Dupa cum stiti (daca nu, cititi aici), in ultima saptamana lumea s-a certat in online. Motivatia, la suprafata, este corectitudinea cu care capra vecinului sare mai tare (face spam sau nu?). Dar motivatia fundamentala este reprezentata de faptul ca nu mai sunt bani in publicitate asa de multi, chiar pentru toti. Si atunci aceiasi “jucatori” care anul trecut se intelegeau pe principiul “partea ta, partea mea”, anul acesta se lupta pentru tot. Cu orice arme.
Si totusi, ce este fundamental gresit in toata aceasta discutie? Toata lumea se bate NUMAI pe banii… din publicitate.
Dar de ce? De ce, intr-un moment de criza, in care chiar Chris Anderson se gandeste daca fundamentul “economiei gratis” mai este valabil, publisherii romani nu se gandesc la alte modalitati de a face bani? De ce nu se duc la user, cel care intotdeauna va plati acolo unde gaseste ceea ce ii trebuie?
Acum cativa ani nu existau modalitati de plata online in Romania (cardurile erau, ca si acum, rar folosite, paypal nu exista). Acum, insa, exista: carduri (desi inca rar folosite), paypal si, mai important, pentru microplati, exista plata prin SMS. Eu stiu cel putin doua companii (MobilPay si Voxline) care accepta microplati prin SMS.
Care sunt produsele care pot fi oferite catre utilizatorii de internet din Romania?
1. Stiri personalizate
Da, stiu, stirile sunt gratis. Dar sunt multi care ar plati pentru a avea in fiecare dimineata numai stirile care ii intereseaza, sa nu mai fie nevoie sa treaca prin toate gunoaiele gandite de toti Dan Diaconestii presei romanesti.
2. Acces la analize in detaliu
Asa cum fac site-uri precum Wall Street Journal, de exemplu. Astfel, cand ai nevoie de informatii, nu mai recurgi numai la stiri: te duci direct la analizele facute de redactori competenti si ai macar o parte din munca gata oferita.
3. Acces la rapoarte pe industrii specifice
De cate ori nu ati cautat informatii despre o industrie anume, cifre puse la un loc, sa nu mai stati 10 ore sa cautati pe net un comunicat de presa pus de o institutie de stat, comunicat care a disparut dupa o saptamana?
4. Pachete informationale
Eu as cumpara, o data la jumatate de an, toate informatiile referitoare la industria online culese in ultimele 6 luni. Si sunt sigur ca multi le-ar cumpara. Pentru ca asa ne castigam banii. Uitati-va la editurile de business. Sau legislative.
5. Extinderea pe alte domenii (ecommerce, brokeraj samd)
Un exemplu bun, prost implementat, insa, e reprezentat de imobiliare.gsp.ro. Ideea de a muta userii catre un domeniu de activitate relativ bine platit, unde sa poti castiga bani din anunturi era o idee excelenta daca nu era implementata prost. In ciuda implementarii, putea iesi, daca imobiliarele nu o luau la vale.
Magazinele online pot fi si ele o solutie, daca e un grup mare. Ganditi-va ca grupul Realitatea-Catavencu face un magazin online cu produse pentru o audienta mai high, audienta care isi permite sa dea 50E pe o carte sau mai stiu eu ce. Sau ca Gazeta Sporturilor face magazin online de articole sportive. Sau ca un site precum CanCan se extinde cu un magazin erotic.
Doar atat?
Modalitati mai sunt. Nu am inclus affiliate marketing (pentru ca e inca la inceput in Romania), dar care poate fi foarte bine folosit de grupurile mari de presa pentru generare de lead-uri pentru companii financiare (sau de recuperari credite :D ). Nu am inclus nici business to business (broadcasting, consultanta, organizarea de evenimente pe nise specifice samd), pentru ca am vrut sa ma concentrez pe utilizatorul obisnuit de net in acest articol. Cititi mai multe modele de business aici, daca va intereseaza, insa.
De ce nu se intampla?
Pentru ca romanii platesc greu pe net. Si, mai important, poate, nu vor plati decat pentru calitate. CA-LI-TA-TE. Iar calitate nu poti oferi cand tu scrii despre online si scrii ca browser-ul Firefox e de fapt un virus care a infectat calculatoarele.
Mai mult, o gramada de timp utilizatorul roman de net a fost obisnuit cu “internetul e gratuit”. Cei care puteau sa educe au preferat sa umple site-urile de reclame, sa vanda la subpret, suprapret, reclama peste reclama, in loc sa faca un efort de educare. Iar acum toti sufera si improasca in stanga si in dreapta cu noroi.
In plus, un efect secundar al acestei lipse de educatie (este adevarat, hranit si de goana dupa trafic si useri din web20) este modul in care cei care pornesc proiecte online isi gandesc succesul: “Facem ceva bun, castigam trafic si vine ea si publicitatea”. Asa mi-a raspuns un tanar potential antreprenor la o discutie avuta acum catva timp, cand am intrebat din ce vor trai. Si nu e singurul. Nu am auzit un singur antreprenor spunand “produsul nostru va fi oferit cu tip de abonament premium”. Ah, ba da, pe Vladimir Oane, dupa ce a participat la SeedCamp. Nu ca ar fi rau sa vrei sa faci ceva bun, dar e rau sa nu ai idee cum faci bani (iar bani de finantare nu mai gasesti asa usor).
Un alt motiv e lipsa de planificare. In online-ul romanesc merge foarte bine mimetismul. Ganditi-va, numai, cate “retele sociale de business” ati vazut aparand in ultimele 2-3 luni. Eu am si cont pe cateva, cont nefacut de mine. Mi-a fost servit (“ca sa testezi serviciul”). Ati mai auzit ceva? Ati folosit vreuna dintre ele? Probabil ca nu. De ce? Pentru ca niciuna nu aduce ceva deosebit fata de linkedin. E romaneasca! Si? Daca cei de care sunt eu interesat nu o folosesc, de ce sa o folosesc eu? Ah, ati crezut ca faceti si lumea va veni? Revenim atunci la lipsa completa de planificare (sau, in situatia in care planul a existat, a fost prost si atunci aveti probleme cu oamenii cu care lucrati). Cititi , de exemplu, de ce marile retele sociale nu merg in Japonia. Da, stiu, japonezii sunt diferiti samd. Si romanii sunt. Depinde de noi sa gasim cu ce.
Sper ca in urmatoarele 6 luni sa vedem primele incercari de continut premium. Si primele incercari de a face ceva mai bun decat afara (nu am nimic impotriva clonarii lucrurilor misto de afara, dar facut sa merite sa folosesc EU – unde EU e orice user de net :P ). Dar vreau sa vad incercari pe bune, nu balarii facute ca sa fii primul care face, nu incercari cu jumatate de gura pentru ca a zis seful. Nu! As vrea sa vad eforturi clare, cu oameni care educa, cu editori de calitate care intreaba de 7 ori inainte de a scrie o data, cu o chestie in plus specifica utilizatorilor din Romania.
Vreau prea mult? :)
Articol aparut initial pe Capslock.ro: link.