Una din sursele cele mai importante de stiri in problogging este reprezentata, fara doar si poate, de alte bloguri cu interese similare. Cum le putem afla care sunt, insa? Cum putem afla cand a scris cineva pe tema care ne intereseaza, cat mai repede, fara sa fim abonati la 2000 de bloguri?
Technorati.com e raspunsul. Va poate ajuta sa gasiti bloguri de interes pentru a va promova blogul sau pentru a afla informatii pe care alti bloggeri, cu preocupari similare, le gasesc pe internet. Avand in vedere ca aveti aceleasi arii de interes, probabil ca si ceea ce gasesc/spun va fi interesant de citit.
Exista doua posibilitati de cautare care conteaza pe Technorati.com: blog posts si tags.
Tags:
Tag-urile (etichete) sunt definite de catre creatorii blogurilor. Ca urmare, de cele mai multe ori sunt si ceea ce cautati, pentru ca bloggerii stiu cel mai bine despre ceea ce scriu. In plus, cand faceti cautari dupa tag-uri, puteti sa va si abonati prin RSS la rezultatele cautarii respective, astfel incat nu mai e nevoie sa verificati ce apare nou intrand in permanenta pe site.
Blog posts:
Este similar cu cautarea prin google, avand insa ca target numai blogurile. Din pacate nu exista posibilitatea feed-urilor (sau, cel putin, nu am gasit-o eu). Diferenta fata de tag-uri este ca un post care contine ciocolata s-ar putea sa nu aiba prea mare legatura cu ciocolata, ci sa fie un post despre noul telefon LG Chocolat.
La ambele tipuri de cautari puteti selecta dupa limba. Din pacate, limba romana nu este prezenta asa ca, daca vreti asa ceva, cautati in posturi dupa cuvantul dorit (sa spunem blog si adaugati “pentru” – fara ghilimele). De ce pentru? Deoarece este un cuvant mare, care nu este eliminat de algoritmul motorului de cautare si este folosit in proportie de 90% in orice text scris in romana. In cazul tag-urilor, cuvantul simplu, din limba romana, este de ajuns (presupunand ca nu folositi, totusi, un cuvant imprumutat din engleza, ca webdesign :D ).
Technorati.com, in afara de informatii si posibilitatea de a schimba idei cu persoane cu interese similare, nu va scrie insa pentru voi. Sfatul meu? Evitati sa cititi chiar tot. Gasiti cateva surse de informatie credibile, care acopera aproape toata aria de interes si pastrati-le (cum ar fi, in problogging, problogger.net si blogherald). Apoi, o data la cateva zile, treceti rapid in vedere titlurile necitite.
Daca aveti si alte ponturi pentru utilizarea technorati.com, scrieti-le aici. Eu am inceput sa sap abia relativ recent, asa ca este loc destul pentru evolutie :)