In ultima zi de discutii de la Social Media Snowcamp, Adrian Ciubotaru a venit cu o prezentare care spunea, intr-unul dintre slide-uri, ceva de genul:
Ce inseamna sa fii un blogger bun in 2011?
Sa scrii bine!
Sa fii activ (nu reactiv)
Sa fii prezent in social media
Sa faci netowrking
Sa initiezi evenimente
Sa dezvolti proiecte online
Sa ajuti comunitatea
Sa oferi consultanta
Sa gasesti / inventezi o nica
Sa construiesti un brand personal
Sa ai abilitati de public speaking
Evident, si-a luat destul de multe suturi, pentru ca “pentru a fi blogger trebuie doar sa scrii bine, nu?”. Intrebarea asta face parte din categoria “daca faci ceva bine, pana la urma cineva te va descoperi, nu trebuie sa iti promovezi tu munca”. Sau “s-a nascut talent, a murit speranta”.
Totusi, ceea ce a spus Adrian mai sus nu cred ca se refera la un simplu blogger: intr-adevar, sunt unii oameni care nu vor decat sa scrie si sa schimbe idei cu prietenii. Cred ca se referea la bloggerii care vor de la blogul lor mai mult de 10 cititori pe zi. DIn pacate, si poate ca din cauza asta a si fost combatut asa de puternic, ceea ce nu spune acolo este ca nu toate conditiile sunt necesare, doar binevenite. Poti fi blogger/problogger bun si fara ele, dar in mod cert te ajuta in evolutie. Mai ales acum, cand nu mai e asa de usor sa fii printre cei din varf asa cum era acum 6-7 ani, cand ne-am apucat noi.
In ziua prezentarii, am spus ca cei de care vorbeste Adrian, cei care indeplinesc, in teorie, toate conditiile alea, nu mai sunt bloggeri, nici chiar probloggeri, sunt blogprenori.
Blogprenor, ce dracu’ e aia??
Inca o strutocamila? Dupa problogger, A-lister, acum inventam o noua categorie de bloggeri, numai ca sa putem iesi in evidenta? Pana la urma, nu poti fi “cel mai bun din [puneti ce vreti voi aici]” decat pana la un punct, inainte de a pica in ridicol, nu?
Pentru mine, insa, blogprenor e blogger-ul care s-a folosit de blogul sau pentru a-si creste un business/o cariera in afara blogging-ului (sau pentru a crea asa ceva). Ca e vorba de un business online sau de unul offline, e vorba de blogger-ul care isi construieste o imagine cu ajutorul blogului, imagine pe care o utilizeaza apoi, mai bine sau mai rau, in promovarea si gasirea de clienti pentru acel business. Sau de cel care isi foloseste acelasi blog pentru a-si gasi un loc de munca.
La categoria blogprenori i-as trece, dintre cei mai vechi, pe Radu Ionescu, Dragos Novac, Cristi Manafu, Andrei Rosca, Costin Cocioaba, Alex Mihaileanu. Dintre cei care au crescut mai recent, fara sa fie in mod necesar bloggeri noi, Alex Negrea, Chinezu, Adrian Ciubotaru. Si asta doar pentru cei care vor sa isi faca un business, nu mai zic aici de cei care si-au gasit un job datorita blogului.
Care e diferenta intre un blogprenor si un problogger?
Blogprenor-ul iese din blogging. Cu mai mult sau mai putin succes. Problogger-ul ramane in blogging (desi si acolo are nevoie de multe dintre calitatile insirate mai sus de Adrian), se extinde poate, in cel mai bun caz, construind alte bloguri, bloguri care tin tot de el (nu are angajati, alti oameni care sa scrie samd).
Blogprenor-ul vrea sa angajeze oameni, sa faca mai multe proiecte, sa iasa in afara unui simplu blog. Blogprenor-ul ajunge la un anumit nivel cu blogul sau si se opreste acolo, pentru ca mai sus nu il intereseaza, cel putin pentru moment, sa ajunga. Mai mult, efortul necesar este prea mare, la momentul respectiv. Uneori mai coboara, revine si tot asa. Blogul sau devine doar o unealta in cresterea business-ului.
Problogger-ul vrea sa aiba un blog din ce in ce mai bun, pentru ca asta vinde. Vrea mai mult trafic, mai multe comentarii samd.
Nici unul dintre modelele de mai sus nu este gresit. Sunt doar diferite. Si ma mira ca cei implicati inca se stropsesc unii la altii. Tin minte ca acum ceva timp, cand se faceau comparatii de venituri, Vali spunea “Bobby nu se pune, el e consultant”. Da, ma lua la misto – asa, ca intre prieteni, sper eu -, dar avea dreptate: veniturile mele nu veneau direct din blog decat in proportie de 20-30%. Pentru ca eu nu m-am considerat niciodata un problogger, ci mai degraba un antreprenor. Ca uneori mi-a iesit, de cele mai multe ori nu, ca am mai fost si angajat… asta face parte doar din evolutie :D
P.S.: lista de mai sus inseamna si dezvoltare personala. Ar fi interesant pentru toti daca ar face efortul de a bifa fiecare element, ca sa vada ce inseamna pentru ei, pentru blogurile lor. Si poate atunci si-ar reconsidera atitudinea :) Si, ca sa fiu sigur: nu eu am inventat termenul de blogprenor, l-am mai intalnit de-a lungul timpului, nu mai tin minte unde, insa.
P.P.S.: tin minte ca discutam la un moment dat cu Jeremy Wright despre reteaua lor de bloguri, b5media, in care era implicat si Darren Rowse (problogger.net). Si imi spunea ca, desi avea alte sarcini, Darren nu facea altceva decat sa aiba grija de blogul sau. Si ca pana la urma l-au lasat sa isi vada de treaba lui la blogul respectiv, pentru ca nu voia altceva. Darren ramane modelul clar de problogger, inclusiv din acest punct de vedere.