Acest articol este scris de Constantin Gabor. Si, pentru ca eu tocmai voiam sa reincep sa scriu pe blogul in engleza, a venit la momentul potrivit propunerea sa de a scrie un articol pe tema asta pentru blogul meu.
Daca esti blogger atunci in mod sigur iti doresti sa ai cat mai mult trafic, cat mai multi cititori, fani, etc. Pana la urma, asta ne dorim cu totii, nu?
Insa nimic nu poate creste la infinit. Prin urmare, oricat de mult te straduiesti, nu ai cum sa nu te lovesti de o bariera a cifrelor. Exista un numar limitat de cititori pentru ceea ce scrii tu.
Desigur, exista subiecte de interes major cu care ai putea atrage mai multi cititori decat cu un continut strict legat de o nisa anume – cum ar fi pescuitul, sa zicem. Si atunci apare urmatoarea intrebare:
Cum poti atrage un numar cat mai mare de cititori, dar in acelasi timp sa scrii despre ceva care iti place si la care te pricepi?
Raspunsul e simplu (si e tot o intrebare):
Gandeste-te unde se afla cea mai mare masa de oameni care pot avea aceleasi interese si care este cel mai important numitor comun al acelor oameni?
Fiinca vorbim despre scris si comunicare, este evident ca cel mai important numitor comun intre cel care are un measj de transmis si receptorii mesajului este limba. Intram din nou in jocul cifrelor si ne dam seama ca (fizic) sunt mai multi oameni in SUA decat in Romania. Iar daca (ipotetic) in fiecare tara din lume procentul celor pasionati de pescuit (sau orice altceva despre care iti place sa scrii) este de 2%, inseamna ca avem o piata mai mare de consumatori de informatie in SUA decat in Romania.
Bineinteles ca vom gasi chiar si mai multi cititori in China sau India dar cati dintre noi sunt dispusi sa scrie in chineza sau hindi? Pe de alta parte, sunt destul de multi oameni in Asia care consuma continut online in engleza.
Mult mai multi cititori.
Un prim punct care merita subliniat in cazul in care te-ai decis sa scrii un blog in limba engleza este marimea audientei potentiale. Daca scrii in engleza te adresezi in primul rand celor din SUA, Marea Britianie, Austraila, Noua Zeelanda si Canada dar sa nu uitam de India (engleza este a doua limba oficiala). Apoi ramane restul lumii – numarul celor care cauta informatie in limba engleza este din ce in ce mai mare.
Dar, mai important decat numarul absolut al cititorilor, nu trebuie trecuta cu vederea calitatea acestui public tinta. Aici vorbim despre obsinuita acestora de a cumpara produse de pe internet – un aspect deosebit de important pentru un blogger. Hai sa fim sinceri. Fara sa vinzi ceva nu poti face bani. Cand un user din SUA cauta un review pentru o lanseta de pescuit sunt sanse mai mari sa ajunga pe blogul tau si sa:
• dea click la o reclama Google de pe site-ul tau (reclama la undite desigur)
• cumpere produsul tau (in cazul in care esti si producator/distribuitor de undite)
• cumpere un alt produs printr-un link afiliat (banner sau text afisat strategic pe blogul tau)
Cultura consumului si a cumpararii bunurilor, de orice fel, de pe internet vine din Vest (internetul insusi vine din Vest). Cand scrii in engleza, scrii pentru Vest. Tot ce trebuie sa faci este sa fii serios, perseverent, de incredere si intr-un final vei ajunge sa fii un “jucator” intr-o piata mult mai mare decat piata locala/nationala.
Microfaima internationala
Internetul a adus libertatea de a publica. Orice. Texte, video, muzica, imagini.
Odata cu democratizarea dreptului de a produce si a publica informatie a mai aparut ceva interesant: microfaima. Microfaima nu este altceva decat notorietatea unui personaj (sa-i zicem blogger) intr-un mediu (online) care este inca prea mic pentru a fi considerat mainstream. De aceea este doar microfaima.
Totusi, vom vedea in anii ce urmeaza o migragre a media pe internet. Totul (comert, servicii, TV, radio, educatie, etc.) va “cobora” pe internet iar cine construieste acum bloguri, site-uri utile, etc. va fi un fericit peste cativa ani cand internetul va deveni mainstream iar microfaima se va transforma simplu doar in faima.
Alfel spus, ai libertatea de a deveni noua Oprah sau – daca iti place sa scrii fictiune – vei fi ca Stepehn King, sau – daca esti bun comediant – poti fi noul Seinfeld.
Microfaima locala sau internationala? Daca vrei sa fii blogger international atunci scrie intr-o limba straina si internationala – engleza.
Microfaima este un produs secundar al faptului ca ai facut ceva util pentru o comunitate. Nu alerga dupa glorie si recunoastere. Gary Vaynechuk zicea ceva foarte fain: oamenii au un detector foarte bun de bullshit. Atentie deci, fara bullshit!
Nu stii engleza destul de bine? Si ce daca?!
In nici un caz sa nu fii intimidat de faptul ca nu stii engleza destul de bine pentru a scrie.
Exista doua remedii pentru a ajunge sa scrii bine:
– scrie foarte mult
– citeste foarte mult
Si asta nu o spun eu, o spune Stephen King (in cartea sa “On Writing”).
Scrie asa cum stii, foloseste cuvinte simple si gandeste-te ca ai de transmis un mesaj, o idee. Nu trebui sa impresionezi pe nimeni. Intr-un an, doi, trei vei ajunge sa scrii mult mai bine decat la inceput. Trebuie totusi sa incepi candva, nu?
Si chiar daca nu se intampla nimic spectaculos cu blogul tau, tot vei avea un castig – ai invatat mai bine o limba straina.
Bani – sume mai mari
E amuzant. Oamenii rad de tine ca esti blogger (atunci cand esti la inceput) apoi incep sa te ignore (te lasa cu damblaua ta) si in cele din urma se grabesc toti sa-si faca bloguri. De ce? Pai cica faci o gramada de bani daca ai blog. “No spune tu, Rozi…”
Gramada de bani o faci daca esti hotarat sa o faci si in nici un caz nu este usor. O sa dureze mult pana sa faci primii bani. Atat de mult incat te vei intreba daca vei castiga vreodata bani. Si probabil ca nu vei castiga daca ai doar un blog personal. Daca te orientezi catre o nisa anume (unde exista si produse care se vand) atunci in mod sigur poti face bani dar nu te astepta la nimic miraculos in primul an de blogging.
Exista si exceptii. De exemplu la doar 6 luni de cand ai inceput sa scrii pe blog poti primi un email de genul:
“Hello!
My name is Chris X and I represent Y company.
We found your blog through a Google search and we’d love to start an advertising campaign for our new product that targets outdoor adventurers. Of course you will get compensation for your efforts.
Tell us if you’re interested.”
Da, este placut sa faci bani din blogging. Insa ce e mai placut e sa lucrezi cu companii mari din vest de la care poti invata mult depsre ce inseamna branding, comunicare si marketing facut ca la carte (sau chiar mai bine decat atat – multe carti sunt scrise de teoreticieni). Poti deveni un tester al produselor lor castigand bani pentru reviewuri.
Bineinteles ca sumele nu sunt in lei. Si, fiinca audienta ta este una internationala, vei vedea ca advertiserii din vest (unii dintre ei) sunt extrem de generosi.
Uneori sa scrii in engleza poate fi frustrant. Ai impresia ca mereu exista o bariera in comunicare intre tine si audienta ta, dar in cele din urma iti vei gasi “vocea”. Important e sa gasesti placere in citit si scris, restul vine de la sine.
Ai de gand sa incepi in blog in limba engleza? Daca da atunci care va fi subiectul?
______________________________________________________________
Constantin Gabor este din Brasov si scrie un blog outdoor de unde poti descarca gratuit designuri pentru tricouri de sport extrem in format vector: Free vectors & extreme sports T-shirt designs.