Guest post de Andra Zaharia.
La invitatia lui Mircea Mester, de la Automarket.ro, si a echipei de comunicare de la Dacia, am avut sansa extraordinara sa merg pe platforma uzinelor de la Mioveni. Spun extraordinara, fiindca nu imi puteam imagina cu exactitate, inainte de aceasta vizita, cum arata o uzina auto si nu stiam chiar tot ce se petrecere de la prima piesa si pana la livrarea in showroom. Ce am vazut insa la Dacia m-a lasat fara cuvinte!
La Dacia lucreaza peste 15.000 de oameni, ca intr-un furnicar perfect organizat, pe o platforma care acopera o suprafata egala cu cea a 300 de terenuri de fotbal. Incep cu cifre mari, fiindca nimic din ce se intampla la Mioveni nu este de mica dimensiune. Halele imense sunt organizate astfel incat, dupa zeci de procese si mii de puncte de sudura, sa fie produse 64 de autovehicule pe ora. Asta inseamna mai mult de o masina pe minut, ceea ce eu consider a fi un lucru impresionant.
Daca pana acum credeati ca ordinea e posibila doar in Germania, in tarile nordice sau in cele din Asia de est, aflati ca se poate si la noi. De la realizarea caroseriei, la realizarea retelei de electricitate, de la montarea blocului motor si pana la controlul de calitate, toate se fac cu profesionalism, daruire si atentie maxima. E fascinant sa vezi cum ia nastere o masina, cum i se da viata si cum i se tureaza pentru prima data motorul.
Angajatii in halate albe inspecteaza Daciile din fiecare unghi, noteaza preocupati pe clipboard-uri si conduc apoi masinile prin testele de vant, ploaie etc., pentru ca, la final, sa le predea pentru a fi conduse la centrul de logistica.
In centrul de logistica, 1400 de masini pleaca de la Mioveni in fiecare zi si alte 1400 ies din fabrica zilnic. Peste 200 de soferi le conduc pe platforma si catre trenurile sau camioanele de transport, de unde Daciile romanesti sunt incarcate si pleaca in cele patru zari. Totul se desfasoara cu o acuratete uluitoare, fiindca performanta si productivitatea nu se pot atinge decat printr-o sincronizare perfecta a tuturor operatiunilor care se fac in uzine.
Platforma Mioveni este o lume in sine: 23 de cantine asigura masa pentru sutele de muncitori, care sunt transportati intre punctele de interes cu ajutorul microbuzelor si autobuzelor. Exista chiar si un taxi intern pe care il puteai chema in caz de nevoie. Ce mai, uzinele Dacia sunt un oras in toata regula, cu reguli stricte si in care fiecare stie ce are de facut.
Centrul de formare de la Dacia isi instruieste angajatii astfel incat acestia sa poata executa corect operatiunile pe care le au de facut imediat ce intra pe linia de productie. Am vazut si cativa robotei care lucreaza automat, care m-au uimit cu viteza lor si cat de umani pareau, desi erau doar o adunatura de metale programata sa fie eficienta. Am vazut piese auto, de la cele mai mari la cele mai mici, toate asezate in ordine. Am vazut cum ia nastere caroseria din bucati de metal, cum se monteaza blocul motor in caroserie, cum se face o cutie de viteze si cum toate astea se unesc intr-o masina care ne reprezinta cu succes atat in tara, cat si in afara.
Am vazut Dacii cu echipari de lux, unele avand chiar cutii automate, Dacii cu logo-uri Renault, care plecau in tari in care masinile produse la Mioveni se comercializeaza sub brandul frantuzesc. Am vazut ordine si pasiune, profesionalism si coordonare. Am vazut ca se poate si am vazut mandria in ochii celor care lucreaza acolo cand vorbesc despre produsele muncii lor, iar asta m-a bucurat cel mai mult.
Oricine poate vizita uzinele Dacia, dar vizita se face in grupuri organizate si cu o cerere facuta inainte. Accesul este permis doar in anumite conditii pe platforma, pentru a respecta regulile de siguranta si pentru a nu intrerupe ritmul de lucru al muncitorilor.
In urma acestei experiente, pot spune ca mi-a crescut aprecierea pentru brandul Dacia si ca privesc cu mai mult respect fiecare automobil care-mi trecea calea, fiindca stiu cata munca e in spatele lui. Si ca ziua sa fie cu adevarat memorabila, am fost rasfatati cu o portie de offroad cu Dusterele! Cu Doru la volan, am avut parte de ceva aventuri, prin padure si pe dealuri, prin noroi si printre copaci, incat adrenalina mi-a facut sa-mi treaca orice urma de oboseala. Dusterele astea chiar sunt masini misto si, daca nu ma credeti, faceti un test drive. O sa va convingeti repede ca e masina ideala pentru Romania.
Daca vrei sa vedeti si alte pareri, au mai scris/pozat/filmat Mircea Mester, Dan Dragomir, Doru Panaitescu si Razvan Baciu.
Va las cu poze de la uzine si de la sesiunea de offroad si cu un super montaj video marca Razvan Baciu. :D
Uzina Dacia from trafictube on Vimeo.