E un articol pe care vreau sa il scriu de mult timp. Probabil ca e o lupta cu morile de vant, pentru ca nu cred ca cei care oricum nu vor sa inteleaga vor intelege, dar macar incerc. Sa pot spune dupa asta ca eu nu mai incerc, ca am vrut si nu merge :D
De ce scriu acest articol acum?
Am dat ieri pe Blogoree (acum FTW.ro) de un post (edit: adresa nu mai era valida, am scos linkul). Blogger-ul observa bine niste aspecte ale blogosferei pe blogul sau, dar ce ma deranjeaza este o urma de superioritate si aciditate care nu isi prea are locul. Poate faptul ca este plecat din Romania de ceva timp plus varsta peste media varstei bloggerului din Romania sa aiba ceva de spus in tonul folosit (plus ca nu mi-a placut insinuarea ca Tudor si Eugen au ales castigatorul unui concurs pe prietenie. Eu ii stiu personal pe amandoi si cand i-am zis, in gluma, lui Eugen, sa castig eu un tricou a fost foarte revoltat. Bine ca a inteles ca glumeam).
Revenind la bloggerii vechi (cunoscuti) care nu baga in seama bloggerii noi. Bloggeri vechi (cunoscuti) inseamna de cele mai multe ori un blogger care scrie de mai mult de un an, chiar doi. Inseamna bloggeri care sunt vizibili intr-un fel sau altul (in topuri, in presa, in blogurile altora).
Ce li se reproseaza bloggerilor vechi (cunoscuti)?
Din ce mi-am dat seama, doua lucruri: ca au ajuns sa aiba reputatie si “succes” prin modalitati mai putin ortodoxe si ca “au uitat de unde au plecat”.
Voi analiza ambele situatii imediat. Pana atunci, insa, ce inseamna succes in blogosfera? Inseamna ca esti primul in trafic.ro? Eu am 400 de unici pe acest blog si sunt dat deseori drept exemplu de blogger cunoscut. Inseamna ca apari in presa? La fel, sunt un exemplu bun: am 400 de unici si am aparut in presa de destule ori. Un alt exemplu asemanator este Dragos Novac, care nu stiu sa aiba super trafic. Zoso nu mai este de mult in trafic.ro, dar inca este considerat bloggerul roman cu cel mai mult trafic (bineinteles, blogger care scrie in limba romana). Fiecare are propria masura a succesului care nu este neaparat de cati unici are, de cati bani castiga sau de cata lume il are in blogroll.
1. Succes prin modalitati deosebite
Trebuie sa subliniez ca acest tip de notorietate nu este intotdeauna sinonim cu succesul. Dimpotriva, majoritatea bloggerilor de succes pe care ii stiu eu nu au folosit asemenea modalitati. Dar asta nu inseamna ca modalitatile de promovare DEOSEBITE (etice sau nu) nu sunt bune.
Scriu despre sex, pun filmulete de pe youtube, folosesc socialele ca modalitate de a castiga traficul cu care se lauda (trafic de limba engleza pe blog in limba romana, cu poze samd. Majoritatea au inteles ulterior ca mai bine creeaza o versiune completa in engleza).
Fac concursuri pentru bloggeri. Buddha si excelenta sa initiativa cu bloggeri.ro sunt un exemplu foarte bun. Ati crede ca initiativa a fost primita cu bratele deschise… Siiiigur ca da.
Creeaza controverse in care implica bloggeri mai cunoscuti (desi in ultima vreme nu mai merge, pentru ca majoritatea au fost “victimele” unei astfel de situatii si ignora). Arhi este un exemplu.
Sunt aceste modalitati cele mai bune? Chiar nu conteaza. Asta este versiunea de succes care le convine. Arhi inca are probleme cu modul in care este perceput, din cate stiu.
Cristi (edit: autorul postului mentionat in primele paragrafe) spunea intr-un comentariu la acest post ca bloggerii noi acest lucru vad prima data cand intra in blogosfera: succese de “carton”. Intrebarea mea este insa urmatoarea. Dupa un timp, nu ai cum sa nu dai peste niste succese care nu sunt de carton. Si atunci, ce te opreste sa ii iei ca exemplu pe acei bloggeri, care au un succes constant si sustenabil? Ah, da, e mai simplu sa vrei sa ai succes la 2 saptamani de cand ti-ai inceput blogul, nu?
Uitati-va in arhivele acestui blog. Sunt din 2005 (cand scriam la alta adresa). Uitati-va la comentarii. Primii care au comentat pe acest blog (persoana care nu ma cunostea) au fost nihasa, la doua luni, si zoso, tot cam atunci, apoi subiectiv, la vreo 5. Cu toti am ramas amic, daca nu chiar prieten. Si fiecare a comentat cate O DATA. Nu mi-au dat link, nu mi-au trimis trafic, nu m-au bagat in seama. Si toti erau cunoscuti la vremea respectiva (mai tii minte, subi? :) ). 6 LUNI! Si, ca sa completez, in perioada respectiva aveam un site de vreo 2 milioane de pagini din care vreo 800.000 erau indexate in Google. Chestie reusita in doua saptamani. Cu BH SEO. Cei care au auzit de Blog & Ping stiu la ce ma refer. Aveti idee cam cat trafic aducea asa ceva? Deci puteam sa fac SEO si sa aduc trafic de ma plictiseam. Pentru? Ceea ce voiam de la blogul meu nu avea nici o legatura cu asta.
Parerea mea este ca problema blogosferei nu porneste de la bloggerii care folosesc aceste modalitati pentru a obtine succes, ci de la cei care isi aleg modele de succes facile. De altfel, intr-o societate in care Monica si Gigi sunt exemple de succes, ar trebui sa ne mire? Spuneti unui blogger incepator ca ii va lua vreo juma de an sa primeasca comentarii. Sa vedeti atunci reactie.
2. Bloggerii vechi (cunoscuti) au uitat de unde au plecat
Eu am, poate, posibilitatea sa vorbesc cel mai in cunostinta de cauza, pentru ca blogoree.ro (acum ftw.ro) a incercat sa promoveze intotdeauna bloggerii noi, am facut Blogoree Romanian Tour (acum BlogTrip), am facut Blogoree Workshops, unde putea veni oricine, atat timp cat voia.
Ceva mai sus spuneam de modalitatea de a creste prin controversa, prin atac asupra unui blogger deja vizibil (prin atac inteleg orice, de la a-i contesta ideile pana la a-l injura pentru ca e intr-o zodie diferita de a ta). Aveti idee cati de multi au incercat asa ceva cu aproape toti bloggerii pe care ii stiu? La un moment dat zoso facea colectie de asa ceva. Si sa spunem ca el e mai agresiv ca stil de scris. Dar au fost “atacati” bloggeri precum manafu, andrei rosca, adrian ciubotaru, care nu erau agresivi si nici nu cautau cearta. In 2 ani te cam saturi. Si atunci esti foarte atent cu cine vorbesti, pe cine recomanzi.
Mai mult, majoritatii bloggerilor vechi li se reproseaza ca au succes pentru ca scriu de mult timp. Cat de dobitoc poti sa fii sa faci asemenea afirmatii??? Pai ce vina avem noi ca ne-am apucat mai devreme? Ca ne-am asumat riscul de a fi “geeks” inainte de a fi bloggeri de succes? E ca si cum te-ai lua de spanioli si portughezi pentru ca ei au cautat prima data drumul prin Vest catre Indii si au ajuns in America.
Inca un lucru care pare sa fie “iubit” de contestatari: bloggerii vechi nu isi dau silinta sa creasca blogosfera, nu isi dau link decat intre ei, sunt o gasca. Pai, oameni buni, e normal sa fim asa: suntem oameni care ne vedem des, ne intalnim la evenimente, ne vedem la o bere sa mai stam de vorba. Ne stim de un an, doi. E natura umana: recomanzi pe cine cunosti, nu recomanzi oameni de care nu ai auzit pana acu 5 minute. Dam linkuri cand intr-adevar gasim ceva care sa merite mentionat, lucruri pe care stim ca cititorii nostri le apreciaza. De ce le-as da un link catre un post despre Adsense cand nu spune nimic nou fata de ceea ce am zis eu despre asta pana acum in blog? Nu am auzit pana acum un blogger din cei cunoscuti spunand “Nu ii dau aluia link ca nu il cunosc, ii dau aluia, ca ne stim!”. Dar am auzit: “Am citit la [aici nume de blogger cunoscut] ca …”. De fapt asta este problema: e greu sa ajung sa fii citit de un blogger vechi. Avem deja feedreader-ul plin. Asa ca scrieti continut care sa merite citit iar si iar. Si daca ne trezim ca am venit de 5 ori pe blogul vostru in ultima luna, sigur va adaugam in reader.
Am zis ceva mai devreme de evenimentele organizate de blogoree.ro (si FTW.ro). Au fost gratuite, au fost promovate. Nici unul dintre cei care au venit pana acum la intalniri nu fac parte dintre contestatari. De ce? Pentru ca toti care au venit sunt acum bloggeri cunoscuti (chiar daca atunci cand au venit nu erau). Poate nu la nivelul lui zoso, dar sunt sigur ca majoritatea care cititi aici ati auzit de buddha sau de pyuric (care a inceput sa scrie la monden.info dupa ce a venit la un workshop si ne-am cunoscut. cititi aici mai multe detalii despre succesul blogului) sau de Andrei Crivat, care ne-a fost de un mare ajutor in organizarea Blogoree Romanian Tour la Cluj, ca sa dau cateva dintre cele mai cunoscute exemple. Pentru ca acolo au cunoscut lume, au capat incredere unii in altii, au inceput sa se citeasca intre ei, ceea ce aduce recomandari, iar traficul a venit si el. Nu in ultimul rand, au scris ceva care a rezonat cu audienta.
Si inca ceva: pe Forumul bloggerilor vin o gramada de bloggeri la inceput, care isi prezinta acolo blogul. Si nu pun in practica nimic din feedback. Iar pe urma se plang ca nu au succes.
Concluzia:
GROW UP! Maturizati-va. Puneti osul la treaba si nu mai asteptati sa va pice din cer succesul (indiferent cum il evaluati). Unii dintre noi muncim 10-12 ore pe zi pentru asta (nu, desteptilor – ca numai aia fac comentarii de doi lei, de genul “get a life!” – nu stam toata ziua pe blog si scriem – eu nu cred ca scriu mai mult de 2-3 ore pe zi). Mergem la evenimente, cunoastem oameni. Ne cunoastem mai bine intre noi. Punem la cale parteneriate. Apoi stam la calculator. Citim cum sa fim mai buni. Punem in aplicare ce aflam. Si apoi, la sfarsitul lunii, facem calculul: a meritat? Bani sau reputatie, prieteni sau proiecte potentiale. Depinde de voi cum evaluati succesul. Dar nu uitati, fiecare il evaluati in stilul propriu.
Mai mult: acum concurenta este mare. Ati pierdut startul, trebuie sa trageti mai mult. It’s a fact of life si daca va plangeti din cauza asta va veti plange toata viata de ceea ce se intampla in jurul vostru. Nimeni nu e obligat sa va observe. Voi trebuie sa atrageti atentia asupra voastra.
P.S.: iata o replica pe care mi-a zis-o nihasa acum vreun an si jumatate, la o bere la motoare (desi eu nu beau alcool, el avea bere in fata :D ): “Tu esti un caz deosebit in blogosfera. Nimeni nu te are in blogroll, dar toata lumea te stie. Stiu! Esti cel mai cunoscut blogger fara blog!“. Asta ca sa intelegeti ca succesul este asa cum il vrea fiecare (pe mine chiar nu ma interesa ca nu am linkuri samd. Voiam doar sa cunosc niste oameni misto, care sa nu ridice din sprancene cand le ziceam despre wordpress sau adsense). Si inca ceva. In tot acest articol am plecat de la premiza ca sunt si eu un blogger din categoria celor vechi si cunoscuti. Daca nu sunteti de acord, atunci acest articol este nul si neavenit. Mergeti si cititi pe problogger sau pe copyblogger cum sa aveti succes.
Subliniere: Mi-am permis sa vorbesc in numele bloggerilor cunoscuti pentru ca eu stiu si cum e sa fii si de cealalta parte a baricadei. Si aflu asta de fiecare data cand lansez un blog nou in limba engleza, pe o nisa diferita. Incep prin a comenta pe alte site-uri, prin a participa in forumuri, si cam la 3-6 luni incepe sa se vada efectul. In plus, intotdeauna am considerat ca blogosfera romaneasca trebuie sa creasca si am facut tot posibilul sa ii ajut pe cei aflati la inceput (forumul de pe blogoree.ro, Blogoree Romanian Tour si Blogoree Workshops sunt dovezi in acest sens). Intotdeauna mi-a facut placere sa ma intalnesc cu oameni noi (Constanta Blog Meet e un exemplu) si sa raspund tuturor intrebarilor si doleantelor in masura timpului disponibil. Asa ca eventualele reprosuri legate de eforturile de crestere ale blogosferei adresate mie puneti-le pe o lista separata si publicati-o pe blogul vostru. Sau, daca o scrieti pe hartie, indesati-o unde nu ajunge lumina.
Edit: Oradeanul spunea ceva aseamator acum vreo 2 luni.