Acest articol este un guest post scris de Lucrian Croitoru, creatorul The Plan, un instrument fnianciar pentru antreprenori.
Dacă până acum câțiva ani nu prea aveai unde să mergi pentru a obține finanțare de tip seed sau VC pentru un business (mai ales în online), acum în sfârșit chiar avem de unde alege. În ultima perioada s-au conturat vizibil o serie de evenimente și fonduri de investitii (Venture Connect, Arena Urșilor, SeedMoney, 3TS Catalyst, si lista continua…) prin care oricine poate obține o finanțare, dacă are un proiect bine pus la punct.
Și de multe ori aici apare problema. Ceea ce uităm de multe ori e că acei oameni care acordă finanțarea respectivă se gândesc la bani mult mai mult decât noi. Și mi se pare normal. Pentru ei problema e mult mai simplă: Investesc x euro în afacerea ta. În cât timp îi pot recupera? Ce ROI aș putea obține după x ani?…
Noi cât de des gândim așa, referitor la propriile idei? Cred că destul de rar, pentru că de obicei ne concentrăm pe produs, piață, marketing, etc. Ceea ce sunt la fel de importante. Dar în final totul depinde de bani. Pentru că dacă n-ar depinde, n-am mai avea nevoie de finanțare, nu?
Un business angel sau un fond de investiții întotdeauna își face calculele. Chiar dacă se pot întâmpla multe pe parcursul implementării cu un business, planul de afaceri îți dă o direcție generală în care să mergi și un reper în ceea ce privește profitul pe care ai putea să-l obții.
Dacă noi nu ne facem un minim set de calcule, cum știm că afacerea noastră poate genera profit? Ne permitem să cheltuim (și de multe ori să pierdem) zeci, sute de mii de euro și să așteptăm câțiva ani ca șă aflăm? Iar dacă nici noi nu știm la ce rezultate să ne așteptăm, cum putem spera să obținem o finanțare de la un fond ca cele de mai sus? Știm să răspundem la întrebările investitorilor ca cele de mai sus? Ne permitem să nu ne facem un plan de afaceri și să ratăm oportunitățile de finanțare pe care le avem la îndemână?
Dacă până acum tot ce ținea de calcule financiare, noțiuni de contabilitate, etc. cauza numai dureri de cap, acum lucrurile sunt mult mai simple. De aproape două luni există pe piață The Plan, o aplicație pentru antreprenori, menită să-i ajute să vadă foarte rapid dacă afacerea lor (sau ideea de afacere) este rentabilă.
The Plan este o aplicație de previziuni financiare care ne ajută să ne facem simplu și rapid toate calculele de care avem nevoie. După ce introducem câteva informații referitoare la ideea noastră de afacere, ea ne ofera un set complet de rapoarte financiare care ne spun totul despe profit, cashflow, ROI, etc. Pe lângă asta, The Plan calculează automat cheltuielile cu asigurările sociale, impozitul pe profit sau TVA-ul de plată, lucruri la care de multe ori noi nu ne gândim. Parte bună e că The Plan nu e pentru specialiști. Aplicația a fost gândită să poată fi folosită de către oricine, oferind un set de tutoriale video ca să o înțelegem mai ușor, dar și cum funcționează banii într-o firmă. Așa vom ști dacă ideea noastră este rentabilă, dacă avem probleme de cahsflow sau nu, cum să le prevenim, etc., dar la fel de important, vom putea da investitorilor niște răspunsuri exacte, și nu din burtă: am nevoie de x euro, ofer x% din afacere, îti vei putea recupera banii în x ani, iar după 5 ani vei avea un ROI de x%.
Fie că dorim să ne facem rapid niște calcule și să nu mai aruncăm banii pe fereastră, sau că ne dorim cu adevărat să obținem finantare pentru afacerea noastră, The Plan este un instrument ce nu ar trebui să lipsească din arsenalul oricărui antreprenor.