Aveti un domeniu si acum doriti sa aveti si un site. Pentru acest lucru aveti nevoie de gazduire online sau “hosting”.
Cum alegeti hostingul? Trebuie sa va ganditi inainte pentru ce fel de site/proiect aveti nevoie. Sa presupunem ca vreti un blog (ca tot suntem la blogoree.ro si, oricum, necesita cam tot ce necesita si un site obisnuit) si vreti sa folositi un mediu LAMP (Linux, Apache, MySQl si PHP). Acest tip de mediu este folosit cel mai des la nivel de utilizator obisnuit. La nivel corporate mai poate fi folosit si un server de web pe windows (WIndows NT sau 2003).
Ce fel de hosting alegeti, in primul rand? Gratuit sau platit? Marea diferenta intre cele doua este reprezentata de suportul tehnic. Atunci cand platesti astepti si servicii ca atare. Cand hostingul oferit este gratuit, suportul tehnic este greu de obtinut sau, de multe ori, lipseste cu desavarsire. Pentru o optiune de hosting gratuit in Romania incercati “evolva”, de exemplu. Pentru hosting platit, puteti incerca la fel, evolva, claus.ro (imi ofera mie hosting pentru site-urile din Romania, precum blogoree.ro sau blog.seorom.com si recomand cu caldura) sau dreamhost (pentru site-urile cu target extern, mai ales. Pentru mai multe detalii despre dreamhost, cititi aici).
Gata cu povestile, insa. Urmeaza o lista cu ceea ce caut eu la un provider platit de hosting:
- un panou de administrare (recomand cPanel cu caldura, pe el am invatat eu sa ma descurc). Dreamhost are un panou de administrare propriu, dar foarte bun (mai multe detalii despre dreamhost gasiti aici).
- numar de baze de date cat mai mare (MySQL sau Postgre SQL) cu un administrator de baze de date instalat (PHPmyAdmin)
- sa aiba un pachet de statistici furnizat “by default”, cu acces la logurile de pe server (Webalizer sau AwStats – preferatul meu)
- posibilitate de transfer fisiere prin FTP (acest lucru este in proportie de 99% standard, dar e bine sa verificati inainte)
- pentru cei care nu se pricep la FTP, un file manager pentru upload fisiere este si el bun (cPanel are asa ceva)
- posibilitatea de a avea subdomenii pe domeniul dumneavoastra
- cont de email pe domeniu
- backup cel putin saptamanal (zilnic este cel mai bine)
Elementele de mai sus sunt obligatorii. Mai sunt insa anumite caracteristici care va pot usura viata:
- pentru avansati, SSH (posibilitatea de a lucra direct pe server, fara panou de administrare)
- pachet one-click install (Fantastico): iti instaleaza scripturi gratuite fara prea mare chin din partea dumneavoastra (phpBB, WordPress samd)
- sa poata tine mai multe domenii (acest lucru nu este necesar pentru inceput sau pentru situatia in care aveti un singur domeniu/site)
- cron jobs (posibilitatea de a programa anumite operatiuni repetate la momente clar definite in timp
- posibilitatea de a interzice anumitor IP-uri accesul la site-ul dumneavoastra
Cam acestea sunt, in mare, elementele pe care ar trebui sa le aveti de la provider-ul dumneavoastra de hosting. Evident, site-uri diferite pot avea nevoi speciale: trimiteti un mail inainte de a plati catre furnizor si intrebati daca vi se poate oferi ceea ce aveti nevoie. De cele mai multe ori, furnizorul va ofera si o perioada de proba pentru a testa oferta. Folositi-va de aceasta perioada pentru a fi siguri ca ceea ce alegeti este bine pentru site/proiect.
Daca mai aveti sugestii, elemente pe care eu le-am uitat sau, poate, nu le-am folosit si, ca urmare, nu stiu ca sunt necesare, scrieti in comentarii.
P.S.: era sa uit :) cateva sugestii mi-au fost date si de Cristian Vat (Deathy).