Una dintre francizele ce au ajutat extrem de mult consola PlayStation 2 sa devina extrem de populara a fost, cu siguranta, God of War. Primul joc a livrat o lume nemaipomenita, plina de evenimente legendare si de personaje unice. Desi a imprumutat cu greu din mitologia greaca, a adus ceva nou si a modificat elemente clasice din acea istorie.
God of War II a facut ceea ce putini credeau posibil, livrand o experienta si mai memorabila, impingand batrana consola (era deja 2007) la limitele ei absolute. A oferit jucatorilor o poveste si mai interesanta, in jurul aceluiasi personaj inconfundabil: Kratos.
Acum, trilogia God of War se incheie pe PlayStation 3. Concluzia aventurii lui Kratos s-a lasat asteptata ceva timp, dar a venit intr-un final, si pot sa zic ca a distrus toate asteptarile.
Deci, ce mi-a placut la God of War III?
Grafica: Stiu, poate parea superficial ca incep cu asta, dar GoW3 arata fenomenal. Nu va ganditi la Crysis sau cine stie ce altceva, jocul asta straluceste la toate capitolele. De la cenusa de pe pielea lui Kratos, la sangele care il acopera in timpul luptelor, la peisajele pe care le strabate, totul e extrem de detaliat, si picteaza o imagine perfecta.
Personajele: Arhetipul lui Kratos nu e unic, dar parca nimeni nu se compara cu spartanul asta cenusiu, mare si al dracu. Nu are cea mai larga paleta de emotii (cel putin pe alea pe care le exteriorizeaza), dar stie sa transmita jucatorului (si celor care se uita la joc) ceea ce simte prin-un simplu „arghh”. Pe langa el, sunt destule personaje care nasc diferite emotii, de la zeii care sfarsesc strapunsi de armele lui Kratos pana la titanii cu care se confrunta si multe alte personaje secundare.
Impactul emotional: multi care nu sunt familiarizati cu seria GoW o sa li se para ca e ceva ridicol, cu un barbat in fusta fugind de colo colo si killerindu-i pe fraieri. Dar motivele din spatele lui Kratos, intrigile dintre zei si titani si impactul acestora asupra spartanului mentionat mai sus sunt complexe, si pot starni multe emotii din partea jucatorului. Daca vedeti prin cate a trecut Kratos, si voi o sa va doriti razbunarea, si, din fericire pentru voi, GoW3 e foarte concentrat pe razbunarea lui Kratos.
Momentele de admiratie: echipa care a facut jocul, cea de la Sony Santa Monica, a stiut mereu sa scoata untul, cum ar fi, din console. PS2-ul a fost impins la limite, si PS3-ul, desi e pt prima data cand ei lucreaza cu aceasta consola, a fost supusa unui exercitiu intens. Pe langa luptele extrem de complicate si detaliate, care decurg fara cel mai mic slowdown, pe parcursul jocului putem sa admiram niste panorame superbe. De la iadul in flacari, la orase grecesti si labirinturile imense, toate extrem de detaliate, desi, de cele mai multe ori, o sa trecem prin ele ca prin branza.
Bataliile: Pe langa decoruri, aventurile prin care trece Kratos, si mai ales luptele, te vor face de multe ori sa ramai cu gura cascata, asta pana cand iti dai seama ca mai trebuie sa apesi si pe butoane. De la batalii cu Poseidon, Hades, Hermes, Cronos sau Zeus, toate iti ofera senzatii diferite, care raman cu tine de-a lungul jocului. Un punct in plus la aceste batalii este ca ai mult mai multe arme decat in 1 sau 2. Si de data asta, chiar sunt folositoare, mai ales daca le upgradezi din timp J.
Controalele: Daca ati jucat GoW 1 sau 2 (si credeti-ma, trebuie sa le jucati), o sa va simtit ca acasa in 3. De la combo-urile simple pana la miscarile mai complicate, toate sunt aproape la fel ca in jocurile mai vechi. Pe langa astea, Quick Time Event-urile sunt foarte bine implementate, si un pic mai usoare decat in 1 sau 2.
Schimbarile de ritm: Desi o sa omori extrem de multe creaturi in GoW3, o sa ai parte si de o gramada de alte chestii. Pe langa rezolvatul multor puzzle-uri, jocul mai stie sa si schimbe, pentru putin timp, mecanica esentiala. Un exemplu clar este cand Kratos trebuie sa isi fereasca privirea de o lumina orbitoare. Un joystick controleaza una dintre maini, in timp ce celalalt controleaza miscare personajului. Iar pentru cei ce vor ceva si mai adanc, well finalul nu trebuie ratat de nimeni.
Si, cel mai important, Catharsis: God of War 3 e perfect pentru refularea tuturor impulsurilor noastre de violenta sau agresiune. Ti-a taiat un vitezoman calea? Il urmaresti pe rapidul Hermes printr-un oras care se darama ca sa il umpli intr-un final de sange. Se ia cineva mai mare de tine? Il aduci pe titanul Cronos in genunchi. Te-a fugarit un caine vagabond? Aici poti sa iei la suturi potai din iad. Chit ca i-am laudat complexitatea, GoW 3 e un joc violent. Si nu va ganditi la Counter Strike, putin sange violent, ci sange inde-ajuns sa faca un vampir sa vomite, destule maruntaie si mutilari pentru inca vreo 10 filme SAW, si cred ca ati prins ideea. God of War III scoate la iveala animalul salbatic din noi, si ajuta foarte mult la stabilitatea noastra emotionala.
Desi se apropie destul de mult de a fi un joc ireprosabil, doua chestii m-au sacait putin. Prima este double jump-ul, care trebuie sa fie extrem de rapid executat, asta daca nu vrei sa cazi intr-o prapastie plina de tepi sau intuneric. A doua e legata de cateva puzzle-uri, mai spre final, unde devine destul de ambiguu ce vrea jocul de la tine.
Dar desi s-ar putea sa te enerveze putin si sa rezulte in cateva morti ieftine, aceste defecte nu o sa strice experienta finala cu acest joc.
Daca ati cautat un motiv sa va cumparati PlayStation 3 sau sa luati un HDTV pentru PS3, God of War III e raspunsul. Desi nu ofera cea mai lunga experienta din trilogie, este pe departe cea mai satisfacatoare.
God of War III trailer:
Recenzie facuta de Andrei Dobra