Acum cateva saptamani am primit de la cei de la Sony un PS3 si un joc, sa vad cum e consola. Eu nu sunt mare jucator, dar am zis ca trebuie sa ma mai odihnesc si eu putin, asa ca am acceptat. Mare greseala. Am jucat 16 ore, aproape, in trei zile. Pentru ca pur si simplu nu te poti ridica din fata consolei: Uncharted 2 e ca o carte buna, pe care nu o poti lasa. Si combinat cu faptul ca l-am jucat pe un LG Full HD, puteai sa juri ca te uiti la un film. Vedeti si clipul de aici, pentru promovare, care exact pe ideea asta merge.
Review-ul de mai jos e scris de Andrey, colegul nostru de la rpmGO, care e mai pasionat decat mine de jocuri, deci e mai echilibrat in ceea ce zice :D
Uncharted 2: Among Thieves este cea mai noua parte a francizei Uncharted dezvoltata de studioul Naughty Dog si publicata de catre Sony exclusiv pentru consola PlayStation 3. Pentru cei care nu stiu, urmareste aventurile lui Nathan Drake, un cautator de comori care este unul dintre descendentii faimosul explorator si pirat (al marii, nu al oDC sau torrent-ului) Sir Francis Drake.
Dupa ce in primul joc, Uncharted: Drake’s Fortune, Nate a aflat adevarata istorie a lui Francis Drake si a faimoasei comori El Dorado, in a doua parte el se afla in cautarea Shambalei, sau Shangri-La, un oras renumit, despre care se spunea ca Marco Polo l-a gasit intr-una din multele sale expeditii. Desigur Nate nu poate sa scape de „norocul” sau, si in cautarea aceluiasi oras se afla si un mercenar foarte bogat, pe nume Lazarevic.
Ceea ce urmeaza este un scenariu demn de clasicele filme cu Indiana Jones, plin de aventuri, tradari, lupte colosale, puzzle-uri extrem de complicate si comori inestimabile. In continuare puteti vedea ce mi-a placut si ce nu mi-a placut din acest joc pe care am putut sa il testez.
Povestea
Naughty Dog ne dezvaluie din nou o poveste extrem de solida, plina de suisuri si coborasuri, tradari si povesti de dragoste, care nu il au in centru doar pe Nathan Drake, ci si personajele din jurul lui. Ea te duce din Turcia in Borneo sau Tibet si, cum era si evident, in misticul oras Shambala, care, cum e si firesc, gazduieste un climat tropical in mijlocul muntilor Himalaya. De asemenea, aventurile prin care trece Nathan pot tine in priza pe oricine, indiferent daca tu te joci sau doar te uiti la altcineva (prietena mea poate sa sustina asta :D )
Personajele
Pe langa Nate, care mereu are pregatita cate o poanta pentru toate lucrurile care se petrec in jurul lui, ne sunt introduse alte personaje interesante, care mai dezvaluiesc putin din trecutul aventurierului. De asemenea intalnim si alte personaje din primul joc, dar nu o sa stric vreo surpriza. Inamicul principal, Lazarevic, este destul de tipic, dar reuseste sa iasa putin in evidenta, mai ales pe final.
Decorul variat
In timp ce primul Uncharted isi punea actiunea in mijlocul unei jungle tropicale cu cateva pauze prin niste ruine incase, a doua parte are loc in niste locuri mult mai variate. Cum am spus mai sus, de la jefuirea unui muzeu din Turcia pana la explorarea junglei din Borneo si parcurgerea Nepalului, aventurile lui Nate & co sunt mult mai variate si ofera niste privelisti impresionante care sunt puse in evidenta de camera superba din timpul jocului, nu doar prin cut scene-uri.
Gameplay variat
Primul joc a aratat tuturor ca poti imbina un shooter cu explorarea si rezolvarea puzzle-urilor facuta faimoasa de catre seria Tomb Raider. Aici, Nate isi imparte in mod egal timpul cu omoratul mercenarilor si rezolvarea puzzle-urilor complexe si parcurgerea unor segmente extrem de dificile. De asemenea, momentele cand ambele parti se intalnesc sunt extrem de interesante si in mod sigur te vor tine cu sufletul la gura. O bila alba pentru faptul ca inamicii (cel putin modelele lor) sunt mult mai variati, si nu vei impusca acelasi mercenar clasic de fiecare data (unul are si o caciula care l-ar face gelos pe Axinte)
Grafica
Uncharted 2 arata superb. Pe departe unul dintre cele mai frumoase jocuri facute pana acum pentru PlayStation 3. In timp ce primul era o schimbare grozava fata de shooter-ele gri si mult prea „realiste”, al doilea abordeaza o paleta de culori si mai interesanta, de la verdele junglei la albul zapezilor din inima muntilor, toate celulele ochilor vor avea de muncit.
Schema de control
E greu sa faci un joc care sa aibe o schema de control pentru shooter care sa mearga si cu un platformer bun. Primul joc a reusit destul de bine, desi a avut unele momente (lupta corp la corp) unde dadea cateva rateuri. Acum, al doilea imbunatateste foarte mult acest aspect si toate miscarile lui Nate se simt extrem de fluide, mai ales la partea de stealth, unde e mult mai usor sa prinzi inamicii pe nepregatite, desigur e mai bine sa ii impusti direct din spatele unui refugiu bun, dar cand nu mai ai gloante, sau mai rau arme, e bine sa stii ca poti sa ii dobori cu niste pumni (sau picioare) bine tintiti.
Multiplayer
Una dintre cele mai asteptate parti ale acestui joc, care nu era inclusa in primul, este multiplayer-ul. Acesta are doua componente, fie alegi sa joci cu alti prieteni prin modul co-op, si incercati sa doborati cat mai multi inamici, fie incercati cele doua scenarii online, Versus, care e un fel de deathmatch din shooter-ele clasice, sau Plunder, care e un fel de Capture the Flag, numai cu comori.
In ceea ce priveste chestiile mai neplacute, sunt extrem de putine, dar trebuie sa le enumar:
Inamicii agresivi
Aici e cu dus si intors, inamicii sunt mult mai agresivi decat in primul, ataca mai mereu si ai ferestre foarte mici in care sa iesi de sub refugiul tau si sa ii impusti, si de asemenea incearca mult mai des ori sa te flancheze, in cazult inamicilor obisnuiti, ori sa te atace direct, in cazul celor mai solizi. Dar desi in ultimele stagii o sa mori destul de des, faptul ca multi inamici vin aproape de tine iti dau acces la diferite arme puternici, pe care poti sa le folosesti in acea lupta.
Rute ambigue
Desi jocul este destul de liniar cateodata ori obiectivul ori ruta pe care ar trebui sa o iei sunt destul de greu de ghicit, sau ascunse in unele colturi pe care nu le observi din prima. E bine totusi ca de multe ori ai vreun personaj langa tine care mai arunca o sugestie si ca majoritatea nivelelor sunt superbe si merita sa te pierzi in ele.
Concluzie:
As mai putea sa mai insir destule laude pentru Uncharted 2, dar cel mai bine este sa va convingeti singuri. Daca aveti un PlayStation 3, sau intentionati sa va luati, trebuie sa faceti rost si de acest joc fiindca nu o sa regretati. Uncharted 2: Among Thieves este categoric unul dintre principalii candidati la Game of the Year anul acesta, sa vedem cu cine o sa se bata Nate pentru acest titlu.