Am inceput o data, am inchis fara sa vreau tot, o luam de la capat.
Odata cu intrarea Google in Romania, din ce in ce mai multa lume intreaba despre Adsense: cu ce se mananca, se fac bani, tata lor stie? Ca urmare, am conceput un mic indrumar pentru incepatorul in Adsense:
De baza
0. Desi a venit in Romania si accepta (oarecum) sa punem ad-uri pe site-uri in limba romana, cand va inscrieti in sistem (aici), trebuie sa aveti un site in limba engleza (sau franceza, sau germana, sau… gasiti voi). Ce faceti, in acest caz? Creati rapid un blog pe blogspot, bagati 2-3-4-5-6 copy/paste-uri in engleza… si gata, va inscrieti cu site-ul respectiv. Ulterior puteti adauga Adsense pe site-uri romanesti.
1. Banii nu vin imediat. Este posibil chiar sa nu vina niciodata.
2. Nu trisati! Nu dati click aiurea, nu incercati sa puneti prietenii samd. Oricum (datorita valorii mici a clickurilor) nu veti castiga mult si rezultatul va fi pierderea contului, cu tot cu banii de prajitura de-acolo (daca aveti nevoie sa trisati, oricum nu aveti cum sa va luati mai mult de o prajitura din banii castigati). In plus, ganditi-va ca la Google lucreaza unii dintre cei mai destepti oameni din lume… S-or fi gandit si ei la cateva chestii…
Despre clickuri
3. Din Adsense se castiga bani pe click (se poate si ca CPM – adica pe mia de aparitii – dar in conditii speciale si eu inca nu stiu pe cineva care sa aiba un site care sa castige astfel). Ce inseamna se castiga pe click? Inseamna ca atunci cand cineva da click pe un ad, voi castigati bani. Cat? In punctul urmator.
4. Am vazut clickuri cu valori de la 1 cent la 45$. Cele de 45$ le-am vazut acum vreo 2-3 ani, acum nu am auzit de clickuri mai mari de 7$, iar cel mai mare click avut de mine in ultimul an a fost de vreo 4$ (cred). Cat veti avea in Romania? Undeva intre 1 cent si 50 centi (cu greu).
5. Valoarea clickului variaza in functie de multe aspecte: unele pe care le puteti controla, altele pe care nu.
5a. Influente asupra valorii clickului pe care nu le puteti controla sunt: cat de important este considerat domeniul (de activitate) de catre advertiseri – domeniul financiar sau IT-ul vor fi considerate mai valoroase dpdv financiar decat istoria pestelui libelula -, momentul din an (de Craciun cresc valorile), tara din care se da click (SUA – mai scump, Romania – hmmm…) samd.
5b. Influente asupra valorii clickului pe care le puteti controla sunt: optimizarea paginii pentru un anumit cuvant (nu vorbesc despre optimizare pentru motoarele de cautare, desi se confunda pana la un anumit moment), numarul de ads-uri pe pagina (daca aveti 3 module a cate 4 ads-uri, ultimul ad e foaaaaarte ieftin – chiar si 1 cent)
6. Ca sa castigati mai multi bani puteti insa sa influentati si alte elemente: traficul (cu cat e mai mult, cu atat creste numarul de clickuri), CTR-ul (Click Through Ratio – procentul de clickuri) prin punerea ads-urilor in text, “blending” (adica sa faceti ads-urile sa arate ca si cum ar face parte din continut).
Cum primiti banii
7. Banii ii puteti primi in fiecare luna in care suma cumulata de la ultimul cec trimis este de 100$.
8. Din ultima zi a lunii in care castigati (cumulat) peste 100$ dureaza cam 25 de zile pana se elibereaza cecul, cam 10-14 zile pentru a ajunge in Romania, de la o zi la doua saptamani sa ajungeti la banca (daca sunteti ca mine) si intre 30-60 de zile pana va intra banii in cont (in functie de banca).
9. La un moment dat, dupa activarea contului, primiti un cod PIN de activare a contului (il primiti prin posta). In consecinta, poate dura mai mult sa primiti banii la primul cec (daca depasiti 100$ din prima luna, evident :D )
Cam atat, pentru moment. Ceea ce am scris mai sus nu este un ghid despre AdSense, ci un mic “indrumar”, cu explicatii rapide despre elementele de baza, un FAQ, daca vreti.
Daca mai aveti intrebari si doriti si raspunsuri (bineinteles) comunitatea bloggerilor va sta la dispozitie: vom incerca sa va raspundem cat putem de bine.