Vorbeam acum ceva vreme despre ce ar trebui sa insemne Etica Blogurilor sau eventual un fel de cod deontologic. Eram reticient la posibilitatea aplicarii unui astfel de cod scris la nivelul blogosferei. Am avut dreptate … oarecum … asa ca fac o comparatie bloggeri – jurnalisti si observ ca nici jurnalistii nu aplica intotdeauna propriul cod deontologic.
Un ultim amanunt scos la iveala de “hackuirea site-ului Guvernului” este ca nici presa traditionala nu respecta regulile pe care si le-a impus de-a lungul timpului. La paginile mai sus amintite nu se putea ajunge decat accesand linkul, postat pentru inceput pe blogul lui Zoso, si nu navigand la voia intamplarii. Or, majoritatea celor care au relatat despre “spargerea site-urilor” nu au mentionat si sursa informatiei, asa cum deontologia le-o cere. (ghiorghita.ion@gandul.info)
In acest caz cum se poate vorbi de un cod de deontologie pentru bloggeri cand nici macar nu se poate vorbi de o organizare? Presa scrisa beneficiaza de o organizare serioasa si in primul rand de o modalitate de sanctionare a celor care nu respecta acest cod ( totusi modalitate/aplicare sunt doua cuvinte distincte ). Raportarea bloggerilor la presa scrisa mi se pare de nerealizat. Nu poti spune ca exista o metoda de sanctionare a unui blogger care nu ar respecta acest cod. In schimb fata de majoritatea ziaristilor din presa scrisa … bloggerii beneficiaza de un atu major : credibilitate.
In presa scrisa un jurnalist foarte cunoscut sau un ziar au propria lor credibilitate …. restul jurnalistilor mai micuti se scalda intr`o ignoranta totala a cititorilor. In blogosfera tot ce are un blogger este credibilitate. O data pierduta aceasta este foarte greu de recastigat. Asa ca se poate vorbi de o respectare informala la nivel de cititori a acestui cod deontologic. Cititorii sunt cei care il vor sactiona pe blogger daca exagereaza – pentru ca bloggerul este mai vizibil in fata cititorilor decat un ziarist.
Astfel am putea mai bine sa ii invatam pe bloggeri ce inseamna credibilitatea si cat de mult ajuta respectarea unor valori de etica la cladirea unei credibilitati – prezentarea avantajelor in acest mod au beneficiul sa il puna pe blogger in situatia de a alege de buna voie si fara repercursiuni calea care i se pare mai potrivita. Respectarea din proprie initiativa a unor reguli este mai bine ca impunerea acelor reguli.
Fragmentul citat este din articolul Cand bloggerul da lectii presei.. – care merita cele 5 minute necesare de lectura.
scris de nihasa