Adsense este sursa de venit cea mai des intalnita intre bloggeri. Ca urmare, in urma unei discutii de pe forumul bloggerilor, cand am observat ca elemente fundamentale nu sunt cunoscute, am decis sa fac o lista rapida de ponturi pentru viitori si actuali probloggeri:
1. Blend!
Adica, fa in asa fel incat ads-urile sa nu strige: “Hei! Sunt reclama!”. Pune background-ul si border-ul la culoarea fundalului de pe site, pune culoarea scrisului si a linkurilor la culoarea celor de pe site.
2. Vizitatorii nu vor reclama!
Google permite, oficial, 3 blocuri Adsense pentru Content si 1 bloc de Adsense Links, precum si doua referral buttons (ma refer aici la Adsense pentru Firefox Download si Refferal pentru Adwords). Asta inseamna 6 blocuri de reclama. In functie de audienta, acest lucru va poate reduce drastic traficul.
3. Esentele tari se tin in sticlute mici!
Anumite blocuri Adsense for content au 3-4 reclame, altele au 1-2. Daca pui 3 blocuri de cate 4 reclame, ai pe site 12 reclame. In functie de asezarea in pagina, prima reclama va avea cea mai mare valoare pe click, pentru ca cea din urma (in cazul nostru a 12-a) sa fie la o valoare foarte mica (chiar si 1-2 centi, uneori). In concluzie, 3-5 reclame sunt de ajuns.
4. Folositi Google Heatmap!
Google vine in intampinarea webmasterilor cu o “harta” a celor mai bune pozitii ale reclamelor pe un site.
Folositi-o! Dupa cum vedeti, cea mai buna solutie este un bloc Adsense introdus in continut, urmat de stanga sus si imediat sub meniul de sus.
5. Folositi tag-urile specifice (section targeting)!
Adsense are cateva tag-uri care va ajuta sa definiti ce parti din text doriti sa fie luate in calcul cand se analizeaza continutul pentru relevanta: google_ad_section_start, google_ad_section_end si google_ad_section_start(weight=ignore). Cititi aici mai multe despre implementare.
6. Folositi URL-uri si tag-uri title cat mai relevante!
In primul rand, sper ca folositi smart URLs (sau Search Engine Friendly URLs, sau permalinks). Astfel, cand creati numele paginii, dati-i un titlu cat mai relevant, pentru ca Adsense evalueaza click-ul si in functie de relevanta acestor elemente (la fel de importante sunt si meta tag-urile description si keywords).
7. Experimentati!
Nici un site nu este la fel. Experimentati si vedeti ce merge cel mai bine pentru site-urile voastre!
Sper ca aceste cateva idei sa va faca sa aveti mai multa incredere in Adsense si in faptul ca se pot castiga bani bunisori din site-urile voastre. In afara de Adsense, pentru a castiga bani, trebuie sa mai aveti si continut care sa atraga trafic, si o nisa clara pentru site, dar deja acestea sunt alte discutii.