Si nu vorbesc aici de cei care se inspira de la tine si fac un produs mai bun (Facebook nu era altceva decat o clona de Friendster sau MySpace, pana a bagat platforma de aplicatii), vorbesc de cei care pur si simplu isi asuma o alta identitate (de persoana sau brand).
In general nu m-a interesat prea mult situatia asta, mai ales ca am fost de parere ca intotdeauna originalul ramane la suprafata. Fiind la Intact Interactive, insa, mi-am dat seama ca sunt situatii in care e necesar sa intervii – pentru a evita transmiterea de informatii false catre public, de exemplu, in cazul unei emisiuni-concurs. Cum ar fi ca cineva sa trimita toti potentialii participanti la o adresa inexistenta? Ar fi oricum, numai bine nu :))
Ce poti face, in astfel de situatii? (l-am intrebat pe Auras, nou Social Media Executive la Intact Interactive)
1. Poti face plangere la respectiva retea sociala: Facebook, Twitter, YouTube etc.
2. Poti discuta cu oamenii respectivi si sa inteleaga ca nu e ok sa sustina ca sunt contul oficial (dar pot sa spuna ca sunt fan-club, ceva, si sa nu mai foloseasca insemnele oficiale ale emisiunii)
3. Solutia finala: poti trimite cohorta de avocati (atunci cand ai datele lor sau le poti face rost). Din experienta, asta e cea mai buna solutie cand persoanele nu raspund samd.
Evident, chiar si in situatia asta poti sa te trezesti cu clone, cum ar fi cea de care am aflat din Jurnalul: o alta televiziune care ia o emisiune de doi lei numai ca sa concureze The X-Factor (bine, in masura in care poti concura o emisiune care a generat o gramada de hit-uri si vedete in ultimii ani).
Acum 4 ani am spus intr-o emisiune TV ca am un site auto care produce bani si care are un trafic mare. In urmatoarele doua saptamani au aparut vreo 30 de site-uri de masini pornite de romani. Oricat le-am zis ca proiectul nostru e ceva diferit, ca muncim la el din pasiune, ca a fost pornit din pasiune, nu au inteles. 4 ani mai tarziu? Nu stiu sa mai existe niciunul din proiectele respective, in timp ce rpmgo a aparut in Forbes.com ca fiind “must read auto-blog” (chiar asa, ce parere aveti de noua tema, inca in beta?). Evident, intre timp au reusit sa ne buseasca toate sursele majore de trafic (tin minte ca tot ce era pe auto misto noi bagam pe digg, acum toti bagau la intamplare, cum prindeau, fara sa ia in calcul daca prinde, adca ora la care baga e ok, daca ar putea avea succes, daca trebuiau sa bage un titlu specific samd, astfel ca in cateva saptamani majoritatea dintre noi si-au gasit site-urile si conturile banate).
Intr-un final, insa, nu trebuie sa uitati ca “Imitation is the highest form of flattery” si ca rareori fake-urile au mai mare succes decat originalul. Iar daca au mai mult succes, inseamna ca voi faceti ceva gresit.
P.S.: si da, pentru ca tot sunt in perioada in care scriu articole publicitare, in acesta v-am oferit rpmgo, X-Factor si Intact Interactive. Ah, si faptul ca rareori fake-urile si clonele au succes.