In afara de mine, care sunt perfect, bineinteles :)) toata lumea are slabiciuni. Unii nu sunt buni organizatori, altii nu au vointa, altii sunt paranoici sau perfectionisti.
Stiti care e insa problema mea? De ce nu recunosti fata de tine o asemenea “buba”? Nu ti-ar fi mult mai usor? Foloseste punctele tale puternice ca sa combati punctele slabe.
Eu, de exemplu, sunt foarte comod (ai mei ar zice lenes, dar sa mergem cu comod :D ). Am constientizat asta si caut solutii care sa ma faca sa merg mai departe. Un exemplu bun este implicarea in “Da jos burta” de la Men’s Health. Incerc de vreo doi ani sa ma reapuc de sport la modul serios. Stiu ca daca trec 30 de zile de exercitiu constant, imi intru in ritm si nu mai renunt. Dar de doi ani nu mai reusesc sa ajung la alea 30 de zile. Asa ca am cautat o solutie. Si am gasit. Va dati seama ce de cacat m-as simti daca nu as fi in stare sa ma duc 4 saptamani la niste antrenamente? Cati oameni am pus aiurea pe drumuri? Da, unul dintre punctele mele forte este ca apreciez timpul altora mai mult decat al meu (uneori :D ).
La fel, sunt un slab organizator. Sau, nu slab, nu asa de bun pe cat as vrea sa fiu. Asa ca la unul dintre proiectele mele mai importante am carat dupa mine un om care e mult, mult mai bun ca mine pe partea asta. Da, partea mea – financiar vorbind – va fi mai mica, dar proiectul va fi unul reusit. Si pe termen lung imi va aduce mai mult. Pentru ca eu sunt mai bun in a crea contacte si in a trasa o directie. Iar el sa o duca la bun sfarsit.
Vad zi de zi oameni care “se pricep” la mai mult decat ar trebui. Si nimeni nu ii ia de urechi sa le zica: Prostilor, fiti foarte buni la ceea ce sunteti buni! Platiti in rest oameni care se pricep. Sau creati parteneriate.
Am obosit sa vad oameni care vor sa fie buni la orice deoarece vad la vecini ca merge. As vrea sa cunosc cat mai multi oameni care sa spuna “Nu, mah, nu ma bag, nu ma pricep!”. Aia sunt oamenii pe care ii respect cel mai mult.
Care ar fi pasii?
0. Fii sincer cu tine. Daca nu poti, du-te si sparge niste seminte. Inghite in sec si recunoaste ca nu esti bun la orice.
1. Uita-te bine in oglinda, uita-te la ultimele proiecte in care ai fost implicat si fa o analiza “la rece” a activitatii tale. Analizeaza ce nu a mers si cat din ce nu a mers e vina ta.
2. Analizeaza care sunt zonele in care poti sa evoluezi, sa cresti. Daca te indeparteaza prea mult de domeniul in care vrei sa te specializezi, nu merita sa cresti in directia respectiva, fa outsource.
3. Intreaba-te daca nu e mai ieftin sa platesti ceva decat sa inveti tu de la 0. Cand zic mai ieftin, zic mai ales dpdv al timpului: in loc sa inveti doua saptamani ceva, nu poti sa faci in perioada aia ceva care sa te ajute sa castigi bani sa platesti pe cineva, iar tu sa fii mai bun la ceea ce esti bun deja?
4. Cauta solutii mai ieftine (nu zic sa faci rabat la calitate!): parteneriate, bartere samd.
5. Tine minte: 50% din ceva bun e de preferat in schimbul a 100% din ceva care nu merge.
Cred ca suntem programati de mici sa ne pricepem la toate. Trebuie sa fii mai bun decat colegii tai la orice, sa nu ai argumente de genul “nu imi place!”. Cum sa nu iti placa??? Trebuie sa te pricepi!
De ce sa ma pricep eu sa schimb ceva la instalatia la baie cand pot sa platesc un om sa faca asta? Ceea ce lui ii ia o zi (si aia muncita numai 30%, ca ma fura – se prinde ca nu ma pricep), mie mi-ar fi luat 3. Mai mult, in ziua aia eu castig de 5 ori mai mult decat ii platesc lui, asa ca ies pe profit.
De ce dracu e asa de greu sa spui “Nu stiu chestia asta“. Si apoi sa cauti informatia necesara, sa intrebi pe cei care se pricep. Tin minte cand acum ceva timp am ajuns la concluzia ca am nevoie de o echipa pentru un proiect. Si l-am sunat pe Andrei Rosca sa il intreb cum a facut el la BookBlog. Am stat de vorba vreo 3 ore si nu imi aduc aminte sa fi facut vreodata misto de mine pentru ca nu stiam asta (ok, poate a facut, dar a suferit pentru asta ulterior :D ). Concluzia, dupa cele 3 ore, a fost ca nu am cum sa ma ocup de asa ceva, asa ca am renuntat.
P.S.: uneori e posibil sa gresesti. Sa crezi ca te pricepi la ceva, sau ca ai timp pentru ceva, si sa nu iasa. Asta e. Recunoaste ca ai gresit, cere-ti scuze de la cei implicati, acopera daunele create, apoi mergi mai departe.
Puteti sa completati voi pasii de mai sus, in comentarii, daca va vin idei.