Ziua a 4-a a fost, poate, cea mai incarcata dintre zilele de plimbare prin Transilvania. Poate si pentru ca distanta a fost relativ mica (am plecat din Cluj, prin Campeni, Abrud, spre Alba Iulia si Sibiu) si aveam, teoretic, mai multe de vizitat: Salina Turda, Targul de fete de la Muntele Gaina, Dealul cu Melci, Cascada Pisoaia, Rosia Montana (cu mina romana), Detunatele – pe care vreau sa le vad de cand aveam 10 ani si ma uitam la un film care se numea “Fiul Muntelui” – samd.
Ziua a inceput cu Salina Turda, pe care nu am putut-o vizita cu o zi inainte pentru ca ultima intrare in Salina e la 15:00, iar noi am ajuns la 15:30. Asa ca azi am fost la intrare de la prima ora.
Eu nu am mai intrat (am tot vazut salina in ultima vreme si eram in urma cu ceva munca), dar e prima data cand vad intrarea noua, care arata mai degraba a OZN. Gasca vesela s-a bagat la racoare, iar eu am cautat pe un deal din preajma un copacel care sa ma apere de soarele fierbinte care batea in parcarea salinei.
Dupa salina am parasit orasul Turda cu directia Campeni si Vidra. De ce? Pentru ca, intamplator, am aflat ca azi e Targul de Fete de la Varful Gaina, asa ca, bineinteles, trebuia sa vedem si noi ce am putea cumpara :D
Pe parcurs, insa, ne-am oprit la Dealul cu Melci, o formatiune de roci pe marginea drumului in care se vad melci fosilizati. Foarte misto si foarte neasteptat :)
Chiar de langa dealurile respective facem la stanga catre cascada Pisoaia. O cascada nu neaparat mare, dar spectaculoasa prin faptul ca are un perete suport foarte interesant. Apa era atat de rece incat aproape ca nu imi mai simteam picioarele cand am intrat sa fac o poza :) Ca idee, langa rauletul de 30 de cm latime era o barca de cauciuc, despre care un strain ne-a zis ca e a 8-a minune a lume, ca nu intelege ce cauta barca acolo, pentru ca nu o puteai folosi la nimic :))
Intr-un final am plecat spre Muntele Gaina. Dupa vreo 7 km de drum dificil (pietre, santuri etc), am ajuns la un nod unde politia ne-a oprit, pentru ca se circula in ambele sensuri (in mod normal cei care coboara au un traseu, cei care urca altul).
Aici am fost “agatati” de un lautar care ne-a promis ca ne canta daca il luam cu noi pana sus (mai era cam un km). Si, bineinteles, pentru urmatoarele 15 minute, asta a facut :)) Aducand buna-dispozitie tuturor care stateau la rand, in total vreo 20-30 de masini. Aici am doar video, care e in productie acum :D
Targul de fete, din pacate, nu este altceva decat un iarmaroc. Un balci ca multe altele pe care le-am vazut in tara. Da, e adevarat, e un targ facut la peste 1000m altitudine si, mai mult, dupa 9km de drumuri proaste, dar tot un iarmaroc ramane: cu mici, manele pe telefon la statuia lui Avram Iancu, circopiteci care trebuie trasi de urechi sa nu mai stea in fata pozelor tuturor celor care au urcat pana acolo samd.
Am coborat cu un gust oarecum amar. Nu am idee ce ne asteptam sa fie, dar in mod cert nu un alt iarmaroc.
Am plecat spre Rosia Montana, sa vedem si noi de ce se cearta lumea in halul in care se cearta. Evident, am ajuns prea tarziu sa vedem mina romana, care se inchidea la ora 2. Noi am ajuns aproape la 5, deci nici o sansa.
Ce am vazut, insa, a fost saracia zonei. Spre deosebire de majoritatea satelor de munte prin care am trecut in ultimele 4-5 zile, sate frumoase, aici se simte saracia. Pana la urma, cautand drumul spre Detunate, am ajuns in centrul istoric al orasului, unde era o casa restaurata, folosita acum ca muzeu. Acolo am vazut cateva dovezi ale mineritului de aproape 2000 de ani in zona, dupa aur. Tot acolo am aflat ca, la noi, este nevoie de o tona de minereu pentru a gasi 2-3g de aur.
Am plecat din Rosia Montana fara prea multe raspunsuri. Poate doar cu gustul amar lasat, din nou, de modul in care statul intelege sa tina deschise punctele de interes (cum adica, sambata, sa inchizi muzeul la ora 2???).
Din pacate la Detunate nu se ajunge in 15 minute de mers pe jos, asa cum ni s-a zis, ci intr-o ora si jumatate. Prin urmare, nici acolo nu am ajuns, pentru ca venea intunericul. Asa ca ne-am luat bagajele si am plecat spre Sibiu. Pe drum ne-am mai oprit sa mancam zmeura dintr-un loc stiut de Doru pe marginea drumului (si acum il stiti si voi, ca e exact langa o borna), sa facem poze unor pilieri (gramezi imense de stanci in mijlocul campului) si pietrelor Ampoitei, pentru ca, intr-un final, sa ajungem la hotel in Sibiu. Am mancat si adormit instant.
A doua zi, in sfarsit, ne-am trezit ceva mai tarziu: la ora 8:30, in loc de 7:30. Nu mai aveam cine stie ce de vizitat: Transfagarasanul, Manastirea de la Curtea de Arges, tras cu arcul lui Doru si apoi Bucuresti.
Dar am uitat ca e duminica. Dar mi-am adus aminte repede pe Transfagarasan: era plin de fum. Si nu, nu din cauza vreunui vulcan, cum sunt sigur ca stiti, ci din cauza gratarelor. Fiecare bucatica de iarba era ocupata de masini, de oameni la gratar. Pentru ca cireasa de pe tort sa fie niste tipi care se oprisera pe marginea drumului si scosesera mancarea pe capota masinii.
Nu am inteles niciodata iesitul la gratar. Da, inteleg plimbarea prin aer curat, urcatul pe munte, fotografiatul, am inceput sa inteleg si fuga dupa pasari a lui Doru (:P), dar nu am sa inteleg niciodata de ce nu poti sa mananci acasa, la un restaurant samd. De ce e nevoie sa umpli de fum si miros o vale superba.
Manastirea de Curtea de Arges este aceeasi, frumoasa, ca pana acum. Evident, nu am intrat nici aici, pentru ca am vazut-o de multe ori. In plus, apropierea de Bucuresti ma facea nerabdator. In ciuda faptului ca am avut o gasca super misto, parca abia asteptam sa imi revad apartamentul.
Bineinteles, asta nu s-a putut intampla pana nu am tras cu arcul. Robin Hood-ul din mine nu a reusit sa nimereasca sticla, dar sunt sanse in viitorii 20 de ani.
Pe drum am prins un mic accident, care ne-a facut sa ocolim prin Ciorogarla, pentru ca seara la 8 sa fim deja in Bucuresti. Cu inca o etapa a Redescopera Romania terminata. Si o echipa care, in ciuda unui parcurs infernal (ca timp si drum: 2500 de km in 5 zile, pe niste drumuri execrabile, in mare parte), inca zambea :)
Concluziile? Intr-un post viitor, pentru ca sunt prea multe: drumuri proaste, turismul facut in ciuda statului roman samd.
Maine pun un post cu toate linkurile catre celelalte poze, articole samd.