Lucrurile sunt extrem de complicate pentru a le discuta pe toate într-un post. Nu vreau să dau sfaturi şi idei filosofice, caut şi împart. Deci cum aţi observat din titlu în postul acesta vorbim cu şi despre site-uri, tooluri, pluginuri “sociale†pentru bloggeri.
< How To Get Ex Girlfriend Back After A Year img align=”left” src=”http://blogoree.ro/blog/wp-content/uploads/sorel/img/web2.png” /> Web 2.0. Ce este Web2.0? Wikipedia ne arată o pagină mare pentru web2. Pe blogul celor de la Digital Marketing Forum sunt niÅŸte răspunsuri de citit (link), despre ce este ÅŸi ce nu este web2. Tot un răspuns interesant (ÅŸi urÅŸor de înÅ£eles) cu legătură la web2 au dat ÅŸi cei de la Acasă în noul număr iNews (direcÅ£ia 2.0). Web2 este o revoluÅ£ie, din punct de vedere tehnic pentru că sunt o mulÅ£ime de chestii noi (Ajax, RSS, Blogurile etc.) ÅŸi dintr-un punct de vedere mai puÅ£in tehnic ajută la o coagulare, User Generated content, comunităţiile care de multe ori trec de pragul de simplă comunitate virtuală ÅŸi multe altele..
Ce sunt aceste site-uri aşa zis “sociale� Din nou termeni prea complicaţi pentru a-i povestii într-un post. Fiecare înţelege cum vrea, eu văd în siteurile sociale un reper, o sursă de informaţie, un loc de împărţire a informaţiei, de a face cunoscută o informaţie. Dacă părerea mea nu vă mulţumeşte puteţi citii şi acest articol scris de Adrian Soare la Succes.Dublu.ro.
Care sunt site-urile “sociale� Păi vreau să specific faptul că nu vorbesc de site-uri precum hi5, nici squidoo sau altele de genul, de cele ce ne-ar ajuta în blogging. După un top cele mai importante ar fi:
- DIGG cu: 12,156,271 Unique Monthly Visitors (United States) – Rank: 61 – Compete
4,800,000 Unique Monthly Visitors (United States) – Rank: 180 – Quantcast; - NETSCAPE cu 5,832,349 Unique Monthly Visitors (United States) – Rank: 179 – Compete
5,300,000 Unique Monthly Visitors (United States) – Rank: 159 – Quantcast; - DEL.ICIO.US cu 5,832,349 Unique Monthly Visitors (United States) – Rank: 179 – Compete
5,300,000 Unique Monthly Visitors (United States) – Rank: 159 – Quantcast; - STUMBLEUPON cu 390,523 Unique Monthly Visitors (United States) – Rank: 4,793 – Compete
386,470 Unique Monthly Visitors (United States) – Rank: 4,647 – Quantcast; - REDIT cu 433,070 Unique Monthly Visitors (United States) – Rank: 4,311 – Compete
100,398 Unique Monthly Visitors (United States) – Rank: 19,070 – Quantcast;
Pe majoritatea (toate cred) le ştiţi şi folosiţi. Sunt o adevărată sursă de trafic, asta ştim cu toţii dacă informaţia ajunge pe prima pagină atunci câteva zecii de mi de vizizatori de invadează. Deocamdată copiuţele jalnice româneşti nu ne pot asigura succes (şi nu cred că ne vor asigura vreodată), însă cele de mai sus da (adică, bă, uitaţi-vă la statistici), dezavantajul ar fi că informaţia trebuie trimsiă în engleză.
+ bonus: ceva interesant pentru microbişti şi tot “social†este şi dribblz.
Bine, ok.. dar un blog cu ce e ajutat? Păi majoritatea informaţiilor sau link-urilor marcate (în del.icio.us) sunt defapt posturi din bloguri.. posturi interesante, de obicei ceva inedit, atrăgător. Dacă digg (şi alte site-uri de genul ~ aveţi şi aici un articol cu ceva mai bun decât Digg) generează un bum în trafic (dar puteţi munci astfel încât să mai râmănă ceva din bum-ul acela) del.icio.us genrează un trafic pe o perioadă mai mare.
Dacă folosiţi WordPress atunci e bine, aveţi mai jos o colecţie de pluginuri ce se ocupă cu ce-am discutat mai sus:
- Bookmark me (link) plugin ce vă permite adăugarea la sfârşitul unui post a unor iconiţe însoţite (sau nu) de text cu link către submiterea respectivului post la reţelele amintite mai sus.
- Digg this button (link) plugin ce vă permite adăugarea butonui de Digg la fiecare articol în parte, cu diggurile date în timp real.
- Reddit Button (link) plugin ce vă permite adăugarea butonului de submit de la Reddit (sistem asemănător Digg) cu voturile date în timp real.
- Share this (link) pluginul vă ajută să introduceţi în fiecare post un buton cu “share this†şi vă duce într-o altă pagină unde cititorul poate împărţii postul cu alţii prin mail sau serviciile amintite mai sus.
- Gregarious (link) plugin ce vă ajută să adăugaţi o bară (asemănătoare cu cea de la sfârşitul posturilor mele) cu iconiţe şi link către submiterea articolului în sistemele amintite mai sus.
Dacă totuşi nu aveţi o salvare. AddThis (link) este un sistem ce poate fi folosit şi la wordpress dar la orice sistem şi cu ajutorul căruia puteţi ajuta cititorii să împartă informaţia. Adăugaţi 2 iconiţe (cele de mai jos) printr-un cod şi care duc către o pagină (ex) de unde se poate “împărţii†informaţia.
Dacă folosiţi Fierfox v-ar fi de folos şi addon-urile acestea:
- Digg Toolbar (link) un toolbar ce vă permite digguirea paginilor, şi alte chestişoare utile în cazul în care sunteţi mare utilizator digg.
- Del.icio.us Bookmarks (link) un addon ce vă permite controlarea bookmarkurilor salvate în del.icio.us.
- Del.icio.us (link) pluginul oficial de la del.icio.us pe care normal l-aţi instalat şi la înregistrare.
Din nou repet, când m-am referit la ceva “social” nu m-am gândit la hi5, flickr sau altele, ÅŸi ele bune într-o socializare, ci la cele generatoare în principal de trafic, popularitate. Cam atât pentru moment, dezvoltăm dacă trebuie într-un alt post.