Ce sunt aceste feed-uri mai întâi? Wikipedia ne spune că:
A web feed is a data format used for serving users frequently updated content. Content distributors syndicate a web feed, thereby allowing users to subscribe to it. Making a collection of web feeds accessible in one spot is known as aggregation
Nu vreau să dau definiţii, disutăm despre cititoarele de feed-uri, pentru detalii puteţi citi postul lui dece (link) care cred că e mai mult decât explicit.
FEEDREADERE. Sau cititoarele de feeduri. Eu sincer am testat multe până să găsesc pe unul care mă mulţumeşte, şi să le luăm separat, pe cele downloadabine (softurile) şi cele online.
Downloadabile. La cele pe care le descărcaţi există o mobilitate mai mare, majoritatea vin cu opţiuni în plus faţă de cele online, dar să vedem care ar fi:
WINDOWS
FeedReader (link) – Cu un nume subiectiv este un cititor foarte cunoscut (cel putin in Romania ~ prietenii stiu de ce).
Aveţi mai sus nişte screenshot-uri (click pentru mărire) şi altele aici dar deşi arată promiţător eu am renunţat la el, mie mi se încărca cam greu şi feedurile apăreau la 1 oră (deşi opţiunea era ca ele să fie anunţate în timp ce apar). Este bunicel dar nu foarte bun.
BlogExpress (link) – Este foarte rapid ÅŸi arată extrem de bine (zic eu) dar este bazat pe .NET Frameworks ÅŸi necesită instalarea acestuia (la fel ca Windows Live Writer). Eu l-am folosit o vreme ÅŸi am fost foarte mulÅ£umit.
Aveţi mai sus nişte screenshot-uri, cum spuneam e bunicel, rapid însă doar pentru Windows şi necesită instalarea a .Net Frameworks.
RssXpress (link) – Dacă site-ul lor nu arată prea bine mie mi-a plăcut cum lucrează acest program.
Aveţi mai sus nişte screenshot-uri (click pentru mărire) şi altele aici. Este bunicel dar am renunţat la el pentru că am testat BlogExpress, apoi am testat altul, şi altul..
GreatNews (link) – Este un reader simpatic, nu l-am testat (încă) dar o să-l testez. Pentru ca e freeware merită încercat. Nu am făcut screenshot-uri dar aveÅ£i aici o prezentare bună.
FeedExplorer (link) – Un feedreader mai vechi (după nume 2005, după webiste la fel) dar tot arată extrem de bine ÅŸi se miÅŸcă destul de rapid (mai rapid decât FeedReader).
Pentru mai multe screenshoturi click aici şi cum spuneam mie îmi place cum arată şi cum se mişcă în pofida vechimii.
Omea Reader (link) – Acest reader m-a mulÅ£umit mult când l-am folosit în windows. Este bogat în opÅ£iuni, este ÅŸi un client mail, arată foarte bine asta în versiunea obijnuită fiind ÅŸi Omea Reader Pro (link).
Awasu Reader (link) ÅŸi RssBandit (link) – două mai mediocre, le-am testat, primul este bunicel, are ÅŸi pluginuri – merită încercat, al doilea este unn reader excelent (zic eu), l-am testat ÅŸi m-a mulÅ£umit dar nu la fel ca Omea. Este rapid, freeware, merită încercat. Pentru screenshot-uri puteÅ£i urmării contul acesta de flickr.
Cam acestea ar fi pentru Windows, mai erau câteva dar se pare că au fost abandonate (şi update-urile şi site-urile), dar din cele de mai sus imposibil să nu găsiţi unul pe placul vostru. Urmează ca într-un articol viitor să tratăm cele pentru Mac, sunt diferite. Poate reuşesc să le testez pe un mac, ar fi şi mai bine.