Ma gandeam astazi ca nu cred ca am scris de mai mult de 2-3 ori pe acest blog despre industria online din Romania. Nu pentru ca nu ma intereseaza, ci pentru ca mi se pare ca lumea e mai interesata de unicii de azi ai tuturor, inclusiv ai caprei vecinului, decat de treaba fiecaruia. Pentru ca, totusi, de cateva zile s-au incins spiritele in industrie si pentru ca sunt implicat, acum, si eu, am zis sa imi dau cu parerea.
Pornita de la Orlando si Costin (are mai multe articole), continuata de Gusti si, intr-un final, “oficializata” de GSP, epopeea unicilor si a locului de unde vin se reia, dupa ceva timp. GSP (sprijinit si de altii) sustine ca in situatia in care referral-ii ar fi publici (adica sursa traficului pe site-uri), nimeni nu s-ar mai stresa ca de unde vine traficul generat samd. Sincer sa fiu, eu as vrea sa stiu de unde vine traficul tuturor site-urilor din SATI, ca tot sunt la inceput in zona de publishing la un asemenea nivel, poate imi vine vreo idee :D Asa ca sustin desecretizarea referralilor. Lasand gluma la o parte, totusi, s-ar putea ca o astfel de solutie, chiar si pe o perioada mai scurta de timp, sa fie benefica intregului mediu.
Desi, totusi, cred ca problema referralilor e o falsa problema (daca stii cum sa faci, traficul poate aparea ca direct sau din search-uri). Fondul problemei anterioare este faptul ca pe site-uri vine trafic din alte tari. Si e posibil, va spun, sa se intample asa ceva fara sa faci ceva special, pentru ca eu am avut, pana acu vreo doi ani, cam 15-20% trafic pe acest blog din State pe o poza cu Rihanna, care aparea pe locul doi la google images dupa cautarea, evident, Rihanna. O intamplare, pentru ca nu am facut niciodata cu adevarat optimizare pe blogul pe care il cititi acum.
Ca urmare, nu cumva problema nu e cea a referralilor, ci a traficului? Ma intreb de ce SATI nu contorizeaza numai traficul din Romania, pana la urma? Nu am idee care dintre site-urile mentionate ar fi primul in situatia asta, dar in mod cert nu ar mai exista atata scandal. Da, sunt site-uri care ar pierde destul din cauza asta (ma gandesc aici si la protv, si la a1, de ex.), site-uri care au o audienta destul de mare din afara Romaniei, audienta care vine pentru programele TV transmise live. Dar nu ar mai exista discutii, nu? Evident, si atunci poti sa faci combinatii, nimic nu e infailibil, dar macar se fac cu ai nostri :) In plus, avem un exemplu de site care se prezinta la raport numai cu Romania (softpedia), asa ca se poate.
P.S.: si, daca tot e discutie de referrali, daca nu se accepta de-acum incolo (si nu cred ca SATI se va transforma in trafic.ro), ma gandesc ca s-ar putea discuta pe referralii din lunile trecute. Asa ca, daca tot e sa fie la liber, incepeti de acu vreun an, ca sa fie totul vizibil.
Ca o concluzie: pe mine nu m-a interesat niciodata direct locul in vreun clasament, in afara de momentele cand jucam handbal sau sah. Cred, in continuare, ca locul in diferite clasamente e doar un efect secundar al faptului ca iti faci treaba bine. Sper, din tot sufletul, sa nu ma vedeti in situatia de a ma certa pe astfel de subiecte. Iar daca se intampla, dati-mi una dupa ceafa, pentru ca am uitat de ce sunt in domeniul asta: pentru ca imi place ceea ce fac.
Si, ca sa termin intr-o nota mai amuzanta, ma gandesc ca replica lui Orlando (“Que tal, GSP.ro!”) e doar un mod de a gratula GSP pentru mentiunea in The Economist alaturi de Marca, vestitul ziar de sport din Spania. GSP a aparut acolo pentru o inovatie, si cred ca ar fi extraordinar daca discutiile ar fi de forma: “GSP a aparut in Marca cu o inovatie, in timp ce Sport.ro e super share-uit pe Facebook si Twitter [conform ZeList Monitor], deci scriu text foarte bun pentru mediul Social Media. Cum facem si noi ceva la fel?”. Poate atunci ar invata si lumea cu adevarat ceva. Pana atunci, insa, unici cat mai multi :)