Ma duc destul de des la evenimente in care, la sfarsit, se primesc asa-zisele “goodie bags”, pungi de cadouri cu diferite obiecte: de la USB-uri la pixuri, ceasuri, ipod-uri si mai stiu eu ce. Da, ma bucura toate gadgeturile (pe cine nu, mai ales daca sunt gratis), dar ieri am primit unul dintre cele mai interesante astfel de cadouri: o trusa de prima ajutor.
Motivul a fost lansarea Acces la viata, parteneriatul Petrom cu Ministerul Sanatatii, parteneriat prin care s-a reusit finantarea unei retele mai bune de telemedicina (proiectul e facut cu SMURD).
Telemedicina inseamna, practic, un doctor virtual rapid, atunci cand nu e disponibil unul pe ambulanta. Inseamna ca un doctor aflat la distanta poate sa isi dea seama unde trebuie trimis ranitul (la un spital regional sau la Bucuresti, de exemplu, in functie de gravitate), evitand astfel trambalatul pe diferite sosele (proaste) din Romania, numai pentru a se urma o procedura prestabilita: spital judetean, regional si, intr-un final, daca victima mai respira, cel de la Bucuresti. Se salveaza astfel (spune un studiu) cu 25% mai multe vieti decat inainte. Enorm!
Mai jos, detalii din comunicatul de presa:
Mai multe vieti salvate in cadrul primei initiative a platformei “Acces la Viata”
Compania Petrom a investit peste 450.0000 de Euro in extinderea actualei retele de telemedicina de urgenta cu centrul de la Targu Mures prin conectarea a inca 16 puncte medicale la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Bucuresti. Toate spitalele incluse in program vor beneficia de asistenta medicala de urgenta si de specialitate in timp real. Cele 17 unitati medicale sunt interconectate cu reteaua de telemedicina de urgenta inaugurata in 2008, extinzand, astfel, reteaua nationala la 56 de spitale, respectiv 19 judete. Peste 9,5 milioane de romani au acum acces la servicii medicale de urgenta prin intermediul platformei Acces la Viata.Telemedicina inseamna acces rapid la expertiza medicala prin comunicare la distanta. Prin intermediul unui sistem de video-conferinta si al unei aparaturi de monitorizare a semnelor vitale, medicii din spitalele incluse in retea primesc recomandari din partea specialistilor aflati la cele doua centre de comanda situate la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti (Floreasca) si la Spitalul Clinic Judetean Targu Mures. Medicii de la centrul de comanda ofera suport medical in timp real pe baza comunicarii audio-video, precum si prin urmarirea a 6 indicatori medicali transmisi prin monitorul de semne vitale: puls, rata respiratorie, EKG, puls-oximetrie, CO2 si tensiune arteriala.
„Finalizarea procesului de extindere a retelei de telemedicina de urgenta reprezinta o contributie majora pentru sistemul medical din Romania. De asemenea, investitia Petrom ne ajuta in atingerea obiectivelor Uniunii Europene, care considera telemedicina una dintre prioritatile pentru imbunatatirea sistemului medical. Aceste cifre inseamna un management adecvat al cazurilor grave, un transfer de cunostinte intre cadrele medicale din Romania si, cel mai important, mai multe vieti salvate.”, declara Dr. Raed Arafat, Subsecretar de Stat in cadrul Ministerului Sanatatii.