O alta intrebare pe care o tot aud de la bloggerii noi este: cat trafic am nevoie? Pentru ce? Pentru “a castiga bani”, “pentru a fi vizibil”, “pentru a fi considerat A-list blogger”, “pentru a fi bagat in seama” samd.
Intre bloggerii vechi eu stiu bloggeri cu mii de oameni pe zi (zoso, arhi) si bloggeri cu pana in 1000 de oameni (eu, chinezu), bloggeri care fac bani si sunt considerati relevanti, importanti samd.
Pana la urma, ai nevoie de trafic sau nu?
Raspunsul e si da, si nu. Da, ai nevoie de trafic, fara doar si poate, nu poti face nimic cu 20 de oameni pe zi. Dar ai nevoie de 5000 de oameni pe zi? Nu, din punctul meu de vedere.
Exista doua elemente care definesc traficul: numarul (cati vizitatori unici ai pe zi/luna samd) si tipul (ce fel de vizitatori sunt, care sunt interesele lor, de unde vin, ce varsta au, ce vor de la viata, sunt activi in online sau nu samd). In general tipul este determinat de continut, dar despre asta am sa scriu saptamana viitoare.
Foarte important pentru ceea ce vrei sa obtii de la blog este pe ce caracteristica a traficului te concentrezi mai mult: pe numar (deci la gramada, practic) sau pe tip (unde vrei sa ai un anumit tip de audienta, catre care poti da diferite informatii relevante pentru ei).
Ce vrei sa obtii de la traficul tau?
Exista surse de venit care depind de trafic (Google Adsense fiind cea mai cunoscuta, bannerele CPM fiind a doua). Cod Rosu sunt sigur ca scoate bani buni din trafic destul de mare. Traficul, insa, are o calitate indoielnica, pentru ca vine pe continut pus la gramada, in functie de ceea ce este interesant in acel moment pe internet, indiferent ca e vorba de poze cu ultima semi-vedeta care s-a dezbracat sau de numerele la loto din ultimele zile. Prin urmare, monetizarea blog-ului se va face doar prin reclama vanduta la gramada, nu pe ceva specific. Mai mult, pentru un astfel de trafic e nevoie de ceva cunostinte de SEO, pentru a putea folosi la maxim trendurile de cautare pe Google (sursa principala de trafic pentru astfel de site-uri). Vizitatorii din acest tip de trafic au caractersticile urmatoare: nu interactioneaza cu continutul (nu comenteaza), nu revin pe site-ul respectiv, ies foarte repede daca nu li se pare ca au gasit ceea ce vor, rareori merg pe alte pagini ale site-ului in afara de cea pe care ajung din motorul de cautare.
Alte surse de venit nu depind de trafic, ci depind de “incredere”. Mai multe tipuri de incredere, de altfel:
a) increderea altor bloggeri, care iti recomanda blogul la randul lor
b) increderea agentiilor digitale pentru a lucra cu tine in diferite campanii.
c) nu in ultimul rand, increderea cititorilor tai ca recomandarile pe care le faci sunt bine intentionate, ca nu sunt numai legate de bani.
Genul de trafic de mai sus este mult mai “fidel”, sta mai mult pe site, este destul de vocal (daca nu ii place continutul tau, reactioneaza), revine pe site, se aboneaza la modalitatile de primire a continutului (in email, RSS, twitter, facebook samd), se conecteaza cu autorul blogului pe toate retelele sociale, sustine proiectele sale samd.
Care din cele doua tipuri de trafic e cel mai bun? Cel pe care il poti obtine, cel cu care ti-e cel mai usor sa lucrezi samd. Diferenta este ca primul tip de trafic nu iti aduce “un trib”, dupa cum il descrie Seth Godin, nu iti aduce o comunitate care sa te ajute sa promovezi diferite proiecte. In acelasi timp, este posibil ca al doilea tip de trafic, care iti aduce o gramada de avantaje, are si multe dezavantaje: uneori comenteaza mult prea mult, te taxeaza pentru aproape orice greseala (nu in mod rautacios, de cele mai multe ori), iti cer sa le raspunzi, sa nu scazi calitatea continutului sub nivelul cu care s-au obisnuit samd.
Acest al doilea tip de trafic este, pe termen mediu si lung, alegerea corecta, din punctul meu de vedere, pentru ca te ajuta sa iti creezi acel “brand personal” de care discuta toata lumea in online. Acest brand personal este, de fapt, o masura a increderii care iti este acordata in mediu, atat de cititori cat si de potentialii advertiseri.
Cam atat pentru azi, data viitoare am sa spun cateva lucruri despre continutul blogului.