Primesc zilele trecute un email de vreo 500 de cuvinte (adica MARE) cu descrierea unui proiect. La sfarsit intrebare: “Ce parere ai?”.
Ce as putea sa raspund? “Buna”. “Proasta”. Nici macar. Pentru ca nu am idee ce vrei sa obtii, de ce le mai multe ori, de la proiectul respectiv. Pentru ca nu am idee care sunt asteptarile tale de la viata, de la proiect samd. Pentru ca nu stiu daca ai acces la resurse, ce pregatire ai samd.
Daca ma intrebi de un blog si ce parere am… ce ar trebui sa iti raspund? Ca e scris bine? Ca are design misto? Ca pare vandabil? Ce? De unde sa stiu eu ce te intereseaza pe tine?
Prin urmare, cand vrei o parere (sugestie, sfat – deci nu consultanta), incearca sa urmaresti cateva linii directoare – cel putin daca ma intrebi pe mine:
1. Da-mi o descriere mica a proiectului inainte de a intreba, daca vrei sa ma intrebi despre intreg proiectul.
2. Daca vrei sa ma intrebi ceva specific, scoate specificul in evidenta.
3. Intrebarea trebuie sa fie foarte clara si la obiect: “crezi ca exista posibilitatea sa obtin X in intervalul de timp Y? Daca da, crezi ca mi-ai putea da 1-2 sugestii?”
4. Incearca sa ma intrebi pe zone de interes pentru mine (folosind exemplul de mai sus, al blogului, nu ma intreba de design sau calitate a scrisului – daca vrei o critica literara). Da, am o parere, ca orice om, dar nu una de care ar trebui sa iti pese prea mult.
5. Nu ma intreba nimic mai devreme de cateva luni din momentul in care ai dat drumul si cand ai ceva palpabil de vazut/masurat.
6. Daca raspunsul pe care trebuie sa ti-l dau implica mai mult de 10 minute din timpul meu (inclusiv cercetarea) sunt mari sanse sa nu il primesti. Pentru mine timpul meu e mai important decat al tau (pentru ca e al meu).
7. Nu imi scrie pe Yahoo Messenger, Facebook, Twitter samd. Nu ma suna. Daca vrei ceva, trimite un email. Nu imi spune ca nu ai timp sa scrii un email, pentru ca iti dau si ignore.
8. Nu ma presa sa iti raspund imediat (anuntandu-ma pe twitter ca am email, pe Yahoo Messenger ca am email samd). Sunt sanse mari sa nu iti raspund deloc.
9. Scrie inteligibil. Daca scrii incoerent, gresit gramatical samd, indiferent de motiv (cineva, care mi-a trimis 10 randuri de email fara semne de punctuatie, litera mare samd, s-a motivat ca se grabea), nu vei primi raspuns. Pot intelege scapari minore, dar nu emailuri la care trebuie sa folosesc Google Translate ca sa inteleg.
10. Ceea ce spun eu e doar o parere data in contextul propriei mele experiente si in contextul cunostintelor si informatiilor pe care le am eu. Poate ca tu nu ai aceleasi date la care sa te raportezi. Deci nu trebuie sa iei ce iti zic eu ca litera de lege.
Daca nu respecti ideile de mai sus nu inseamna ca nu iti raspund. Uneori inseamna doar ca nu iti pot da un raspuns care sa te ajute cu ceva.
La final, eu intotdeauna dau un exemplu de “sfat” dat unui prieten bun: “Nu porni, bah, un blog de carti, ce ai, ai inebunit? Nu ai sa faci bani niciodata cu el!”. Bine ca Andrei Rosca nu m-a ascultat, pentru ca altfel nu aveam bookblog (sau era o alta varianta). Ce va sugerez, deci? Sa nu intrebati despre proiect, in general, niciodata. Eu as intreba doar de lucruri specifice (cum sa promovez pe un anumit canal, cum se potriveste o anumita componenta pentru vanzarea pe alt canal samd), pentru ca acolo si feedback-ul e masurabil si relativ usor de implementat ulterior.
Cat despre viziune si proiect… De unde sa stiu eu ce iti place tie? Sunt sigur ca daca intrebai 100 de oameni despre ce ar trebui sa fac eu dupa Yahoo! niciunul nu ti-ar fi zis de un joc online cu masini. Si totusi, asta fac :)
Un alt lucru observat e ca, de obicei, cei care pun intrebari generale cauta de fapt motive sa porneasca ceva sau chiar sa NU porneasca (spunand: Bah, eu am vrut, dar mi-a zis Bobby Voicu ca e o idee proasta). Nu e treaba mea ce faci tu, nu eu sunt in locul tau si nu ar trebui sa conteze prea mult pentru tine.
In consecinta? Porneste-ti proiectul, fa cativa pasi cu el si abia apoi apuca-te sa ceri pareri, sfaturi, idei samd. Nu pierzi nici tu timpul, nici cei pe care ii intrebi.
P.S.: evident, exista posibilitatea sa obtineti mai multe informatii, o parere mai detaliata samd. Dar asta inseamna deja consultanta. Daca asta cautati, atunci decalogul de mai sus nu mai are relevanta. Dar consultanta implica anumite costuri la care trebuie sa va ganditi.