Acest post este scris de Hoinaru (Alex Ciuca pentru prieteni), la rugamintea mea. Pentru ca, dupa ce m-am tot “luat” de el in posturile anterioare, i-am zis ca as vrea sa am la mine pe blog intrebarile pe care tot si le pune el legate de agentii si bloggeri in Romania, ca ulterior sa incerc sa raspund, in masura puterilor :D
Când vine vorba de campanii cu bloggerii se pleacă de la o premisă greşită: orice contestatar, oricine pune întrebarea “dar de ce doar ei, ăia 10?” e etichetat drept ofticos. Clar e invidios pe succesul A-listerilor şi nu numai că vrea să le dea în cap, dar şi-ar dori să capete bani, femei şi faimă fără să muncească. Ăsta e profilul contestatarului de campanii cu conglomeratul bobbyzosoarhipiticuciubotarudecemanafubuddha.
De fapt, nu toată lumea le vrea banii şi faima. Nu orice “de ce doar ei?” e urmat de “şi nu noi?”. Uneori întrebarea asta vine când citeşti 5-6 posturi consecutive ale unui om pe care îl urmăreai cu sfinţenie şi care acum scrie doar despre branduri. Şi atunci stai puţin să te gândeşti dacă mai e omul pe care l-ai băgat în reader.
Pe urmă te întorci spre oamenii de PR şi întrebi iar: “de ce doar ei?”. De ce sunt 10 bloggeri care mănâncă şi pufuleţi, îşi personalizează şi adidaşi (da, sunt un ofticos), îşi fac şi timp pentru nu-ştiu-ce party şi a doua zi scriu probleme de economie?
Evident, nu toţi sunt relevanţi pentru orice produs, nu toţi pot fi endorseri potriviţi, dar oamenii care au în mână bugetele habar n-au piaţa. Imaginaţi-vă nişte Media Buyeri obligaţi să cumpere spaţiu pe TV fără să se fi uitat vreodată la vreun post. Se vor umple de publicitate PRO, Antena şi TVR1 iar restul vor muri de foame pentru că Media Buyer-ul nu-şi cunoştea jobul. Cam asta se întâmplă acum cu bloggerii. Se vine cu oferta şi ei le acceptă aproape pe toate, fără să se gândească dacă se potrivesc sau nu cu brandul, fericiţi că pot câştiga nişte bani.
De fiecare dată bloggerii mici pun întrebarea “de ce doar ei?” şi de fiecare dată unul dintre “ăia vechi” răspunde “pentru că voi nu aveţi trafic şi nu sunteţi cunoscuţi; puneţi mâna şi munciţi să ajungeţi la nivelul nostru şi veţi avea campanii”. Şi atunci, dacă e vorba de trafic şi relevanţă, de ce Makavelis sau Krossfire nu au mai multe campanii? Sau de fiecare dată când avem ceva legat de cărţi, de ce nu apare Gabi Macovei de exemplu, care e pe de-o parte poet şi pe de altă parte blogger şi înţelege ambele fenomene?
Dacă oamenii de PR ar alege şi alţi bloggeri în afară de cei 10 vechi (numărul e generic) iar pe de altă parte bloggerii ar mai refuza unele campanii şi s-ar concentra mai mult pe conţinutul blogului lor aşa cum era el înainte să devină cunoscuţi (cum am mai zis, Zoso cum poate ?), blogosfera ar deveni un loc mai bun.
Credit foto