Aseara am fost la Blogoree Workshop, unde am stat de vorba cu membrii forumului despre trafic, ce inseamna trafic de calitate, cum putem atrage astfel de trafic samd.
Ulterior, am intrat in direct la emisiunea “Vorbe grele” realizata de Victor Ciutacu la Antena2 (multumesc lui Andrei Crivat pentru recomandare). Invitati au fost Raluca Barbuneanu (cum sa nu stii ca Zoso e Zoso si nu Zozo cand tocmai ati invitat bloggerii de frunte in Bulgaria??) si Iulian Comanescu (pe care l-am avut invitat la Internet Lynx, emisiunea pe care o fac marti de marti la RadioLynx).
Interventia mea a constat in 3-4 minute de discutie prin telefon cu Victor Ciutacu, timp in care am fost intrebat cum faci bani din bloguri (consultanta si direct) si de ce companiile aleg sa isi faca bloguri corporate (inclusiv companiile din media).
Subiectiv a pus inregistrarea la download aici si aici. Daca va intereseaza, eu vorbesc cam de la minutul 13 la minutul 18.
Ulterior am vorbit despre generarea de trafic prin controversa. Cativa bloggeri au considerat ca l-am luat la misto pe Victor Ciutacu, lucru neadevarat. Nu iau la misto decat oameni pe care ii stiu si care stiu ca isi dau seama ca este o gluma. Discutia a fost foarte serioasa si, din punctul meu de vedere, se vede o diferenta mare intre modul de perceptie al blogosferei din partea celor care sunt in blogosfera de ceva timp si a celor care intra acum (cand spun acum spun in ultimele 6 luni).
Intr-un post de anul trecut spuneam ca oricine poate folosi controversa ca modalitate de a aduce trafic. Ce nu spuneam atunci este ca traficul generat este prost calitativ, de cele mai multe ori, daca aceasta controversa este pornita pe o agresivitate nu numai de idei cat mai ales verbala. Acest lucru am vrut sa il subliniez si in interventia mea telefonica: traficul pe ciutacu.ro a crescut (se vede, dupa parerea mea, si in trafic.ro), dar sunt aproape sigur ca cei care au venit nu formeaza o audienta dorita (cei care au venit pe site au venit pe moment – poate sa injure – si nu sunt interesati de ceea ce scrie Victor Ciutacu in general pe blog). Dovada ca traficul a scazut vertiginos in ultimele zile, dupa ce controversa s-a stins – in oarecare masura.
Ce as mai vrea sa mai corectez, din ce s-a spus in emisiune si ce as mai vrea sa adaug:
– cei care scriu bloguri nu sunt asa tineri cum spune Iulian Comanescu la un moment dat.
– Cei care scriu bloguri au si ei o reputatie si o imagine, numai ca reputatia lor se poate sa nu fie in/din jurnalism. Multi au o reputatie castigata in alte domenii si scriu pe bloguri despre domeniul respectiv.
– a spune ca nu se castiga bani din bloguri in Romania este gresit (si stiu destui care fac asta, inclusiv oameni care castiga 4000-5000$/luna din asa ceva). Diferenta este ca ei nu au intrat in controversa cu “furatul blogosferei”, ca urmare nu au fost vizibili pentru Victor Ciutacu (lucru care denota o pregatire a emisiunii din doar un punct de vedere. Interventia mea de 5 minute nu putea sa schimbe acest lucru). P.S.: se castiga bani in Romania, din bloguri in limba engleza.
– eu castig mai mult din consultanta acum pentru ca am scos reclamele de pe toate site-urile mele (Google nu ma mai multumeste si vand direct). In plus, am pornit cateva site-uri pe un subiect nou si 2 luni e o perioada prea scurta de timp pentru a ajunge la acelasi nivel al venitului. Pana acum 3-4 luni venitul direct din bloguri era mai mare decat cel din consultanta (Tudor, ar trebui sa stii despre ce domeniu e vorba ca am mai dat la stumble. Daca nu, iti spun pe mail :P )
– 12 milioane de dolari pentru un site (daca 30% s-au cumparat cu 4 milioane) nu este o suma mare, dimpotriva, mai ales pe o piata in explozie cum este Romania. Problema de perceptie e data de precedentele create si devenite publice (sentimente.ro cu 10.000E, referate.ro cu 5000E samd).
– nu exista o ruptura intre bloggeri si jurnalisti, asa cum se incearca a se prezenta. Eu am o relatie buna cu majoritatea jurnalistilor pe care ii cunosc, ba chiar unii dintre ei ma suna sa imi ceara parerea despre diferite articole (acuratete, claritate samd). La fel, eu, daca am nevoie sa aflu date sau sa dau de anumite persoane, apelez la ei si am gasit ajutor si reactii OK de fiecare data. Ca sunt ziaristi care privesc de sus bloggerii, este adevarat si am avut chiar eu de-a face cu astfel de reactii. Au fost insa rare situatiile si au venit din partea unor oameni cu care oricum nu as fi vrut sa interactionez. Ca sunt bloggeri care nu privesc cu ochi buni ziaristii, sunt de acord ca exista, dar de cele mai multe ori ca o consecinta a ideii anterioare.
Pana la urma, ce am spus in interventie ramane: oamenii reactioneaza la oameni. Eu nu voi considera niciodata ca Antena 2 sau Antena 3 sau Jurnalul sunt antipatice: in cel mai rau caz, nu imi plac, nu le urmaresc. Dar in mod cert exista posibilitatea ca un om sa imi fie antipatic (si nu, nu este vorba de Victor Ciutacu, pentru ca inca nu il stiu ca sa imi pot face o parere). P.S.: acum vreo jumatate de an imi atrageam priviri urate din partea unor bloggeri pentru ca spuneam ca Zoso – si da, e Zoso, nu Zozo – imi este prieten si ca nu vreau sa fie vorbit de rau in prezenta mea. Ma intreb, ce priviri si reactii imi voi atrage acum, spunand ca Victor Ciutacu nu imi este antipatic? :) Nu spun nici ca imi este simpatic, timpul va decide.