Articol scris de Vlad Balan
Pana acum un an de zile, parerea mea despre Mini nu era dintre cele mai bune; mi se parea o masina banala, mult prea scumpa. Dar vara trecuta am facut cunostinta pentru prima oara cu un Mini, cu un Cooper S Cabrio mai exact si am fost fermecat pe loc de el, devenind clar cea mai fun masina pe care am condus-o vreodata. Asta pana weekendul trecut, cand am luat noul Mini Cooper S facelift.
Exterior si Interior
Diferentele fata de “vechiul” Cooper S nu sunt foarte mari, doar cateva redesenari la barele fata/spate, gurile de aer, proiectoare, farurile spate cu LED-uri, roti, consola centrala si volan, precum si cateva culori in plus. Cum ziceam, nimic spectaculos, asa ca puteti citi despre exterior si interior in testele anterioare cu Cooper S Cabrio si Cooper S 50 Mayfair. A, de fapt, sa nu uit…nu stiu daca era si pe generatiile anterioare, dar ce mi-a placut mult a fost ca la sofer, in loc de maner sau suport de ochelari (deasupra usii), era inca un parasolar. Pretty cool!
In rest, BMW a mai adaugat si cateva tehnologii pe noul Mini, printre care Mini Connect, cu care nu era echipat modelul de test, dar despre care Alex Seremet de la BMW mi-a povestit numai de bine. Si au mai umblat putin si la suspensii si, poate cel mai important, motorul are acum cativa cai in plus, adica 184. Si cu asta ajung la partea cu adevarat interesanta…
Pe drum
Din momentul in care ai apasat butonul de Start Engine, si micutul incepe sa maraie nervos, iti dai seama imediat ca o sa te distrezi mult de tot cu el. Ca sa nu mai zic ca daca o turezi un pic pe loc, incep si s-aud pocnituri dinspre toba de esapament, ceva cam ca la masinile de raliu. Si va garantez ca treaba asta iti aduce automat pe fata un ranjet de nerabdare.
Daca arunci o privire pe cifrele cu care se lauda Mini (0-100 km/h in 7.0 secunde, viteza maxima 228 km/h si consum mediu de 5.8 litri la suta de kilometri) nu-ti poti face nici cea mai mica idee despre cat de misto poate fi masina asta. In primul rand, manevrabilitatea e ceva incredibil. Recunoscuti pentru acel “go-kart feeling”, chiar ai impresia ca esti intr-un kart un pic mai rafinat, desi totusi am impresia ca Mini-ul Cabrio pe care l-am condus anul trecut era ceva mai salbatic decat asta.
Motorul nu te lasa balta niciodata, nici in oras, nici pe autostrada, nici la munte, nici pe nicaieri. Oricand ai nevoie de un pic de vana, imediat iti livreaza cu varf si indesat. Si apropo de conditii de drum, pentru o masina sport mi s-a parut foate comfortabila peste tot, si pe drumuri proaste, si pe pietris, si peste liniile de tramvai. Ce-i drept, era si pregatita de iarna, adica avea jante mai mici si talonul la roti mai mare. Singura chestie foarte deranjata e zgomotul interior. Si nu ma refer la motor, care suna genial, ci la zgomotul aerului la viteze mari, care acopera cu mult motorul si, ca sa te intelegi cu pasagerul, tre sa zbieri un pic. La un moment dat chiar ai impresia ca esti intr-o decapotabila, ceva.
Cum, in weekendul asta, am mers si la munte, am avut ocazia sa “testez” si portbagajul si locurile din spate si concluzia este clara, pentru mai mult de 2 persoane, calatoriile lungi nu sunt recomandate deloc. Si cand zic asta, ma refer la spatiul din portbagaj, unde nu prea incap nici macar doua trollere. Cat despre locurile din spate, ok, nu-s cele mai confortabile, dar sunt decente.
La consum, nu stiam cifrele oficiale, dar eu am scos o medie de 8.5 pe vreo 1000 de km (parcursi pe tot felul de drumuri, oras, autostrada, munte), care mi s-a parut excelenta, mai ales la cum merge masinuta.
Concluzii
Ei bine, si-acum am ajuns la partea dureroasa, adicatelea pretul. Mini Cooper S facelift pleaca de la 25.544 de euro (cu TVA), iar modelul testat costa nici mai mult, nici mai putin de…33.537 Euro (la fel, cu TVA). Ca idee, ce are in plus fata de modelul de baza…pai, tapiteria din piele e 1.800 de Euro, kitul Bluetooth plus USB e 440 de euro, iar pachetul “Red Hot” (adica cam toate chestiile sport) e 1.800 de euro. Mult? Putin? Eu zic ca cam mult. De acord, masina e premium si pur si simplu e de vis pentru un pasionat si nu numai, dar totusi nu stiu cati ar alege ca prima masina un Mini, cand, la banii astia deja intri in clasa medie de lux.
Concluzia: pentru cine are bani, familie foarte mica, vrea sa se distreze la volan si vede masina mai mult decat ca pe un mijloc de ajunge de la A la B, e perfecta! Pentru restul, ghinion!
Ne-a placut:
– tot ce inseamna partea de condus: motorul, suspensiile si manevrabilitatea fantastica, tipica Mini
– look-ul si, mai ales, sunetul masinii
Nu ne-a placut:
– pretul foarte mare
Date tehnice:
Greutate: 1,215 kg
Motor: 1,6 litri, 4 cilindri, 16V putere maxima de 184 CP (135 kW) la 5500 rpm si cuplu maxim de 240 Nm intre 1600-5000 rpm (260 Nm intre 1700-4500 rpm cu functia Overboost)
Performante: Acceleratie 0-100 km/h in 7.0 secunde si viteza maxima 228 km/h
Consum (urban/extra-urban/combinat, cifre oficiale): 7,3/5,0/5,8 (litri la 100 km)
Ca intotdeauna, multumiri lui Alex Seremet de la BMW Romania!