Articolul face parte dintr-o serie numita “Influentatori in online”, fiind partea a doua. Pentru celelalte parti, verificati lista cu articolele aici, primul articol din serie fiind aici.
Existenta unui influentator este conditionata de existenta unei comunitati. Pare simplu si nu ar trebuie sa spun asta, dar multa lume uita. O comunitate de 10-12 sau 1000 de persoane, nu are importanta. Conteaza insa daca e comunitatea careia vrei tu sa te adresezi.
Deci, unde sunt influentatorii?
Bineinteles, acolo unde sunt comunitatile. Care sunt cele mai mari comunitati (specifice) online? Cu cea mai mare implicare? Stiu, suntem in perioada web20, dar a fost vreodata web20 in Romania?
Pornind cu SoftPedia, ComputersGames si continuand cu forumurile de pasionati (motociclism, auto) sau cu cele “de nevoie” (mamici, mirese), forumurile sunt cele mai mari comunitati online din Romania. Si cele mai ignorate de catre comunicatori. Pentru ca e greu de gasit o adresa de email, de intrat in discutie cu un membru pe un forum, pentru ca devine mult mai personal decat un mass-email cu toti la BCC. In plus, e si mult mai greu de identificat care sunt acei oameni cu care ai dori sa vorbesti (e greu daca nu depui un minim efort, dar asta discutam in partile ulterioare).
Al doilea mare mediu pentru comunitati este reprezentat de grupuri (Yahoo!, Google samd). Dinamica este putin diferita de forumuri, pentru ca exista, totusi, o persoana (sau mai multe, dar niciodata foarte multe) care genereaza principalele discutii. De multe ori e persoana care a creat grupul, deci e mai usor tangibila.
Ultima mare zona este reprezentata de blogosfera. Bloggerii sunt mai usor de identificat, dar de multe ori mai greu de convins. S-a scris mult pe tema asta si voi atinge subiectul la vremea sa.
Unde NU gasim influentatori?
Pe retelele sociale. Si nu ca nu ii gasim. Ei sunt acolo. Dar cu greu ii putem identifica.
Da, afara se poate, dar nu in Romania. In Romania e trendy, e misto sa ai cont la o anumita retea sociala (a fost Hi5, a fost LinkedIn, acum sunt FaceBook si Twitter). Dai add tuturor si te mandresti cu numarul de prieteni (eu fac acelasi lucru, nu ma intelegeti gresit). Pentru ca din cand in cand vezi ceva interesant unde nu te asteptai. Dar asta nu inseamna ca se formeaza o comunitate.
Da, influentatorii sunt pe retelele sociale. Dar ca sa dam de ei, ca sa ne dam seama ca sunt centre de influenta, trebuie sa ii cautam in alte parti. Cum ii identificam, practic? Saptamana viitoare, despre identificarea influentatorilor pe grupurile de discutii online.
Articol publicat initial pe Capslock.ro: link.