1.Crezi ca a reusit Redescopera Romania sa influenteze perceptia publicului larg despre turismul romanesc dincolo de sfera online? De ce?
Cred ca Redescopera Romania a amintit multor cititori de bloguri si nu numai ca avem totusi o tara frumoasa, cu multe zone ramase cumva in ceata si lipsite de orice urma de promovare din partea institutionala. Cu siguranta povestile din excursiile Redescopera au deschis pofta multor grupuri de prieteni sa se organizeze si sa urmareasca traseele marcate de Dustere.
Aici putem sa vorbim de trecerea din online in offline, acea conversie pe care o tot cauta oamenii de marketing si comunicare – in cazul Redescopera, ea a fost cel putin o vizita la cel putin un obiectiv de pe harta campaniei.
2.Care crezi ca au fost punctele forte ale campaniei?
Dincolo de punctele de expunere si canalele de promovare de care a beneficiat proiectul, cel mai important element al campaniei a fost – atentie – entuziasmul bloggerilor care au participat. I-a dat un element in plus de autenticitate, care a fost transmis prin tweeturi, poze si update-uri pe facebook, articole pe bloguri, toate spunand parca o poveste comuna a unor prieteni iesiti la explorat si cautat de locuri frumoase #prinRomania.
3.Cum crezi ca a modificat acest proiect relatia dintre branduri si bloggeri?
Nu cred ca a modificat relatia blogger-brand, cat a aratat ca bloggerii se pot implica si in campanii multibrand, in proiecte mai ample, de durata, care se rup de modelul traditional de publicitate – articol + banner pentru x saptamani. S-a apropiat mai mult de un sampling decat de o campanie clasica, insa, la sfarsitul zilei, Redescopera Romania a setat un nou standard pentru relatia bloggeri – corporatii.
Si daca tot vorbim de relatii, am tot citit, cam dupa fiecare editie de redescopera, cate unu-doua articole despre cat de mult s-au apropiat participantii din tura respectiva. Deci Petrom, Dacia, Paralela 45, Romtelecom au fost nasii unor relatii mai bune intre bloggerii romani, daca mi-e permis sa merg asa departe :)
4.Cat de eficienta crezi ca poate fi implicarea mediului privat romanesc in promovarea Romaniei, atat intern, cat si international?
Cel mai eficient mod prin care mediul privat romanesc se poate implica in promovarea turismului romanesc este prin dezvoltarea de businessuri profitabile, care contribuie la bugetul de stat si la economia din jurul zonei in care actioneaza. Tipul asta de actiuni duce la dezvoltareea infrastructurii, care nevoia cea mai stringenta a zonelor turistice.
Sigur, dincolo de asta, vorbind strict online, in mod clar proiectele de tipul Redescopera Romania sunt un instrument foarte bun de branding intern pentru zonele frumoase din tara si poate creste numarul de turisti romani care viziteaza locurile promovate. Totusi, cel mai util ar fi sa faca Petrom, Dacia si celelalte companii implicate o evaluare a campaniei dupa urmatorii indicatori
– brand awareness si likeability castigat in asociere cu proiectul
– impactul campaniei asupra numarului de turisti din zona inclusa in program
– vehiculele cele mai eficiente de persuasiune(parerile participantilor, pozele, povestile zonelor, hard facts etc.)
5.Ce crezi ca i-a lipsit campaniei Redescopera Romania 2011? Care ar fi sugestiile tale?
Privita din afara, redescopera romania a aratat ca un proiect inchis, din punct de vedere al bloggerilor implicati si mult axat pe o gasca deja formata. Nu stiu daca e util sa implicati si alte zone din blogosfera, insa mi-ar placea ca, pe viitor, proiectul sa capete componente locale, pentru fiecare judet in parte – ture cu bloggerii locali prin locuril frumoase din judetul lor. Asa ati putea carta intreaga Romanie in 41 de saptamani.
Apoi, o alta idee interesanta ar fi sa faceti un Discover Romania cu bloggeri din Ungaria, Serbia, Bulgaria, Austria, Slovacia, Croatia, Polonia, Cehia. Luati fiecare tara si gasiti cei mai influenti bloggeri si aduceti-i sa le aratati minunile tarii. Pentru expunere locala, puteti sa cuplati 2-3 bloggeri mai mari care sa relateze reactiile strainilor la frumusetile tarii.
Totodata, aceasta a doua componenta ar completa harta si aplicatia redescopera cu pareri in engleza si in limbile tarilor din care provin invitatii, deschizand drumul pentru userbase si in tarile respective si, implicit, un aflux mai mare de turisti straini in tara.
Toate povestile le puteti vedea aici. Redescoperă România este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.