Astazi am aflat de la zoso ca Vodanet relanseaza Directnews.ro (bineinteles, in versiune beta, ca doar toti suntem Google):
pozitionandu-l de data aceasta ca un agregator de informatii de pe blogurile deja existente. Diferenta fata de restul siteurilor care fac cumva acelasi lucru, este ca Directnews (le pun si link :P ) va fi moderat de un redactor.
Adica Directnews se transforma intr-un mare agregator de feeduri cu avantajul quality control (chiar asa, care sunt oare criteriile de moderare?).
Tin sa spun insa ceva: directnews nu a mers nu din cauza ca are “layoutul destul de controversat, inspirat cumva dupa un proiect existent, digg.com” (chiar asa, cata ipocrizie: layout-ul nu era “cumva” inspirat, ci era preluat de la digg.com. Ce era diferit era template-ul). Doua, cred eu, sunt motivele pentru care Directnews nu a avut succesul dorit:
1. Cititorii, utilizatorii obisnuiti de internet (adica aia care nu se aboneaza la feed-uri RSS, ci la mail, aia care nu stiu ce e aia podcast, pentru ca mp3-ul e doar o melodie, cei pentru care un blog e doar un site ca oricare altul samd… adica 90% din utilitzatorii de internet din Romania – vezi postul de aici)
Discutam recent cu un prieten: utilizatorii romani de internet nu inteleg cum e treaba cu voturile, nu cauta pagina cu cele mai votate posturi samd. Ei gasesc un link, il citesc, dau click si gata. De altfel, este “common knowledge” ca digg se adreseaza unor techies, geeks, internet savvy people sau cum vreti sa le spuneti. Mai mult, bloggerii din Romania (si de peste tot, cred), nu recomanda alte bloguri sau linkuri pe un alt site (blogoree.ro, in cazul de fata), ci le recomanda pe propriul blog (natural, pentru a aduce trafic si pentru a-l face interesant pentru cititorii proprii). In consecinta, majoritatea vor recomanda pe blogoree.ro posturi de pe propriile bloguri si vor lasa comunitatea sa decida care si cum merita sa fie citit (prin vot).
Cand am pornit blogoree.ro (ma refer la homepage, nu la forum), am vrut sa fie un loc in care un utilizator de internet care voia sa citeasca “crema” posturilor pe blogurile din Romania sa aiba un punct de start, fara sa fie nevoit sa citeasca 100 de bloguri pe zi (exagerez putin). Desi proiectul nu a avut inca rezultatul scontat, eu nu asta pe seama layout-ului, scriptului sau template-ului (e ca si cum ai zice ca blogul tau nu are succes din cauza ca are acelasi layout si template similar cu engadget, gawker sau techcrunch). Cred ca:
- nu l-am promovat cat ar fi trebuit
- nu am “educat” utilizatorii pentru a intelege despre ce e vorba de fapt (voturi, propuneri samd)
- inca exista in blogosfera romaneasca ideea de “eu nu imi promovez blogul, scriu doar pentru mine”
Nici Directnews nu a facut nimic pentru a “educa” utilizatorul obisnuit. Poate atunci mi-ar fi fost mai usor si mie :D
2. Comunitatea (social networking, adica :D )
Cei de la Directnews ignora principalul motor care a facut digg.com un succes: comunitatea. In acest moment sunt 150 de membri pe forumul bloggerilor si 110 pe blogoree.ro, desi nu toti activi, o comunitate maricica, daca este sa luam in calcul ca sunt cam 1000 de bloguri active in Romania, dupa studiul asupra blogosferei romanesti.
Directnews continua sa ignore comunitatea in momentul in care angajeaza un redactor numai pentru edita stiri. Cu ce difera un editor care ia fiecare post si il pune pe site de un agregator de feed-uri obisnuit? (un redactor ar fi trebuit macar sa faca o descriere proprie in cateva cuvinte, nu sa preia textul direct din feed).
In concluzie, reprezinta noul directnews, de fapt, blogoree.ro reloaded, asa cum spune zoso? Inclin sa cred ca nu: mai degraba e un rss.mioritics.ro facut prost.
P.S.: intr-un post de pe un blog am citit ieri Top ten geek business myths. La mitul 3 (Someone will steal your idea if you don’t protect it) zice asa:
Even on the off chance that you do manage to stumble across someone who is as excited about your idea as you are, if they have any brains they will join you rather than try to beat you. (And if they don’t have any brains then it doesn’t matter what they do.)
Concluziile va las sa le trageti singuri :D