Anul trecut am scris o serie de articole pe CapsLock.ro. Le reiau in urmatoarea perioada pe blog la mine, ca sa fie si aici.
Acum vreo doua saptamani am fost invitat sa discut la Congresul National al Studentilor din Comunicare pe tema “Blogul, o carte de vizita?” (o puteti vedea aici, pe SlideShare). Cea mai buna solutie gasita de mine pentru a arata cat de important este un blog a fost sa fac cateva screenshot-uri cu search pe Google dupa cateva nume mai influente din online, de la Cristi Manafu si zoso (pentru Vali Petcu), la Victor Ciutacu si Mircea Badea. Primul rezultat era blogul fiecaruia dintre acestia.
In timpul conferintei am divagat putin si am discutat si despre cat de important este ca rezultatele din prima pagina din Google, la cautarea dupa numele tau, sa fie controlate de tine.
Suna… ciudat? :) Nu e. Nu am spus ca trebuie sa aveti 10 site-uri pentru primele 10 pozitii. Spun doar ca acele rezultate trebuie controlate de voi. Revin imediat.
Pana atunci, insa, de ce ar dori cineva sa aiba numai rezultate controlate pe prima pagina dupa numele sau?
Raspunsul: pentru ca primul lucru pe care il facem cand cunoastem pe cineva e sa cautam pe Google numele persoanei respective. Si nu am vrea ca anumite “intamplari” sa fie acolo :)
Nu discut aici despre cei care au o oarecare notorietate publica (vedete samd), pentru ca in cazul lor exista o mare posibilitate ca articolele pe teme mai putin placute din presa sa fie mai vizibile.
Cum facem, deci, sa avem controlul primei pagini din Google?
Destul de simplu. Dar pentru a intelege, trebuie sa cititi putina teorie despre Google si cum ordoneaza rezultatele cautarilor. In paragraful urmator incerc sa explic pe scurt, fara sa intru in detalii (cei care se ocupa de SEO sunt rugati sa ignore, nu am de gand sa intru acum intr-o dezbatere detaliata a algoritmului Google samd).
Algoritmul actual al Google se bazeaza pe “incredere”. Pe increderea data anumitor site-uri, in functie de vechimea lor, in functie de numarul de linkuri catre ele, in functie de cat de puternic e “brand”-ul samd. Prin urmare, site-urile mari si vechi au o “incredere” acordata mai mare, deci vor aparea mai sus in motoarele de cautare. Exemple ar putea fi date: ziare, retele sociale samd.
Inapoi la problema noastra: cum ne putem ajuta de aceste site-uri pentru a prelua controlul? Simplu: ne facem user pe ele :) In masura in care este posibil, bineinteles :) Cu numele nostru complet.
Astfel, pe prima pagina dupa cautarea numelui meu apar Flickr, Linkedin, Facebook. Dintre site-urile care pot fi folosite: hi5, twitter, delicious, chiar amazon, ebay si imdb (nu am incercat pe ultimele 3, dar nu ar trebui sa existe probleme). WordPress si blogspot, la fel, sunt doua foarte bune site-uri pentru asa ceva.
In mod ideal, ar fi bine ca toate aceste site-uri sa aiba niste profile reale (si texte, pe blog-uri, daca se poate), sa existe continut pe ele (foto pe flickr, profil completat pe LinkedIn, activitate pe FaceBook, hi5 si twitter samd).
Un alt lucru bun ar fi sa aveti cateva linkuri catre aceste site-uri/profile, pentru a fi indexate mai repede si mai bine de Google.
Si o ultima idee. La CNSC am fost intrebat de un student: nu este o manipulare? Ba da. Dar, sincer sa fiu, prefer ca cineva sa auda de la mine despre betia facuta dupa ce am luat un examen la care m-am chinuit 4 ani, decat de la altcineva de betia la care am dansat pe mese doua nopti in continuu (nu beau alcool, nu e vorba de mine, doar dau exemple :D ), fiind vorba de aceeasi intamplare.
Articol publicat initial pe Capslock.ro: link.