Acum ceva timp raspundeam la cateva intrebari ale lui Cristian Manafu, printre care era si “Cine ar trebui sa scrie un blog corporate?”
De fapt, el a formulat astfel intrebarea: “Cine ar trebui sa fie actorul principal al blogului de companie?”
Actorul principal al unui blog de companie trebuie sa fie, extinzand putin, compania sau produsul sau. Cine scrie despre acestea in blog, insa, este o alta poveste.
De obicei, cei mai buni si cei mai “la curent” bloggeri pentru o companie sunt exact oamenii care au cel mai putin timp sa scrie: cei din conducere. Si, cu mici exceptii (Bob Lutz, Vice Chairman la General Motors, este o astfel de exceptie, el scriind pe foarte des pe blogul companiei).
Cum se poate rezolva aceasta problema, totusi? Exista posibilitatea unui “semi ghost blogging”: cineva scrie un prim draft (cu linkuri, informatii generale despre subiect samd) pe care il da persoanei de mai sus, care il editeaza, mai adauga ceva informatii daca este nevoie, dupa care publica postul. Astfel, in loc de 20-30 de minute sau chiar mai mult, scrierea postului dureaza doar 10 minute.
O solutie pentru scrierea unui blog corporate este reprezentata de crearea unei echipe de bloggeri, bloggeri care pot face parte dintre cei din conducere, dintre angajati sau chiar dintre utilizatorii produselor companiei (asa zisii “evangelisti”). Membrii echipei pot avea zile prestabilite in care sa scrie posturi pe blog. Astfel, scriind numai o data pe saptamana, perioada de timp pentru scrierea unui post creste si nu mai reprezinta o presiune foarte mare.
O alta varianta a unui blog de echipa este reprezentat de existenta unui singur blogger care ia interviuri scurte oamenilor din industrie si din companie, oameni care au acces la informatii interesante si putin cunoscute, dar care nu au timp sa scrie.
Cateva caracteristici esentiale ale bloggerului (sau bloggerilor) care scriu pentru o companie:
– sa isi pastreze calmul intr-un mediu (cel online) foarte acid si violent, de multe ori (evident, e vorba de violenta verbala);
– sa fie cu adevarat interesat de industria in care activeaza compania si de produsele companiei;
– sa nu fie un angajat oarecare, caruia i s-a dat sarcina de a scrie in blog, printre alte sarcini pe care le are de indeplinit in cursul unei zile.
Sunt sigur ca am mai scapat cateva detalii dar, in mare, cam acesta este raspunsul la intrebarea “CINE ar trebui scrie intr-un blog corporate?”