Cititi primele parti, in situatia in care nu ati apucat pana acum:
1. Bloggerii noi nu inteleg, partea 1: Constanta si perseverenta
2. Bloggerii noi nu inteleg – partea 2: cat de mult si ce fel de trafic iti trebuie pe blog?
Astazi vreau sa discut putin despre continut. De ce putin? Pentru ca eu nu cred ca cineva trebuie sa spuna unui blogger ce sa scrie. Da, cred ca trebuie sa stii cateva lucruri tehnice, dar nu cred ca poate sa iti spuna cineva ce sa scrii.
Stiu ca, in general, incepatorii vor sa stie: ce ton sa adopte, ce fel de articole sunt bune, pot sa se ia de cineva, sa puna filmulete de pe trilu si youtube samd.? Din pacate nu exista un raspuns bun, un raspuns care sa fie corect pentru toata lumea.
Uite, zoso scrie foarte scurt (asta ca tot spunea hoinaru, la un moment dat, ca zoso de ce poate sa scrie 5-6 articole pe zi). Uite de asta, ca eu scriu 1000 de cuvinte la un articol, el scrie 100. Pur si simplu mie nu mi se potriveste stilul sau si nu imi place pentru mine, desi la el m-ar enerva sa scrie altfel. Adrian Ciubotaru scrie atat de complicat uneori incat imi vine sa imi bag unghia in gat, in timp ce manafu ma enerveaza cu posturile de 3 randuri despre nu stiu ce telefon. La Petreanu si la Bradut as citi povesti non-stop, dar la refresh m-ar enerva sa citesc povesti.
Ce trebuie facut, in contextul asta?
1. Scrie asa cum vorbesti. Cu mici exceptii (eu, de exemplu, injur destul de mult in viata reala, dar nu injur niciodata pe net), pe care ar trebui sa ti le stabilesti tu. Oricum, important e ca tonul blogului tau sa fie congruent cu ceea ce esti in viata de zi cu zi. Nu poti fi sobru pe blog cand tu, in viata de zi cu zi esti in permanenta cu gura pana la urechi. Nu te crede nimeni :D
2. Scrie opinii, nu da numai linkuri. Scrie ce crezi despre ceva, nu doar mentiona. Desi uneori e ok sa ai astfel de articole, nu e bine daca e numai asa ceva.
3. Fii diferit. Atunci cand toata lumea discuta despre un subiect, incearca sa gasesti acel punct de vedere despre care nu s-a discutat, acel amanunt care a trecut neobservat.
4. Fii cinstit in ceea ce scrii. Daca nu iti place ceva, spune. Daca iti place ceva, spune.
5. Nu ataca. Stiu ca multi iti vor spune ca e bine sa faci controverse, ca iti genereaza trafic samd. Sfatul meu sa nu ataci pe nimeni. Da, e ok sa spui ca ceva nu iti place, sa critici, sa aduci solutii (daca tot critici), dar nu spune ca “ala e prost” samd. Nu te ajuta cu nimic si, pe termen lung, iti va dauna. Ah, daca vrei doar sa injuri, de ce mai discutam aici?
6. Argumenteaza-ti opiniile. Sunt surprins in permanenta de cat de putini oameni sunt in stare sa isi argumenteze ideile altfel decat cu “esti prost”. E ok sa nu fii de acord cu ceva, dar zi de ce si incearca sa depasesti nivelul de “ca asa vreau eu”. Nu de alta, dar daca vrei ca lumea sa discute cu tine, asta nu e o modalitate de a invita la discutie
7. Nu trolla. Nu te lega de forma si de amanunte de doi lei cand e vorba de o idee buna. Daca eu spun ca vreau sa organizez un eveniment undeva si singura ta opinie e legata de faptul ca la baie nu era sapun cu levantica… mai bine taci.
8. Nu scrie “din carti”. Incearca sa vorbesti din propria experienta. Daca vrei scrie despre “cum sa cresti numarul de abonati prin feedburner” cand tu ai 20 de abonati… nu prea vei avea succes. Daca vrei scrie “cum sa iti pornesti o firma” cand tu nu ai avut niciodata firma ta… la fel. Una din cele mai mari probleme ale blogosferei este ca o mare parte din cei care se vor vizibili scriu din povesti, din ce au citit si ei pe-afara.
Cam astea sunt cele mai importante lucruri legate de stil, sa spun. Evident, poti reusi sa fii vizibil si fara a respecta sfaturile de mai sus, dar iti va fi mai greu si, de multe ori, te vei lovi de reactiile celor de care te-ai luat aiurea. Sunt bloggeri cunoscuti care nu respecta lucrurile de mai sus, tine de voi, pana la urma. Revin cu ce am zis la inceput: nu exista o reteta anume pentru succes, fiecare are niste avantaje si dezavantaje.
Mai sunt cateva lucruri tehnice de mentionat.
1. Scrie in paragrafe relativ scurte. Pe net este foarte greu sa citesti paragrafe lungi, fara punctuatie samd.
2. Nu scrie pe fond negru cu scris alb. Da, stiu, e mai putin obositor pentru ochi, dar asta ar merge daca internetul, in general, ar fi asa. Altfel, dupa ce citesti 5 minute alb pe negru si dai inapoi la google, de exemplu, iti sar ochii din cap. Cel putin mie asa mi se intampla.
3. Respecta gramatica limbii romane. Toti putem avea “typos” (greseli de scriere datorate vitezei), dar de obicei iti dai seama cand cineva nu scrie corect gramatical. Cand cineva te corecteaza multumeste, corecteaza in text si aia e, nu sari de fund in sus ca “nu esti atent la idee”. Asta e, sunt oameni si oameni.
Exista pe net cateva resurse despre CUM sa scrii, cea mai buna, din punctul meu de vedere fiind copyblogger. Mai puteti citi insa si Write to Done, Chris Brogan scrie si el din cand in cand despre continut in general si, bineinteles, problogger.
Va astept in comentarii cu sugestii pentru continut si, evident, cu resurse, daca mai stiti.
Update: si apropo de continut si de cat de diferit poate fi scris de la om la om, uite un exercitiu misto de stil la Bianca