Am primit intrebarea asta la lista cu sfaturi pentru bloggerii incepatori:
Este necesar să achiziționez un domeniu sau contează doar cum scriu?
In primul rand, nimeni nu spune ca un blogger nu poate avea succes cu un blog construit pe o platforma publica. Doar ca e mai greu, datorita perceptiei conform careia persoana care are domeniul propriu este mult mai “profi”. Mai mult, conteaza cum scrii si daca ai, si daca nu ai domeniu propriu. Mai detaliat scrie mai jos.
Avantajele detinerii unui domeniu propriu (.ro, de preferinta, daca piata tinta e Romania. Altfel, .com e ok) cu tot cu hosting:
1. E mai usor de retinut.
bobbyvoicu.com e mult mai simplu decat bobbyvoicu.wordpress.com (mai ales pentru cei care nu sunt, in mod necesar, utilizatori activi de internet)
2. Aduce credibilitate.
Cum spuneam si mai sus, faptul ca ai un domeniu propriu inseamna ca esti serios, ca ai investit niste bani. Ca nu e intotdeauna asa, asta e cu totul altceva.
3. Poti fi eu@domeniultau.ro
Da, eu nu folosesc eu@bobbyvoicu.com, dar e in mod cert o modalitate suplimentara de a iti oferi credibilitate.
4. Relevanta mai mare in Google (sau orice motor de cautare)
Desi, initial, a avea un blog pe un domeniu de genul blogspot.com poate fi mai bine dpdv al traficului din motoarele de cautare, pe o perioada ceva mai mare de timp relevanta propriului domeniu este mult mai mare pentru numele tau/domeniu de activitate samd.
5. Design-ul blogului
Platformele gratuite te limiteaza, de cele mai multe ori, in design-ul blogului tau, oferindu-ti posibilitatea de a alege intre mai multe teme predefinite, care s-ar putea sa nu te ajute prea mult sau sa nu iti placa, pur si simplu :)
6. Aplicatii, plugin-uri samd
Desi majoritatea platformelor vine cu un pachet de aplicatii/widget-uri/plug-in-uri care pot fi alese si implementate, sunt doar cateva (desi, de acord, cele mai folosite). Prin urmare, daca vreti sa testati un plugin care rezolva o problema specifica pentru voi, sanse mici sa aveti acces la FTP.
7. Mai multa siguranta a datelor personale
Teoretic ar trebui sa fie mai greu sa spargi un blog gazduit pe un domeniu propriu. Realitatea e ca uneori poti sa ti-o iei in freza mai usor asa, dar depinde mult de hosting-ul pe care il alegi.
8. Monetizare mult mai simpla
Este mult mai usor sa testezi/folosesti diferite modalitati de monetizare pe platforma ta (WordPress.com, de exemplu, nu permite introducerea de Google Adsense, printre altele).
Dezavantajele domeniului propriu:
1. Costa bani
Un domeniu .ro costa cam 150RON (depinde de unde il iei), plus ca iti mai trebuie si un pachet de hosting, care ar trebui sa fie cam 10E/luna ca sa fie cat de cat ok, desi cred ca sunt si pachete mai ieftine.
2. Lipsa anonimitatii
Daca vrei sa injuri pe cineva de pe un domeniu propriu fara a se sti cine esti… ghinion.
3. Ai nevoie de ceva cunostinte tehnice
Ai nevoie de cateva cunostinte tehnice pentru a avea blogul pe un domeniu propriu, desi cred ca puteti gasi pe cineva care sa va ajute.
4. Lipsa unei comunitati
WordPress.com ofera o comunitate deja formata, care poate fi audienta initiala. Un domeniu propriu nu are asa ceva.
Cam astea sunt principalele avantaje si dezavantaje ale unui domeniu propriu. Daca mai aveti sugestii, comentariile sunt la dispozitia voastra, mai fac update aici daca e cazul :)