Articol scris de Andrei Dobra
In ultima vreme am tot auzit despre masini de oras premium, cum ar fi Audi A1 sau Citroen DS3, care vor sa il detroneze pe Mini Cooper S.
In timp ce Vlad a avut ocazia sa testeze varianta decapotabila vara trecuta, si mi-a facut capul calendar dupa, laudand masina de cate ori avea ocazia, am decis sa testez si un o varianta mai speciala, Mini Cooper S 50 Mayfair.
A fost tot ce imi imaginam eu de la un Mini sau mi-a lasat un gust amar? Hai sa vedem.
Exterior
Pana in prezent, Mini-urile de prin oras mai mereu mi-au facut cu ochiul. De la design-ul retro la stilul lor chic, mereu intorceam capul dupa vreun model. Cu acest Cooper S 50 Mayfair, a fost si mai rau, fiind un caz de dragoste la prima vedere.
Pentru cei care nu stiu, 50 Mayfair este o editie mai speciala, pregatita pentru toata gama Cooper. Prin acest pachet de echipamente si mai de lux, compania sarbatoreste 50 de ani de existenta si onoreaza unul dintre cele mai de ‘fite’ cartiere din Londra.
Principalul punct de atractie, cel putin privind din exterior, a fost culoarea speciala (Hot Chocolate), care da o nota de rafinament masinii si ii face pe multi sa o observe in trafic. Pe langa asta, semnele care tradeaza natura agresiva a lui Cooper S, cum ar fi capota speciala sau tevile de esapament montate in centrul barii spate, completeaza o masina extreme de atragatoare.
Merita sa mentionez si placuta speciala Mini 50 din grila de la radiator, precum si inscriptiile Mayfair pe fiecare parte a masinii.
Poate par un fan Mini, dar acest Cooper S atras privirile oriunde a fost si i-a facut pe multi (si multe) dintre cei care au mers in el sa suspine.
Interior
Inauntru, edition 50 Mayfair arunca toate optiunile cele mai de pret din gama Mini. Avem piele ‘Toffy Brown’ pe scaune, dar si pe volan, schimbatorul de viteze sau manerul franei de mana. Pe langa asta, o alta dotare impresionanta este sistemul de sunet performant.
La inceput, toate aceste dotari premium te cam coplesesc, si nici nu ai zice ca esti intr-o masina compact ci mai degraba intr-o limuzina.
Tot la interior trebuie sa mentionez tema retro, deoarece asta da farmecul unui Mini. De la cadranul imens din centrul bordului pana la toate butoanele cromate, masina chiar te face sa te simti pregatit pentru o plimbare prin Londra.
Din pacate, nu am avut parte doar de miere si lapte in interiorul Mini-ului. Printre punctele slabe ale masinii este spatiul de pe bancheta din spate. Daca nu impingi scaunele soferului sau pasagerului in fata de tot, nu prea poti sa asezi doi adulti acolo. Portbagajul de asemenea este cam inghesuit, avand o capacitate de 160 de litri. Totusi, pentru niste cumparaturi sau cateva genti este indeajuns.
Pe drum
Aici este un Mini Cooper S a stralucit cu adevarat. Lasand deoparte optiunile de lux, design-ul special sau alte chestii de genul acesta, masina este, sub caroseria ei, un adevarat kart. Multumita motorului turbo-alimentat de 1.6 litri si capabil de 175 de cai, plus suspensia incredibil de precisa, un mare zambet o sa apara pe fata celor care se afla in Mini.
Pentru cei care vor si mai multa performance, un mic buton pe langa suportul de pahare, inscriptionat Sport, le ofera tot ce isi pot dori.
Cu o singura apasare, simti ca masina a luat o doza de adrenalina. Totul de la directie pana la pedala de acceleratia devine si mai sensibil, iar sunetul din toba de esapament devine si mai gros. In momente ca astea, cel mai bine ar fi sa lasati geamurile jos si sa va bucurati ca Mini si BMW au reusit sa inghesuiasca aceasta bestie intr-o caroserie atat de inocenta.
Din pacate, acest comportament de performance vine cu un pret. Suspensia masinii este destul de rigida si, daca nu sunteti vreun masochist, o sa va faca sa dispretuiti sinele de tramvai, gropile, capacele de canal sau speed bump-urile din Bucuresti.
Si daca tot suntem la puncte slabe, trebuie sa mentionez si consumul. Am fost socat sa vad ca pe site la Mini, Cooper S-ul reuseste sa consume 6.2 litri/100 km combinat. In cele trei zile in care m-am plimbat cu masina, eu am reusit in jsut de 9.5 litri/100 km, dar am avut aerul conditionat pornit destul de puternic si nu am ezitat sa apas mai mult pe acceleratie (in conditii de siguranta maxima, desigur).
Concluzii
Per total, chiar si cu latura cam insetata sau suspensia rigida, Mini Cooper S este o masina fantastica. Din pacate, mai are un impediment major care ii cam impiedica pe cei ce vor un exemplar: pretul. Cooper S porneste in tara noastra de la 23,500 de Euro, cu toate taxele incluse. Versiunea 50 Mayfair condusa de mine duce pretul la un impresionant 28,890 de Euro.
Tinand de toate astea daca nu aveti nevoie de o masina mai mare si vreti sa va plimbati prin oras cu un zambet urias pe fata, recomand cu mana pe inima Mini Cooper S.
Ne-a placut:
– manevrabilitatea superba
– puterea motorului
– elementele de lux
– imaginea cool a masinii
Nu ne-a placut:
– suspensia rigida
– pretul mare
– consumul
Date tehnice:
Greutate: 1,205 kg
Motor: 1,6 litri, 4 cilindri, 16V putere maxima de 128 kW (175 CP) la 5500 rpm si cuplu maxim de 240 Nm intre 1600-5000 rpm (260 Nm intre 1700-4500 rpm cu functia Overboost)
Performante: Acceleratie 0-100 km/h in 7.1 secunde si viteza maxima 225 km/h
Consum (urban/extra-urban/combinat, cifre oficiale): 7,9/5,2/6,2 (litri la 100 km)
Ca intotdeauna, multumiri lui Alex Seremet de la BMW Romania!