Poate ca egalitatea de mai sus nu este chiar totala, dar totusi intrebarea ramane: ar trebui ca un blogger corporate sa aiba un blog personal?
Pornim de la situatia in care bloggerul respectiv nu este un blogger platit, ci un om din interiorul companiei.
Ce motive ar exista pentru acel potential blogger sa isi faca un bog personal?
1. Sa invete ce inseamna blogging-ul.
Degeaba ii spui cuiva: “scrii despre companie si despre produse“. Un blog este mai mult decat o compunere sau un comentariu literar (luat de pe un site de referate sau nu). Un blogger trebuie sa aiba, pe langa chemare pentru a scrie pe blog, si oarecare cunostinte tehnice (ce inseamna un plugin, ce platforma de blogging foloseste, trebuie sa stie poate face future posting samd). Un blog personal ii ofera toata aceasta “scoala”, fara sa existe riscul de a gresi pe blogul companiei, unde greseala sare in ochi.
2. Sa determine perioada de timp necesara pentru scris.
Un post poate lua de la 3-4 ore pana la 20 de minute, in functie de domeniu, de modul in care bloggerul stapaneste domeniul despre care scrie, despre subiect samd. Daca, pe langa aceste detalii, intervine si greutatea in a scrie postul (din cauza unor simple probleme tehnice – punerea unui link sau a unei imagini in post), perioada de timp poate fi mai mare decat a fost estimata, afectand ralizarea altor sarcini in cadrul companiei.
3. Permite obisnuirea bloggerului cu blogosfera si reactiile tipice ale componentilor ei.
Mediul online vine cu tarele sale: trolli, anonimi suparati, injuraturi, atacuri la persoana, critici violente, critici pur si simplu. Daca bloggerul nu reactioneaza corect, impactul va fi foarte puternic (cred ca in Romania, cel mai bun exemplu este ce s-a intamplat cu iLeo.ro la lansare – pun link catre postul lui zoso pentru ca blogul respectiv nu mai exista nici macar in cache).
4. Aduce cititori noi.
Bineinteles, presupunem ca ceea ce e scris pe blogul personal este destul de interesant pentru ca cei care citesc sa vina dupa linkuri catre blogul corporate.
5. Ofera un spatiu de descarcare.
Bloggingul intra in sange, daca scrii mai mult timp. La un moment dat, bloggerul coporate va simti nevoia sa scrie si despre altceva (ca sa combata “blogger’s block”, daca nu din alt motiv). Un blog personal este cel mai bun spatiu pentru asa ceva.
6. Umanizarea bloggerului.
Desi un blog corporate reprezinta compania, bloggerul care scrie este o persoana, cu tot ce inseamna acest lucru (sentimente, zile mai bune, mai proaste samd). Comunitatea poate simti o apropiere mai mare de un blogger despre care stie ca tine cu o echipa de fotbal, ca in weekend merge la munte sau ca ii place sa mearga pe motocicleta.
Bineinteles, blogul personal al unui blogger corporate ar trebui sa nu contina posturi despre companie samd. Indiferent daca sunt de bine sau de rau. Posturile despre companie stau foarte bine pe blogul companiei.
Daca mai stiti alte motive, nu ezitati sa le scrieti in comentarii.
Surse de inspiratie: Problogger si BobbyVoicu.com