A redescoperi inseamna in primul rand a gasi ceva ce ai ignorat pentru o buna perioada de timp, cu buna stiinta sau nu.
Cand m-a sunat Bobby sa imi povesteasca de proiect si de posibilitatea ca eu sa fiu parte din el, m-am bucurat din doua motive.
In primul rand eu deja faceam asta. De ani de zile cutreieram tara (90% din escapadele mele de weekend se petrec in Romania) si descopeream locuri insuficient promovate sau cunoscute publicului larg.
In al doilea rand, realizam ca am ocazia sa traiesc niste experiente pe care pe cont propriu nu le-as fi putut trai poate niciodata. Nu orice usa se deschide turistului in Romania. Si nu oricarui turist. Daca ar fi sa amintesc, un vagon al mocanitei de la Viseu inchiriat numai pentru noi, atelierul de olarit din Horezu, povestile cercetatorilor de la cetatea Libida, atelierul de impletit paie de la Muzeul Palariilor de Paie, festivalurile mascate de la Eftimie Murgu si nu numai sunt lucruri pe care un turist le poate vedea doar cu o doza foarte mare de noroc.
Si nu e numai asta: nu as fi urcat niciodata de unul singur la cetatea Poienari, nu m-as fi aventurat singur in descoperirea castrelor romane din Apuseni si cu siguranta nu as fi mers de capul meu la olarit.
Pare ciudat, dar dupa ani de zile de plecat in Grecia, Turcia, Italia, Croatia sau aiurea, romanii nu au tendinta naturala de a se intoarce la lucrurile frumoase din tara lor, dar cred cu tarie ca sta in puterea noastra sa le mediatizam noi, fara demersuri oficiale care par sa nu mai vina odata si odata.
Din punct de vedere personal, mi-am intregit rutele de descoperire. Ca e vorba de natura, istorie, obiceiuri, nu conteaza. Mi-am facut prieteni in toata tara, dar si in industria de profil. Am descoperit lucruri frumoase in locuri pe langa care trecusem poate de zeci de ori (olarit la Horezu, Muzeul Dunarii de la Drobeta Turnu Severin, cetatea Alba Iulia si lista se lungeste prea mult).
Din punct de vedere profesional, vizibilitata obtinuta prin participarea in acest proiect este de netagaduit. Mai mult, coordonarea si colaborarea cu atatia oameni implicati in proeict m-a ajutat sa fiu eu mai bun, sa imi stabilesc niste obiective de business legate de redescoperirea Romaniei, aparte de acest proiect.
Recomand oricui sa incerce sa isi redescopere tara, c-o va face cu saptamana sau cu lunile, importa prea putin. Important e sa stie ca avem ce vedea si arata lumii. Nu in ultimul rand apreciez latura “digitala” a acestui proiect. Redescopera Romania lasa in urma mult continut, fotografii, harti, rute, recomandari si multa, multa distractie. Cel putin de la mine asa s-a vazut.
Toate povestile le puteti vedea aici. Redescoperă România este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.