Va spuneam saptamana trecuta de faptul ca am fost invitat sa vad cursa de la Monza. Am scris primele senzatii, si acum imi aduc aminte de momentul in care am auzit pentru prima data monoposturile pe traseu si nu ma puteam opri din zambet.
O saptamana mai tarziu, pot fi ceva mai obiectiv. Cursa nu prea a avut istoric, dupa cum poate stiti: Hamilton s-a atins cu Massa si a iesit din cursa din primul tur (sau al doilea, nu mai stiu exact), Button l-a tinut pe Alonso in spate pana prin turul 40, cand fiecare a intrat la boxe si vestita echipa de la boxe a Ferrari, crescuta de Schumi si Jean Todt, a scos un timp cu jumatate de secunda mai bun, dand sansa lui Alonso sa castige. Mie nu imi place Alonso, nu mi-a placut niciodata. Mi se pare arogant si nesimtit, dar nu aroganta aia sportiva a lui Senna si chiar a lui Schumi, ci aroganta unui golan de cartier sau a unui politician roman: “Te mint in fata, stim amandoi ca te mint, dar eu sunt foarte tare ca te mint oricum”.
Anyway, a meritat vazut spectacolul din tribune, pentru ca fanii Ferrari sunt extrem de pasionali, mai ales ca totul se intampla la ei”acasa”. Mai jos e un clip cu cativa dansand inainte de cursa.
Inainte de a pleca am stat putin sa ma documentez despre partea mai tehnica a Formulei 1. Dupa cum va spuneam inainte de a pleca, vizita mea a fost “pornita” de un comentariu facut de mine la un moment dat, cand discutam cu cei de la Mobil 1 si le spuneam ca nu inteleg de ce tot spun ei ca laboratorul lor de teste pentru uleiuri e Formula 1.
Sincer sa fiu, la Monza am inteles :)) Era un soare… nu aveti idee, dar eu va pot spune ca m-am ars pe partea stanga a gatului, pe urechea stanga, iar obrazul stang s-a bronzat si mai tare decat era, asa ca aratam de-a dreptul ciudat la sfarsitul cursei. Chiar ma intrebam, cat de exact trebuie sa fie facut motorul ala, cat de bine trebuie sa functioneze totul pentru ca, la 300km/h, pe o caldura infernala, totul sa mearga bine.
Prin urmare, care sunt componentele care, combinate, fac o echipa castigatoare in Formula 1?
1. Pilotul.
Cel mai vizibil, cel mai blamat daca ceva nu merge, pilotul e, fara indoiala, una din cele mai importante componente in succesul unei masini de formula 1. Kovalainen spunea intr-un interviu ca, desi conduc, in medie, cam o zi si jumatate in timpul unui an (se refera, evident, la condusul cumulat din toate weekendurile de curse), pilotii de F1 se antreneaza in mod constant, ca 95% din succesul unui pilot este dat de antrenament – fizic, tactic samd. Tot el spune ca, desi e clar ca cea mai importanta treaba a lor e sa conduca la 110% din capacitate, un pilot trebuie sa aiba si o memorie foarte buna si capacitatea de a comunica echipei tehnice ce face masina, daca simte ceva gresit samd.
De citit:
– Mai multe despre piloti puteti citi pe wikipedia.
– Wikipedia: Lista pilotilor de F1
– F1 Driver Secrets
2. Monopostul/caroseria
Evident, atractia principala a curselor de Formula 1 si motivul pentru care incepem sa ne uitam la astfel de curse: monoposturile. Facute din materiale foarte usoare (fibra de carbon), sunt construite in asa fel incat sa scada cat mai mult coeficientul de frecare cu aerul, pentru a furniza cat mai multa forta (“downforce”) pe roti, pentru ca masina sa nu isi ia zborul in curbe samd. Sasiurile sunt adevarate opere de arta, cand incepi sa intelegi toate eforturile facute pentru a folosi aerul cat mai eficient, de la racirea motorului si a uleiului de motor, pana la redirectionarea sa astfel incat sa “apese” masina cat mai bine pe circuit.
Bineinteles, de monopost sunt atasate motorul si suspensiile, dar acestea sunt componente separate, cu povestea lor.
Foarte interesant, de exemplu, pentru a vedea care sunt provocarile pentru cei care construiesc monoposturi: anul acesta s-a introdus obligativitatea de a termina cursa cu o singura alimentare (cea initiala). Astfel, masinile au fost marite cu aproximativ 20cm in lungime, pentru a face loc unui rezervor mai mare. Mai mult, pentru ca asta inseamna greutate suplimentara, asta insemna ca, in ciuda cresterii de dimensiune, au fost necesare reduceri de greutate pe intreaga masina (asta include si suspensiile, rotile, motorul samd).
De citit:
– Constructorii din F1
– Carbon Fiber Racing Car Chassis – cum se face un monopost
3. Motorul
Asa ajungem la motor. Desi la inceputurile Formulei 1 existau echipe care furnizau tot, de la sasiu pana la motor, acum majoritatea echipelor de formula 1 sunt o combinatie: un producator de sasiuri si unul de motoare. Vodafone McLaren Mercedes e o astfel de echipa, in timp ce, cred, singurele echipe din F1 care mai sunt “la pachet” sunt Ferrari si Renault F1.
Motoarele sunt un o alta componenta care se schimba in permanenta. De la putere din ce in ce mai mare, la nevoia de a fi din ce in ce mai usoare, de a rezista la viteze, accelerari si franari din ce in ce mai bruste si mai mari, motoarele s-au schimbat foarte mult de la inceputurile F1. Motoarele de-acum sunt motoare in 4 timpi, cu 8 cilindri in V. Puterea e in jurul a 300750 [tnx Cristian] CP, mult mai mare decat a majoritatii masinilor la 2.4l, capacitatea motorului de F1.
In acest moment, din cauza crizei financiare mondiale, pentru a ajuta echipele de F1 cu mai putine fonduri de cercetare si dezvoltare, FIA a hotarat sa impuna cateva reglementari care sa tina jos costurile.
Mai multe cititi aici:
– Wikipedia
– F1 Engine Secrets
4. Uleiul de motor si combustibilul
Ah, am ajuns si la uleiul de motor. Dupa cum va spuneam, motivul pentru care am ajuns la Monza e si ca am luat la misto replica “testat in F1”, folosita de Mobil 1. De parca, pe bune, iei uleiul de F1 si il pui in masina ta de 10 ani. Sa fim seriosi, nu ajungi de la Unirii la Universitate asa. Bine, si eu ma pricep la mecanica auto…
Pana la urma, am aflat ce si cum, asa ca pot sa va spun ca, evident, m-am trezit vorbind. Am facut-o si eu pe troll-ul in real life putin, daca tot nu imi permit in online :D
Pana la urma, ce face uleiul de motor? Va spun sincer ca, desi m-am mai intrebat din cand in cand, mai ales cand trebuia sa cumpar pentru masina mea si nu stiam de care, daca nu era discutia mea cu cei de la Mobil 1, nu as fi inceput sa ma interesez, la modul serios. Si am stat cel putin jumatate de zi inainte de cursa ca sa inteleg ce si cum.
Uleiul de F1 folosit de motoarele Mercedes din monoposturile McLaren, si anume Mobil 1, este un ulei diferit de cel folosit in masinile noastre, de zi cu zi. Destul de evident, pana la urma. Masinile de Formula 1 merg, timp de o ora si jumatate, numai in cursa, in continuu, la viteze extrem de mari, pe circuite care, in mod normal, au o gramada de curbe si de sicane. Deci implica accelerari si franari extrem de rapide si bruste. Mai mult, caldura la care sunt expuse, la nivelul pistei, masinile, se simte si la motor. In plus, motoarele de F1 merg, in mod curent, la turatii de 12000-15000 rotatii pe minut, spre deosebire de o masina obisnuita, care la 7000-8000 deja e in “zona rosie”, cand risti sa iti omori motorul.
Ca idee, viteza cu care uleiul circula intr-o masina de Formula 1 este mai mare decat viteza cu care masina circula pe pista. ExxonMobil are un laborator mobil care este prezent la testele masinilor si care culeg mostre de ulei, pe care ulterior le analizeaza pentru a gasi potentialele probleme. De exemplu, daca gasesc un nivel ridicat de fier, asta poate inseamna ca anumite componente nu se impaca asa cum trebuie cu uleiul, ca se ating mai mult decat trebuie samd.
Mai multe informatii puteti gasi aici:
– site-ul Mobil 1
– o istorie a uleiului de motor (foarte misto, povesteste despre aparitia uleiului sintetic, intr-un limbaj indeajuns de simplu incat sa inteleg si eu)
– F1 oil technology
5. Rotile/Cauciucurile
O componenta des invocata de piloti cand spun de ce au pierdut o cursa sau alta (“Am ales cauciucuri de vreme buna, a venit ploaia, am fost nevoit sa intru la standuri si am pierdut timp”) sau chiar cand castiga (“am avut curaj sa raman cu cauciucurile de vreme buna, pentru ca m-am gandit ca nu va dura mult pana se termina ploaia”), cauciucurile masinilor din F1 sunt destul de diferite de cele obisnuite, de strada. Uneori, in vreme foarte rea (ploaie puternica), masinile nu pot tine pasul cu “safety car”-ul (o masina de sosea, de obicei un Mercedes-Benz AMG) din cauza ca fac acvaplaning.
In acest moment, furnizorul unic de cauciucuri pentru F1 este Bridgestone, care se retrage dupa acest sezon, asa ca din 2011 cauciucurile vor fi furnizate de Pirelli.
Mai multe cititi aici
6. Banii
Foarte importanti, ca in orice domeniu. Pe langa partenerii tehnologici (precum Mobil 1 si Mercedes Benz pentru McLaren), echipele au si sponsori financiari. Cei care vin doar cu bani si vor imagine, dar vin cu sume foarte mari. Vodafone, Marlboro, Red Bull samd sunt printre acestia. Se spune ca o echipa de F1 are nevoie de aprox 100-150 milioane de Euro pentru un sezon.
===
Pana la urma, ca in orice sport, succesul in F1 este un dat de o intreaga echipa. Pilotul conteaza la fel de mult ca masina pe care o conduce, masina care poate fi oprita din cursa pentru orice motiv, de la o roata stransa prost pana la uleiul de motor conceput gresit, de la o mica problema tehnica la o greseala majora la standuri, precum vestita plecare cu pompa nescoasa din masina a unei masini Ferrari – Massa, cred. Tin minte ca discutam cu Vlad Mitrache, la Monza, ca daca Button ramane in fata lui Alonso dupa opririle la standuri, Alonso nu are ce face: diferenta intre masini nu e chiar asa de mare incat Alonso sa il poata depasi. Dar jumatate de secunda (va dati seama cat de putin inseamna?) petrecuta in plus la standuri i-a dat acestuia sansa sa castige Marele Premiu. La fel, oricat de mare pilot e Michael Schumacher, nu poate face nimic daca masina sa nu este inca la nivelul necesar pentru a se bate pentru primele locuri.
Multa lume mi-a zis, dupa primul articol, ca “in sfarsit, te vad si pe tine entuziasmat de ceva”. Adevarul e ca F1 e o experienta care trebuie incercata. Nu stiu daca m-as mai duce foarte curand iar, nu sunt chiar asa de pasionat, imi place sa ma uit la TV la cursa, dar mi-ar placea enorm de mult sa avem asa ceva in Romania. Nu neaparat curse de F1, dar macar un circuit unde sa te poti duce cu masina si sa te dai. Unde sa poti intra si sa auzi motoarele turate si sa ti se lateasca ditamai zambetul pe moaca. Unde sa gasesti oameni care sa iti explice cum se face un drift, de ce e important sa ai cauciucuri cum trebuie, uleiul din masina sa nu fie pus aiurea si pe jumatate, pozitia la volan sa fie cea corecta samd. Si unde sa gasesti oameni care zambesc la fel de mult cand aud un motor turat.
Si, inainte de sfarsit, trebuie sa multumesc celor de la Mobil 1 ca m-au invitat – sincer sa fiu, cand mi-au zis prima data ca as putea sa merg la F1, m-am gandit ca trebuie sa le dau primul nascut, ceva :)) Nicidecum, din fericire – nu stiu cum as fi comunicat aceasta veste unei eventuale sotii -, ei doar ma rugau sa scriu despre ceea ce vad si sa incerc sa inteleg ca succesul in F1 nu este numai al pilotului, ci este o combinatie de factori (cativa mentionati mai sus), ca partea tehnica a F1 conteaza la fel de mult precum cursa in sine. Prin urmare, va las cu un documentar de 5 minute despre Hamilton, pentru ca, daca am un regret, este dat de faptul ca nu l-am putut vedea in cursa. Si, daca aveti cum, mergeti la o cursa, macar o data. Chit ca e Istanbul sau Hungaroring.
Ah, si merita sa urmariti si canalul lor de YouTube, eu ma uit deja de ceva timp la The Grid – un serial cu informatii din spatele curselor.
Ca o concluzie: da, Mobil 1 isi testeaza uleiul in F1. Da, acolo se intampla chestii care ulterior sunt preluate si puse in uleiul din masinile noastre. Am aflat asta. Intrebarea mea, insa, este acum: ce s-ar intampla daca as pune ulei de F1, in GLK-ul meu diesel? :D