ca afisajul care iti arata viteza, cruise control-ul etc. e pus in partea stanga, adica mult mai inspre sofer si iti vine mai usor sa “arunci o privire”. Si apropo de vazut chestii, oglinzile sunt si ele de nota 10. Cele laterale sunt foarte mari (nu Dumbo style) dar vezi cam tot ce misca pe langa masina, iar la interior, o gaselnita foarte misto a celor de la Citroen este o oglinduta suplimentara (care insa se poate ascunde, daca te incurca) care este gandita pentru a putea sa supraveghezi puradeii din spate. Pentru cei fara copii, nu prea vad o utilitate reala, in afara faptului ca o poti folosi ca taximetristii, adica sa te uiti ce fac cei din spate (desi nu stiu cati sunt cei care iau straini dubiosi in masina). Si tot despre vizibilitate vorbind, masina e foarte, foarte luminoasa. Vorba unui prieten, parca e facuta toata din sticla. Are nu mai putin de 11 geamuri, inclusiv pavilionul vitrat imens si vizibilitatea este atat de mare, incat singura situatie in care nu vezi ceva in jurul masinii este daca tii ochii inchisi.
Ok, e MPV (multi-purpose vehicle), deci tre sa aiba spatiu de bagaje, ca de-aia-i “multi purpose”. Are, si inca suficient, adica 1506 litri…nu poti cara un dulap in portbagaj, dar o familie sau un grup de tineri intra lejer cu tot cu bagaje, unde mai pui ca bancheta din spate e din doua parti, ambele rabatabile, si ai inclusiv “gaura” pentru schiuri sau pentru undite.
Pe drum
Buun, si-acum hai sa vedem acum si cum se comporta pe drum Picasso-ul. In primul rand sa stim cu ce-am avut de-a face: motor de 1.6 litri Hdi (adica diesel), 110 cai, 240 Nm cuplu, pe motorina. De la 0 la 100 km/h se duce in 12,4 secunde, iar viteza maxima e de 183 km/h (da, chiar asta e), deci nu viteza sau acceleratia sunt punctul ei forte. In schimb consuma foarte bine, fiind cred prima masina cu care am scos aproape cat scrie in fisa oficiala a masinii, adica undeva la 7 litri la suta (in fisa oficiala e trecut 6.5). Asta in oras (cu condus lejer), pentru ca afara n-am reusit sa ma apropii deloc de 4.2 litri la suta cat zice Citroen, ci undeva in jur de 7-7,5 la viteze de 100-130. Daca te duci mai mult de-atat, acum o sa stea pe la 8-8,5, in functie de cat de mult te-apesi pe piciorul drept.
Masina e agila, sta foarte bine pe drum (in ciuda faptului ca-i destul de inalta), iar suspensiile sunt foarte comode, trecutul prin gauri sau peste sine de tramvai neprovocand clantanit de dinti. Si, bineinteles, am scos-o un pic si pe maidane si a iesit destul de lejer (dupa un pic de balanganeala) din ditamai gaura plina cu noroi. A, si sa nu uit, daca te incalzeste cu ceva, masina e din gama Airdream a celor de la Citroen (cu emisii de sub 140 g CO2/km), emitand doar 133 g/km, adica mai incetinesti un pic topirea calotei glaciare. Din pacate pentru aparatorii mediului inconjurator, ce n-are C3-ul Picasso este un sistem de evitare a gazelor pe autostrada, motiv pentru care, in poze, partea din fata este atat de frumos decorata :D
Concluzii
In caz ca nu v-ati dat seama pana acum, Citroen C3 Picasso mi-a placut extrem de mult, chiar daca mi-as mai fi dorit cativa ponei sub capota. Si la 14,950 Euro cu tot cu TVA (17,450 Euro pret de baza, minus discountul de 2,500 de Euro pe care Citroen il are la toata gama Picasso) spun, cu mana pe inima, ca, pana o sa am bani de-un A5, este prima masina pe care am testat-o la care m-am gandit foarte, foarte serios sa o cumpar. Da, exista masini mai puternice, mai sportive, mai economice sau cu mai multe dotari la banii astia, dar mie mi-a placut incredibil de mult asta. Performante suficiente, consum bun, spatiu mai mult decat suficient (senzatie amplificata de multimea de geamuri), suspensie comoda si aspect care iese in evidenta…vorba McDonald’s…I’m loving it! (sau, mai bine, je l’aime!)
Ne-a placut:
– aspectul exterior (jante, culoare, ornamente);
– spatiul interior foarte mare si foarte luminos;
– scaunele;
– tinuta de drum.
Nu ne-a placut:
– nu e foarte sportiv;
– consumul un pic cam mare, la un motor destul de mic.
Date tehnice Citroen C3 Picasso:
Greutate: 1,408 kg
Motor: 4 cilindri, 1.6 litri, putere maxima de 80 kW (110 HP) la 4,000 rpm si cuplu maxim de 240 Nm la 1,750 rpm.
Performante: 0-100 km/h in 12.4 secunde si viteza maxima de 183 km/h
Consum (urban/extra-urban/combinat, cifre oficiale): 6,5/4,2/5,0 (litri la 100 km).
Ca intotdeauna, multumiri Laura Antonov si Paula Olteanu de la Citroen Romania!