Si… a reinceput. A patra plecare, penultima din 2011, in Redescopera Romania. Redescoperim Dobrogea. Cineva m-a intrebat inainte de a pleca: tu ce mai descoperi in Dobrogea, ca ai batut-o in lung si lat? Iar altcineva mi-a zis: voi redescoperiti aceleasi lucruri de anul trecut?
Nu as putea spune, sincer sa fiu, ca nu exista o bucata de adevar in ambele intrebari de mai sus: am batut Dobrogea in ultimii ani, singur sau cu gasca, de foarte multe ori. Nu intotdeauna cap-coada, dar in mod cert, pe bucati, de cateva ori.
Si totusi, nu am vizitat chiar totul, din pacate. Nu am reusit sa ajung inca la Pacuiu lui Soare. Trebuie programat din timp si, din pacate, tot timpul mi-am adus aminte doar cand vedeam indicatorul. Nu am reusit sa vad pestera de la Limanu (nici ieri, cand am ajuns acolo, pentru ca era inchisa). Nu am vazut inca Grindul Lupilor si nu am ajuns la Portita.
Si totusi, cu ce incepi o vizita in Dobrogea? In primul rand eu as ocoli A2. Daca va grabiti la mare, nu ma ascultati. Dar daca nu… treceti Dunarea cu bacul la Ostrov/Chiciu (langa Calarasi), apoi intrati in teritoriul strugurilor (acum au inceput sa se coaca, deci grabiti-va). Mergi putin si vezi pe coama dealului o manastire superba. Nu sunt cel mai religios om (nu sunt deloc), dar Manastirea Dervent este foarte frumoasa. Si merita vizitata, pentru ca acolo este si o tabara de sculptura, deci aveti ce vedea. Sfatul meu: nu vizitati in perioadele de sarbatoare religioasa, totusi, pentru ca e plin si nu prea poti sa vezi ce frumos e. Mai mult, nu poti sa simti linistea :)
Continui apoi pe drumul nu foarte bun catre Adamclisi (puteti merge cu orice masina, doar ca sunt bucati unde trebuie sa fiti mai atenti) si, la un moment dat, un indicator va spune ca spre dreapta e pestera Sf. Andrei. Si manastirea de rigoare. Trebuie sa mergeti, chiar daca nu stati decat 1-2 minute. Pana la urma Sf. Andrei este protectorul Dobrogei si al Romaniei, iar chilia sapata in piatra e interesant de vazut.
Dupa ce revii pe drumul mentionat mai sus ajungi, in sfarsit, la Adamclisi. Nu ai cum sa ratezi cetatea, se vad fortificatiile de la sosea. Cand ajungeti acolo veti gasi, de cele mai multe ori, un domn micut de statura, caruia sa-i spuneti: “Ce faci, nea Soare?”. Nu de alta, dar raspunsul sau va fi “OOO, bine ati revenit, ce mai faceti?”. In mod cert ai sa te simti de-al casei, desi nea Soare sigur nu are idee cine esti, daca ai mai fost samd. Si puneti-l sa va povesteasca: despre istorici, tabara arheologica, cetatea Adamclisi… Un om care a stat vreo 20-30 de ani acolo, sa o pazeasca, a invatat pe de rost tot ce trebuie stiut. Si va spune si voua, daca il imbolditi putin. Da, va fi destul de greu sa scapati de el, dar merita, macar prima data.
Apoi mergeti, pe drumul din spatele cetatii, la Tropaeum Traiani. Monumentul ridicat de Traian in 106-107, in cinstea luptei de la 102, e mai interesant decat pare la prima vedere. Din pacate nu iti dai seama de acest lucru decat daca gasiti ghidul acolo, sa va explice fiecare placa in parte, o adevarata poveste a luptei lui Traian cu dacii. Ca idee, desi prezentati ca prizonieri, dacii nu sunt niciodata aratati in genunchi, spre deosebire de alti sclavi. Asta arata, ne-a spus atunci ghidul, respectul pe care romanii, in ciuda faptului ca i-au infrant, il aveau pentru ei.
Dupa ce ati terminat si cu Tropaeum Traiani puteti merge si la muzeul din Adamclisi. Acolo veti vedea originalele :)
Mai departe, tine de voi ce faceti: mergeti prin Negru Voda, spre Limanu, sau prin Murfatlar, spre Constanta? Noi am mers spre Limanu, ne-am oprit putin la 2 Mai sa mancam, dupa care am incercat sa ajungem la pestera. Din pacate nu am reusit sa intram, pentru ca era inchis, dar era un numar de telefon acolo (la care din pacate noua nu ne-a raspuns nimeni, poate voi aveti mai mult noroc).
Si cam asa se incheie o prima zi de Dobrogea. Nu de alta, dar poate vreti sa ajungeti in timp util sa faceti si o baie. Noi nu am reusit :)
Astazi un grup pleaca spre Grindul Lupilor, in timp ce altul merge la Delfinariu, Acvariu, merge sa vada parada de la Zilele Marinei si… mai vedem noi.
Toate povestile le puteti vedea aici. Redescoperă România este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.