In perioada sarbatorilor de iarna, rosul este la putere, asa ca am zis sa fiu si eu in ton cu sezonul si sa ma plimb in vacanta asta de iarna cu Citroen C4 by Loeb, rosu ca pelerina lui Mos Craciun. Ma rog, culoarea n-a avut nimic de-a face, doar s-a potrivit. Ca o impresie generala, Citroen C4 Coupe a fost intotdeauna o masina pe care am considerat-o cel putin interesanta, dar care nu m-a atras in mod deosebit, asa ca eram destul de curios sa vad ce si cum.
Anul trecut, C4 a primit o restilizare, dar schimbarile sunt atat de mici incat pana si designerii cred ca le confunda: partea din fata e usor redesenata, la interior turometrul s-a mutat de desupra volanului si au aparut niste tapiterii si finisaje noi, plus cateva dotari, cum ar fi un nou sistem de navigatie , faruri noi si cateva sisteme de securitate. Si au mai aparut cateva variante de motorizare, dezvoltate in colaborare cu BMW, printre care si motorul de 1.6 litri si 152 de cai, care a echipat modelul testat de noi.
Exterior
Asa cum ziceam, la exterior diferentele vizibile sunt aproape inexistente fata de modelul vechi, dar asta nu inseamna ca C4 n-a ramas placut din punct de vedere estetic. Cel putin spatele asta mi-a placut de cand l-am vazut prima oara. Iar editia limitata by Loeb arata si mai bine. Pe langa rosul aprins (Rouge Aden), modelul mai are si niste colantari exterioare interesante, plus semnatura lui Loeb sub fiecare dintre oglinzile exterioare.
Pe langa asta, jantele albe sport de 17″ sunt disponibile doar pentru aceasta serie limitata. Per total, masina arata foarte misto, mai ales dupa ce iese de la spalatorie :D
Interior
La interior, primul lucru care-ti sare in ochi este combinatia de rosu si negru, care da foarte bine si care, bineinteles, este specifica editiei limitate. Alte elemente personalizate sunt volanul (foarte misto, de piele cusuta cu ata rosie) si detaliile rosii de pe schimbator si covorase, plus pedalele sport din aluminiu. Iar in consola centrala, pe capacul scrumierei, ai o placuta foarte misto pe care scrie “C4 by LOEB Edition Limitee No XXX”, care te face sa te simti un pic special. Ma rog, cam dispare sentimentul asta cand numarul este 1359, dar n-are importanta :D Totusi, poate cea mai misto chestie de la interior este pavilionul panoramic vitrat, care a impresionat cam toti pasagerii care mi-au calcat pragul :) Isi merita toti banii (in combinatie cu jantele, costa 750 de euro). In rest, masina mai are cruise control, oglinzi exterioare rabatabile electric, park assist pentru marsarier sau navigatie (nu foarte rea in comparatie cu, sa zicem BMW).
Foarte faine mi s-au parut si scaunele. Cand te urci la inceput, nu par sport si sunt foarte confortabile. Chiar te gandesti cum naiba o sa te simti cand iei curbe ceva mai agresiv. Dar suportul lateral este excelent, si cand e nevoie sa conduci mai sportiv, chiar n-ai nici o problema. O singura problema ar fi, si anume, vizibilitatea spate, pentru ca datorita formei spatelui (foarte frumoasa de altfel), exact unde-ar trebui sa bata oglinda retrovizoare, ai imbinarea dintre geamul spate si plafon. Ca sa nu zic ca, pe vreme urata, stergatorul spate acopera o suprafata atata de mica, incat e complet inutil.
Ce-am observat cam la tot ce inseamna controale, este dorinta celor de la Citroen de-a fi ei mai cu mot decat toti. In primul rand, volanul. Am mai condus Citroenuri, si stiam de volanul de butuc fix, dar tot e ciudat tare pana apuci sa te obisnuiesti cu el. Apoi, controalele sistemului audio. Desi se-aude excelent, mai ales la volum mare, e prima masina pe care-o conduc la care daca invarti roata aia mare din mijloc, nu dai mai tare sau mai incet, cum e logic si cum esti obisnuit, ci se schimba posturile/melodia (asta ca sa nu mai zic ca am cautat functia de shuffle de mi-a venit rau). Si, bineinteles, afisajele digitale, specifice Citroen, despre care parerile sunt impartite. Unii le adora, altii, ca mine, nu sunt mari fani, pentru ca parca e mai misto cand vezi acul de la turometru cum se zbate, decat sa vezi niste linii ca in jocurile pe calculator. Dar nu e atat de important incat sa modifice cumva impresia despre masina.
“Ok, e masina cu doua usi…cum se sta in spate?” o sa ma intrebati. Ei bine, in spate se sta excelent. Accesul e un pic mai greoi, dar s-au urcat si trei oameni (ma rog, trei fete) care au stat fara nici o problema. Iar portbagajul duce, fara probleme, bagajele a trei oameni care merg iarna la munte.
La drum
Ei bine, tinand cont ca l-am condus doua saptamani, am avut ceva timp sa vad ce stie. La inceput am fost un pic dezamagit. Stiam ca are 152 de cai, care desi nu-s multi, totusi raportati la greutatea masinii, te-astepti la un pic mai mult. Nu-mi dau seama, e partajata cutia de viteze ciudat sau poate doar am avut eu asteptari mai mari, dar mi s-a parut un pic lenesa. Da, cand nu ti-e teama sa apesi pedala sau cand ai nevoie sa fie mai “intepata”, masina se conformeaza, dar nu asa cum vroiam. Adica, sa fim seriosi, m-a facut Bobby la liniuta cu GLK-ul, in cel mai pur stil RevvNation :D (glumim, bineinteles)
Oricum, lasand gluma la o parte, dupa ce te obisnuiesti sa o turezi un pic, masina e chiar fun. Ca sa nu zic ca pe sosea sta impecabil. O alta chestie interesanta este garda la sol. La inceput, stiam ca-i masina sport, ma asteptam la o garda la sol mai joasa, asa ca mi-era cam teama de borduri (la parcare), de sinele de tramvai sau de gaurile din asfalt. Pana la un moment dat cand am stat eu si m-am uitat mai atent, si mi-am dat seama ca de fapt are ditamai garda la sol. Care impreuna cu suspensiile ii dau o tinuta de drum foarte misto pentru Romania. Nu prea simti gropile, sinele, etc, iar pe serpentine (am urcat pana la Ranca) sta excelent pe drum.
La consum, in schimb, se putea mai bine. In regim de mers un pic agresiv (dar doar un pic), media a fost undeva la 9.7, iar in oras cam 10.5-10.7. Cel mai putin am scos 7 si ceva pe A1 (m-am intors de la munte duminica de dupa Revelion, si am facut 110 km de autostrada in aproape doua ore, deci o medie de 60 km/h).
Concluzii
Buuun. Deci care-s concluziile. Sincer sa fiu, eram foarte, foarte curios sa vad pretul, pentru ca masina mi-a placut foarte mult si ma gandeam ca ar fi pacat sa coste vreo 24,000 de euro. Dar pretul, cu tot cu TVA este de 20,850 Euro, din care cred ca poti taia, fara mari remuscari, navigatia, care e 950 de euro. Asadar ramanem cu 20,000 de euro. Merita, nu merita? Asta nu stiu, ramane la latitudinea fiecaruia. Masina exceleaza la look, la dotari si la comportamentul pe strada, cu un singur minus demn de luat in seama, la consum.
Dar, cu ocazia asta, eu m-am gandit la altceva. Uitandu-ma pe site la Citroen, am vazut ca modelul de 90 de cai costa 9,250 de Euro (reducere de 3,000 de Euro). Zilele trecute eram in Carrefour si am vazut discount de 6,000 de Euro la varianta de 122 de cai cu o gramada de dotari, adica pretul final era de 9,800 parca (ambele preturi sunt cu tot cu TVA). Nu stiu voua, dar mie mi se par niste oferte foarte, foarte bune si de luat in seama de cei care cauta un hatchback.
Mi-a placut:
– look-ul exterior (culoarea, desenele de pe laterale plus semnaturile lui Sebastien Loeb);
– plafonul panoramic din sticla;
– combinatia de rosu si negru de la interior;
– scaunele;
Nu mi-a placut:
– motorul;
– consumul;
– vizibilitatea proasta in oglinda retrovizoare.
Date Citroen C4 by Loeb:
Greutate: 1,337 kg
Motor: 4 cilindri, 1.6-litri (1,587 cmc), 152 CP (112 kW) la 5,800 rpm, 240 Nm la 1,400 rpm
Performante: 0-100 km/h in 9.2 secunde si viteza maxima de 212 km/h
Consum: (urban/extraurban/combinat) 9.3 / 5.3 / 6.9 (litri la 100 km)
Pret: 20,850 Euro (TVA inclus)
Multumiri Laura Antonov de la Citroen Romania!