Sunt pe drum inspre Bucuresti, venind de la Iasi, de la IMTO. Adrian Ciubotaru doarme intr-un scaun din fata mea, in timp ce Andrei Rosca invata sa faca sondaje (chiar citeste o carte cu multe formule :P ).
Doi bloggeri, doua generatii: Dany si Bobby Voicu
Cum a fost la IMTO? Mi-a placut. Cu mici probleme inerente unui inceput, evenimentul cred ca si-a atins scopul: a adus in fata unor oameni interesati niste oameni interesanti. Daca in Bucuresti incepe sa se simta o suprasaturatie a evenimentelor (conferinte, workshop-uri) despre online, in Iasi a fost primul astfel de eveniment. Un public poate ceva mai putin dinamic decat cel din Bucuresti, dar care odata “incalzit” a fost la inaltime. Am urmarit (aproape) toate prezentarile. O trecere in revista puteti face citind ceea ce au scris Live Bloggerii de la sesiune: Marius Sescu, viata de student, Adrian Voinicu si Mono, moderatorul nostru (mai e cineva sigur, dar nu am linkul. as aprecia daca mi-ar aduce aminte).
Eu, personal, am avut o sesiune de Q&A despre blog-uri. Pentru ca nu eram sigur ca am sa fiu asaltat de intrebari (lucru care s-a intamplat, ca de obicei, la pauza), am pregatit o mica prezentare, pentru prima data in viata mea (urasc sa fac PPT-uri) cu definitiile blogului, cateva elemente de baza si raspunsul la intrebarea de pe buzele tuturor: se fac bani din bloguri?
Raspunsul meu? Da, se fac bani din bloguri. Problema, insa, este CAT. Pentru ca daca Dany, bloggerul de 13 ani din Iasi (pe care l-am si urcat pe scena sa fie vazut de public :) ), castiga 130$/luna, pentru el astia sunt BANI. Pentru un blogger care castiga 900$/luna (un screenshot prezentat de mine acolo), acei bani nu sunt BANI. Concluzia? “A face bani” din bloguri este o problema de perceptie. In clipa in care la conferinta se discuta la un moment dat de proiecte de un milion de dolari si de bugete de publicitate de 3 milioane de Euro, sumele discutate de mine sunt infime si inexistente. Pana la urma, insa, depinde de fiecare ce si cat vrea sa castige. De altfel, o intrebare din public chiar a fost daca eu vad sa existe un model de business real in blogurile scrise in limba romana. Raspunsul meu? Bineinteles, dar nu inca. O retea de bloguri facuta cum trebuie poate fi o sursa de continut care sa combata cu succes modelul “clasic” de ziar offline cu continutul in online. Un exemplu? Intr-o stare incipienta inca, blogurile HotNews, cu toate bubele sale, inchipuite sau reale.
Ah, tot acum s-a facut o confuzie, pe care as vrea sa o corectez. Eu am zis ca am vreo 40 de bloguri, dar nu am zis niciodata ca am avut anul trecut o cifra de afaceri de cateva zeci de mii de euro din bloguri, asa cum a inteles Marius Sescu. Chiar dimpotriva, desi se datoreaza in mod indirect blogului, banii respectiv sunt din contracte de consultanta. Si, asa cum au venit, au plecat, urmandu-ma prin Europa in calatoriile mele de la inceputul acestui an :D
Cele 40 de bloguri sunt in marea lor majoritate experimente, din care nu stiu daca vor supravietui urmatoarei luni mai mult de 5-6, fiecare cu alti oameni care se ocupa de continut (si chiar de partea de promovare). Suma care iese de pe ele este inca mult prea mica sa se poata discuta. De altfel, pe marea lor majoritate nici nu am publicitate. Pur si simplu testez diferite piete si, mai mult, diferite modalitati de promovare (unele iti pot aduce probleme daca le incerci pe bloguri mai mari, asa ca prefer sa testez pe bloguri de care sa nu imi para prea rau daca pierd ceva).
Revenind la IMTO, insa. Ciprian a fost o gazda excelenta, care a depus mult efort in ceea ce a realizat. Si, chiar daca, probabil, ar fi vrut mai mult, mai bine, sunt sigur ca lectiile invatate acum ii vor folosi la o eventuala a doua editie (la care voi veni iar, daca ma invita :P ).
Publicul a fost implicat dar, ca de obicei, adevaratele discutii s-au iscat la networking, in pauzele de cafea, cand fiecare avea acces la vorbitorii de care era interesat, sa intrebe situatii specifice.
Mai multe imagini de la eveniment puteti vedea aici (am sa ma adaug pe masura ce gasesc).