Prima cetate pe care am vizitat-o in cadrul Proiect4 (Cetatile Romaniei) nu e foarte cetate :) De fapt destinatia era Enisala, dar am aflat de pe Xplorio de Libida, care e la maxim 30 de km de Enisala, asa ca am zis ca merita ocolul.
Si, pe bune, chiar merita. Eu am ajuns dinspre Constanta, spre Babadag si, la un moment dat, am facut la stanga, spre Slava Cercheza si Slava Rusa (spre Braila, Galati). Mai mergi vreo 10-15km si e gata, ajungi la Slava Rusa. Dinspre Est, venind, trebuie sa treci de sat si, cu 50m inainte de semnul de iesire, faci la stanga pe un drum de pamant. Daca vii din sensul celalalt, ai si un semn care iti arata unde sa faci la dreapta.
Dupa ce treci de catelul de la intrarea pe drumul de pamant (iti ceri voie, frumos, ca asa e politicos), mergi inainte vreo 500m. Inainte e impropriu zis, urmezi de fapt drumul de pamant pana ajungi in varful unei movile, unde sunt mai multe gramezi mari de pietre. Si cam acolo e cetatea/orasul/zidul. Drumul nu e cel mai bun, evident, asa ca ar fi bine sa aveti o masina cu puntea mai inalta (GLK-ul e bun, clar), dar si o masina obisnuita poate intra linistit, daca aveti grija.
Ajuns, deci, in varful dealului, nu ai cum sa ratezi zidurile. Sunt vizibile, decopertate (o parte din ele), pe ambele parti ale dealului, deci coborati din masina si miscati-va putin pe-acolo, altfel ratati mare parte.
Mai multe poze puteti vedea aici, in galeria de pe Flickr.
Istoria cetatii este povestita foarte bine de cei de la Xplorio. Eu am sa mai vizitez cateva cetati, inainte de a incepe sa culeg informatii istorice mai detaliate. Sigur, daca aveti voi, va rog sa le lasati in comentarii si completez eu postul.
Am mai fost si la Enisala, unde au inceput sa faca drum. Ceea ce e foarte bine, inseamna ca cineva, acolo, a inteles cat de importanta poate deveni pentru zona o cetate care poate fi vizitata.
P.S.: Enisala si Libida pot fi vazute la pachet, impreuna cu Capidava si Cheile Dobrogei, intr-o zi, daca plecati devreme din Bucuresti, sau in doua, daca sunteti relaxati :)